Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 oktober 2012 18:14

Miljoenenverspilling door weggooien medicijnen

Thinkstock

Apothekers moeten steeds meer medicijnen weggooien, terwijl die vaak nog bruikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

RTL Nieuws vroeg de cijfers op van medicijnafval van apotheken. Die laten een alarmerende stijging zien. In 2009 werd er nog 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid. In 2010 steeg dat naar 121.000. En vorig jaar was dat maar liefst 156.000 kilo. Een stijging van 30 procent per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar.

Door extra voorwaarden te stellen aan het voorschrijven van medicijnen, honderdduizenden euro's subsidie, voorlichtingscampagnes en symposia heeft het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport de afgelopen jaren geprobeerd om de verspilling te verminderen, maar dat lijkt niet gelukt.

Geen interesse in oplossing

Apothekersassistente Anja Vissers uit Meerlo kon de verspilling niet meer aanzien. Zij bedacht een plan om teruggebrachte medicijnen her te gebruiken door middel van het sealen van verpakkingen. Ze won er vorig jaar de prijs voor Het Beste Zorgidee van Nederland mee.

Tot in de Tweede Kamer werd het plan geprezen, maar een jaar later is er nog weinig van terecht gekomen. "Ik had gedacht dat fabrikanten en zorgverzekeraars op de stoep zouden staan. Maar nee, geen interesse."

Volgens deskundigen illustreert dit het probleem: zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten investeren niet echt in oplossingen, omdat ze zich uiteindelijk niet verantwoordelijk voelen. In een reactie laat het ministerie weten dat de oplossing ook niet van de overheid moet komen:

"Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor 3 maanden voor als de patiƫnt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft."

PvdA verwacht actie minister

De PvdA wil dat minister Schippers zelf initiatief neemt. Schippers moet van de partij bindende afspraken maken met alle partijen, zodat dit snel afgelopen is.

PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester: "Er moet meer gebeuren, recycling is onoverkomelijk, ook voor farmaceuten. Dus moet de minister met hen om tafel en bindende afspraken maken."

Topnieuws