Nederland

Onderzoek wijst uit: Van kinderen word je ongelukkig

12 augustus 2015 20:33

Kinderen krijgen het mooiste wat er is? Veel ouders zullen het volmondig bevestigen, maar waarom krijgen we gemiddeld dan veel minder kinderen dan we ooit zeiden dat ons plan was?

Duitse onderzoekers vroegen het zich af en kwamen tot een onthutsende conclusie: van kinderen krijgen word je ontzettend ongelukkig. Sterker, de ellende van een echtscheiding, je baan verliezen en zelfs de dood van je partner, valt in het niet bij het krijgen van je eerste kind.

ZIE OOK: Veel kinderen? Reken uit wanneer je moet beginnen

Deze conclusies kwamen boven door meer dan 2000 nog kinderloze mensen te ondervragen. Hen werd op regelmatige momenten gevraagd hun geluk in een cijfer uit te drukken van 0 tot 10. En na het krijgen van een eerste kind ging het gemiddelde cijfer dat deze groep zichzelf gaf fors omlaag met 1,4 punt.  

Het zou volgens de onderzoekers wel eens de verklaring kunnen zijn waarom in Duitsland jonge mensen bijna altijd zeggen later twee kinderen te willen’, terwij het gemiddelde een krappe anderhalf kind per gezin is. Na het drama van maanden vol slapeloze nachten en krijsende baby’s in de supermarkt, besluiten aardig wat jonge ouders dat alles niet nog eens te gaan doen.

Taboe op ongelukkig ouderschap
Het onderzoek ging opzettelijk met een omweg,  De vraag ‘hoe gelukkig word je van de geboorte van je kind‘ werd niet gesteld, omdat er onder jonge ouders een groot taboe rust op zeggen dat je eigenlijk niet zo gelukkig meer bent. 

ZIE OOK: De zwaarste baan ter wereld: zou jij solliciteren?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore