Ga naar de inhoud
Nederland

Dé biertrend dit jaar: speciaalbier met minder alcohol

Beeld © ANP

Speciaalbier blijft booming: weer meer mensen drinken speciaalbier, en dat gaat ten koste van pils en andere drankjes. Opvallend is dat de speciaalbiertjes met minder alcohol erin winnen aan populariteit.

Een derde van de bierdrinkers kiest nu vaker een biertje met weinig alcohol erin dan twee jaar geleden, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek, waarvoor Ruigrok NetPanel vragen stelde aan ruim duizend bierdrinkers.

Als voorbeeld wordt de session ale genoemd, waar een alcoholpercentage van 4 procent in zit. Dit in tegenstelling tot andere speciaalbieren, waar zo rond de 6 procent alcohol in zit, met uitschieters tot 9 of soms zelfs wel 12 procent. Ter vergelijking: in een normaal pilsje zit 5 procent alcohol.

Smaak en afwisseling

Ook radlerbiertjes, alcoholvrij bier en alcoholarm bier gaan hard. Voor alcoholvrij bier wordt vooral gekozen omdat mensen nog moeten rijden, het gewoon lekker vinden of omdat ze geen alcohol willen drinken. Voor de speciaalbiertjes wordt vooral gekozen uit nieuwsgierigheid, voor de smaak en voor de afwisseling.

Speciaalbier dat het meest gedronken wordt, is witbier (36 procent drinkt dat weleens), gevolgd door blond bier (30%) en tripel, abdijbier en herfst bokbier (28 procent). Blond bier en weizen bier nemen het hardst toe in populariteit.

Mannen drinken zwaarder bier

Mannen gaan vaker dan vrouwen voor gewoon pils, bokbier en zwaardere speciaalbieren. Vrouwen kiezen sneller voor biermixen als radler, rosébier en alcoholvrij/alcoholarm bier.