Nederland

Vijf Nederlandse kolencentrales blijven open; sluiting is te duur

19 januari 2017 17:18 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP (Archieffoto)

Alle kolencentrales in Nederland sluiten is te duur en levert te weinig milieuwinst op. Vanaf dit jaar zijn daarom de vijf meest vervuilende kolencentrales gesloten, maar de vijf resterende kolencentrales blijven zeker tot 2030 elektriciteit produceren.

Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De centrales die open blijven gaan wel meer biomassa bijstoken om het milieu te ontzien.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat alle kolencentrales zo snel mogelijk dicht gaan. Toch zou dat volgens onderzoek weinig milieuwinst opleveren omdat Nederland dan meer elektriciteit in het buitenland moet afnemen.

Sluiten is slechter

Nederlandse kolencentrales zijn relatief schoner dan buitenlandse centrales. Daardoor zou het zelfs slechter zijn voor het milieu om de Nederlandse centrales te sluiten, concluderen onderzoekers. Kolencentrales in Duitsland zouden dan meer elektriciteit moeten produceren voor Nederland, en dat levert meer CO2-uitstoot op.

Kopstukken reageerden eerder al kritisch op het voorstel van 64 hoogleraren om alle kolencentrales in Nederland te sluiten. "Het is eigenlijk gewoon eco-populisme", zei beurscommentator en energie-expert Hans de Geus.

De PvdA zal nog voor de verkiezingen van 15 maart met een wetsvoorstel komen om de sluiting van ten minste twee kolencentrales af te dwingen, laat Kamerlid Jan Vos weten.

Volgend kabinet

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, laat aan RTL Z weten dat ze het besluit "jammer" vindt. "Kamp denkt nu: we hebben het een en ander gedaan, en door een nieuwe rekenmethode kunnen we de 25 procent reductie van CO2-uitstoot halen. Hij heeft niet zo'n haast meer", zegt ze. "Ik hoop dat het volgende kabinet een verstandiger keuze zal maken. Wil je meer dan 25 procent afbouwen, dan moeten de kolencentrales dicht."

Nederland kan niet om het sluiten van de centrales heen, stelt ze. "We moeten binnen vijftien jaar stoppen met de CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen. Alles wat je eerder kunt stoppen is voor volgende generaties pure winst, maar dat besef moet nog doordringen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat snelle reductie veel goedkoper is."

Toekomstscenario's

De Kamer had vorig jaar om een aantal toekomstscenario's voor de overgebleven vijf centrales gevraagd. De regering spreekt nu geen voorkeur uit voor een van de scenario's - dat is aan het volgende kabinet - maar zegt wel dat dat de meest vervuilende centrale dicht zal gaan als de doelstelling uit het Urgenda-vonnis niet wordt gehaald. Daarmee wordt verwezen naar de centrale aan de Hemweg in Amsterdam.

In de zaak die in 2015 werd aangespannen door milieuorganisatie Urgenda oordeelde de rechter dat Nederland te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In 2020 moet die uitstoot met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990.

Meerderheid voor kolenexit

Volgens Greenpeace gaat minister Kamp met het besluit "volkomen voorbij aan het Urgenda-vonnis, de klimaatafspraken van Parijs en het brede politieke én maatschappelijke draagvlak voor het sluiten van deze CO2-kanonnen", stelt campagneleider Willem Wiskerke in een schriftelijke verklaring.

"Het is nu aan de Tweede Kamer om in te grijpen. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een kolenexit", zegt Wiskerke. "De maatschappelijke druk om de centrales te sluiten zal blijven toenemen. De hete aardappel doorschuiven naar een volgend kabinet verandert daar niets aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore