Ga naar de inhoud
Overheid moet CO2 beperken

Model tegen Mark Rutte: 'Ga niet in beroep!'

Cameron Russells boodschap is duidelijk: 'Ga niet in beroep!' Beeld © Twitter

Rutte mag 'niet in beroep' gaan tegen de zogenoemde klimaatzaak. Althans, als het aan het beroemde model Cameron Russell ligt.

Wellicht heeft minister-president Mark Rutte het al gezien op zijn twitteraccount: een filmpje van Cameron Russell. In het Nederlands zegt het Amerikaanse model: 'Ga niet in beroep'.  

En wellicht heeft de premier ook een beetje raar opgekeken toen hij zag dat Russell niet de enige was die Rutte wat te zeggen had. Ook andere prominenten, zoals de Amerikaanse Hollywood-acteur Mark Ruffalo en de Amerikaanse milieuactivist Kelly Rigg stuurden Rutte tweets met de Nederlandstalige hashtag #ganietinberoep. Hun tweets en video worden vele malen geretweet door andere twitteraars en organisaties als Greenpeace.

ZIE OOK: Toen Mark Rutte nog groen was

Met de tweets doelen ze op de klimaatzaak in juni, die klimaatorganisatie Urgenda tegen de Nederlandse staat aanspande en ook won. Doel van die zaak was Nederland te verplichten iets te doen tegen de klimaatverandering. Urgenda eiste dat de overheid de Nederlandse uitstoot van CO2 uitstoot al vóór 2020 moest verminderen tot het noodzakelijke niveau dat door wetenschappers is vastgesteld.

Nu Urgenda die zaak heeft gewonnen, willen de twitteraars niet dat Rutte daartegen in beroep gaat namens de staat. De minister-president heeft (nog) niet gereageerd: op zijn account @MinPres blijft het tot nu toe stil...