Nederland

'Nederlandse jihadist gedood in Syrië'

12 augustus 2015 11:46 Aangepast: 12 augustus 2015 12:44

Een beruchte Nederlandse jihadist van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra zou om het leven zijn gekomen bij gevechten in de Syrische stad Aleppo. Het gaat vermoedelijk om Abdelkarim el Atrach uit Arnhem.

El Atrach, in Syrië beter bekend als Muhajiri Shaam, vocht aan de zijde van Jabhat al-Nusra, een organisatie gelieerd aan al-Qaeda. ​

RTL Nieuws sprak vorig jaar met hem. El Atrach vertelde over de strijd die hij voerde en de dood van drie andere Nederlandse terroristen. Eerder riep hij op tot een 'stevige daad' tegen de Nederlandse overheid en uitte hij dreigementen op Twitter, onder meer aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. 

Tegengehouden
Zijn broers Mohamed en Morat en zelfs de moeder van El Atrach stonden eveneens op het punt van vertrek naar Syrië. Zij zijn allen tegengehouden door justitie en de AIVD. Bij de aanhouding van de broers werd zelfs een kleine 20.000 euro contant geld onderschept.

De dood van jihadisten in het strijdgebied is nauwelijks onafhankelijk te controleren. Door de onduidelijkheid over hun lot is ook niet te zeggen of ze wellicht nog leven en een gevaar kunnen vormen. In Nederland wordt Syriëganger Soufiane Z. door het Openbaar Ministerie vervolgd, ondanks berichten dat hij is overleden.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore