Ga naar de inhoud
Nederland

'Mijn oom zit al 31 jaar onterecht vast in een Amerikaanse cel'

Jaitsen Singh zit al 31 jaar vast in de VS. Onschuldig, zeggen zijn advocaat en familieleden.

Surinder Singh uit Diemen weet het zeker: zijn oom Jaitsen (71) zit al 31 jaar onterecht vast in een gevangenis in de VS. "Mijn oom heeft nooit een eerlijk proces gekregen. Hij moet vrij komen."

Het is twee jaar geleden dat Surinder Singh zijn oom voor het laatst heeft gezien in de gevangenis van San Quentin State Prison in San Francisco. "Hij was heel blij om mij te zien", vertelt Surinder.

"Maar het gaat heel slecht met mijn oom. Hij heeft allerlei gezondheidsproblemen en veel last van een versleten knie. Psychisch is het ook ronduit slecht met hem gesteld. Hij is zwaar depressief en heeft al meerdere zelfmoordpogingen gedaan."

Dubbele moord
Jaitsen Singh, een Nederlandse Surinamer, vertrok op zijn twintigste vanuit Den Haag naar de VS. Hij kon in Nederland geen baan vinden en besloot om de familie van zijn Amerikaanse vrouw achterna te gaan.

In 1986 werd Singh veroordeeld voor de dubbele moord op zijn vrouw en stiefdochter. Die werden in hun huis in Ontario dood gevonden. Singh kreeg 56 jaar celstraf omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de dubbele moord. 

Grove fouten
Volgens zijn Amsterdamse advocaat Rachel Imamkhan zijn er grove fouten gemaakt in het proces. Zij staat hem sinds 2011 bij. Daarvoor had Singh geen advocaat. Imamkhan: "Getuigen zijn niet gehoord, het dna is verdwenen en een kroongetuige heeft geld gekregen om een valse verklaring af te leggen en was verslaafd aan heroïne. Bovendien is de belangrijkste getuige onder verdachte omstandigheden overleden."

De advocaat vervolgt: "Ik ben overtuigd van de onschuld van Jaitsin." 

In de steek gelaten
Volgens neef Surinder is zijn oom altijd in de steek gelaten. "Als familie hebben wij meerdere keren de hulp van de ambassade en regering ingeroepen. Maar van het begin af aan heeft iedereen verstek laten gaan. Niemand heeft ooit naar hem om gekeken."

Ook zijn neef gelooft in de onschuld van zijn oom. "Hij was gelukkig getrouwd met zijn vrouw en was een hardwerkende familieman. Hij hield van zijn dochter en zoon en was blij met zijn baan als loodgieter. Zijn vrouw en kind vermoorden? Mijn oom zou daar nooit toe in staat zijn."

Vervroegde vrijlating
Op grond van misstanden in de rechtsgang en Singhs hoge leeftijd en slechte gezondheid komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Daarvoor wordt op 4 september in San Francisco een hoorzitting gehouden.

"Als de regering een verklaring aflegt dat zij bereid is hem in Nederland op te nemen, dan vergroot dat de kans dat mijn cliënt eindelijk weer bij zijn familie kan zijn. Ik hoop dat Nederland eindelijk stappen onderneemt en zijn verantwoordelijkheid neemt."

Bezoek
Wanneer Surinder weer naar zijn oom gaat? "Ik weet het niet. Het kost een hoop geld om hem te zien. Advocaat Rachel Imamkhin gaat volgende maand weer naar haar cliënt. "Ik blijf dan twee weken en bezoek hem iedere dag. Hij vertelde mij in een brief erg uit te kijken naar mijn bezoek. Zoveel bezoek krijgt hij niet."

ZIE OOK: Nederlander onterecht 31 jaar in de cel 

 

Bron: RTl Nieuws / Agnes de Goede