Onderzoek MH17-vliegramp

'Gevonden brokstukken brengen ons dichterbij daders MH17'

11 augustus 2015 18:26 Aangepast: 11 augustus 2015 19:07
Wrakstukken MH17 op Gilze-Rijen. Beeld © ANP

De mogelijke BUK-onderdelen die op de rampplek van de MH17 zijn gevonden, kunnen het OM helpen bij het vinden van de daders. Dat zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke.

Volgens Westerbeke gaat het om stukken die in ieder geval niet van het vliegtuig kunnen zijn. "Na de hele reconstructie die we hebben gedaan in Gilze-Rijen, weten we dat deze stukken niet van het vliegtuig zijn. Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid van een luchtafweersysteem, waarschijnlijk een BUK."

ZIE OOK: MH17: Onderzoek naar gevonden 'BUK-onderdelen'

Het Openbaar Ministerie heeft verschillende deskundigen gesproken die zeggen dat het waarschijnlijk om onderdelen van een BUK-raket gaat. "De delen zijn op verschillende momenten tot ons gekomen", zegt Westerbeke. In de afgelopen maand werd duidelijk dat het mogelijk om een onderdeel van een BUK-systeem gaat.

Waar de luchtafweerraket gemaakt is, kan Westerbeke niet zeggen. "Dit soort systemen zijn in veel landen in gebruik. Niet alleen in Rusland of Oekraïne. We zullen in het onderzoek een beroep moeten doen ook een groot aantal landen."

'Nog niet 100 procent zeker'
Naast de onderdelen van de mogelijke BUK-raket, heeft het OM ook getuigenverklaringen en foto's en video's uit het gebied in handen. Het scenario dat de MH17 is neergeschoten met een BUK-raket is voor Westerbeke nog steeds het meeste aannemelijk. "Maar we zijn er nog niet 100 procent zeker van."

Westerbeke benadrukt dat het niet gaat om de stukken die correspondent Jeroen Akkermans vond op de rampplek. "Het is materiaal dat we zelf hebben gevonden. De stukken van Jeroen Akkermans zijn op dit moment in bezit van de Onderzoeksraad voor de veiligheid, we hopen dat we ze nog wel krijgen."

Het onderzoek van het OM duurt in ieder geval tot het einde van het jaar. "Dan hopen we te kunnen overgaan op het internationaal signaleren van verdachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore