Ga naar de inhoud
Nederland

'Sinds de vaccinatie is mijn dochter heel erg ziek, al vier jaar'

Caitlin Kerpel (16) is al 4 jaar heel erg ziek.

Vijf dagen na haar HPV-vaccinatie wordt Caitlin Kerpel (16) ziek. Vier jaar later is ze nog steeds een schim van het meisje dat ze was voor de vaccinatie. Moeder Esther zou de inenting maar al te graag terugdraaien. "Haar hele leven staat in het teken van vermoeidheid."

Het begint allemaal vier dagen na de HPV-vaccinatie, in oktober 2011. "Caitlin, op dat moment 13 jaar, wordt opeens heel duizelig als ze in de badkamer staat", vertelt moeder Esther Kerpel. "Ze kan bijna niet meer op haar benen staan. Zo erg."

Dat vandaag bekend is geworden dat er extra onderzoek naar de bijwerkingen van de prik tegen baarmoederhalskanker komt, ziet Esther als een kleine overwinning. "Ik hoop dat deze vaccinatie nu eindelijk eens heel goed onderzocht gaat worden."

Extreem moe
De dagen erna gaat het alleen maar slechter met Caitlin. Ze krijgt knallende hoofdpijn, blijft duizelig en is extreem moe. Moeder Esther: "Het is net alsof ze een zware griep had. De ’griepjes’ kwamen en gingen.Ik moest haar met de auto naar school brengen, fietsen ging niet meer. Regelmatig kwam ze eerder thuis van school.  Omdat ze zo moe was. Ze lag soms 22 uur op bed."

Esther gaat met haar dochter naar de dokter. Caitlins bloed wordt geprikt en ze wordt getest op ziektes als Lyme en Pfeiffer. "Er is zelfs een hersenscan gemaakt. Maar alle tests waren goed. Ze zou gezond moeten zijn, maar ik had een heel erg ziek kind thuis zitten."

Timing
Voor Esther is het al snel helder: haar dochter is zo ziek geworden van de HPV-vaccinatie. "Voor mij staat het vast. De timing, de klachten en het feit dat er niets uit de test is gekomen; de vaccinatie heeft het leven van mijn dochter volledig overhoop gegooid." 

Esther meldt haar klacht bij het bijwerkingscentrum Lareb en de GGD. Ze schrijft ook het RIVM een brief en ze zoekt via internet contact met lotgenoten. "Geen enkele arts heeft bevestigd dat mijn dochter zo ziek is geworden door de prik. Maar ontkennen doen ze ook niet. Dat kunnen ze ook niet. Mijn ervaringen met artsen is dat ze je toch naar een andere richting willen duwen. Je wordt nooit helemaal serieus genomen. Dat is ook de ervaring van andere ouders die ik heb gesproken." 

Bikkelen
Het lukt Caitlin ondanks haar ziekte om haar vmbo-diploma te halen. "Door heel hard te bikkelen. Haar ziekteverzuim was enorm, maar ze heeft haar diploma gehaald." Haar mbo-opleiding heeft ze moeten staken; het is momenteel te zwaar.

Nu, vier jaar later, gaat het iets beter, vertelt Esther. "Maar ze kan nog niet echt iets ondernemen. Een sociaal leven heeft ze niet. Het gaat ietsjes beter, maar ze is nog lang niet beter. Wanneer dat gaat gebeuren, is afwachten."

Verhaal
Esther en Caitlin doen hun verhaal omdat ze hopen andere ouders te helpen. "Misschien herkennen anderen zich in dit verhaal maar hebben ouders nog nooit aan deze oorzaak gedacht. Wij hopen dat deze ouders zich melden en hun verhaal doen. Deze klachten moeten serieus genomen worden."

Esther zou dolgraag willen dat ze de inenting kan terugdraaien. "Voor Caitlin is het helaas te laat. Maar mijn jongste dochter krijgt de prik niet. Geen denken aan." 

Het bijwerkingscentrum Lareb bevestigt dat de melding van Caitlin is ingediend. Het Lareb onderzoekt nu deze en 48 andere meldingen. Het Lareb laat verder weten dat er nu nog geen verband is aan te tonen tussen de meldingen en de HPV-vaccinatie.

ZIE OOK: Duizelig door HPV-vaccinatie: onderzoek naar bijwerkingen

 

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede