Ga naar de inhoud
Reiskriebels

Roadtrip door Zuid-Ierland: 'Links rijden is even wennen'

Het kleurrijke stadje Kinsale. Beeld © Kita van Slooten

Een ruige kust, schapen, en Downton Abbey-achtige landhuizen: RTL Nieuws-journalist Kita maakte een roadtrip en ontdekte de charme van de Ieren. "In de pub zingen ze de nummers luidkeels mee. En dat werkt heel aanstekelijk."

Met klamme handjes rijd ik de huurauto over een smal en bochtig landweggetje. "Weet je zeker dat dit tweerichtingsverkeer is?" Mijn reisgenoot kijkt nog een keer op Google Maps en zegt dat we echt goed zitten.

Smalle weggetjes

Dan kijken we een tikje angstig naar de tractor die ons tegemoet komt rijden. Beide wagens moeten flink de berm in om ervoor te zorgen dat het gaat passen. De Ier die de tractor bestuurt, is dit wel gewend, dus die tuft op zijn gemakje door, terwijl wij na het passeren blij zijn dat alle spiegels er nog aan zitten.

Het is even wennen, dat links rijden. Zeker op het Zuid-Ierse platteland, waar de meeste wegen niet gemaakt lijken voor tegenliggers. Maar nadat het een paar keer goed gaat, beginnen we te ontspannen en oog te krijgen voor hoe mooi het hier eigenlijk is.

We zijn in County Cork, het meest zuidelijke graafschap van Ierland. Vanaf de gelijknamige stad Cork rijden we langs de kust naar beneden om via de schiereilanden weer omhoog te gaan.

Felgekleurde huisjes

De eerste stop is het stadje Kinsale, dat een van de mooiste plaatsen van Ierland wordt genoemd. Niet voor niks, want de felgekleurde huisjes leveren inderdaad een mooi plaatje op. Waar in Nederland één groen huis al teveel is, mogen de Ieren zelf kiezen hoe bont ze het willen maken en dat doen de inwoners van Kinsale vol overtuiging.

Maar er is meer dan alleen die gekleurde gevels. Dat horen we tijdens een leuke wandeling met gids Barry, die de geschiedenis van Kinsale heeft verpakt in spannende verhalen over piraten, de strijd tegen Spanjaarden en een grote scheepsramp.

Liedjes zingen 

Verhalen vertellen, daar zijn de Ieren goed in. Dat merken we later die dag wanneer we een biertje bestellen in de pub; Ieren maken graag een praatje en voor je het weet zit je tijdens een pint te luisteren naar iemands levensverhaal.

En als het niet de oude man aan de bar is, dan zijn het wel de liedjes die gezongen worden, want live muziek maakt de sfeer in Ierse pubs compleet.

Zo ook in pub De Barra's in het plaatsje Clonakilty. Van buiten leek dit een piepkleine pub, maar eenmaal binnen ontdekken we verschillende knusse ruimtes en achterin zelfs een heuse dansvloer, die zich snel vult nadat een band begint te spelen.

Het is niet de beste band aller tijden, maar de Ieren reageren uitgelaten en zingen de nummers luidkeels mee. En dat werkt heel aanstekelijk.

Pints op de dansvloer 

Van pints op de dansvloer is het de volgende dag door naar een rondleiding en whiskeyproeverij bij Clonakilty Distillery, waar ze in een voormalig bankgebouw op traditionele Ierse wijze single pot still whiskey maken.

De gerst die daarvoor gebruikt wordt, wordt door het familiebedrijf verbouwd op velden aan zee. Ook de whiskeyvaten worden bewaard in een opslag langs de kust, zodat de zilte zeelucht invloed kan uitoefenen op de smaak.

Normaal is de proeverij het hoogtepunt van zo'n rondleiding, maar hier in Clonakilty weten ze het nog mooier te maken. De kers op de taart is een ritje naar de kust om die gerstvelden te bekijken. We rijden langs een mooi zandstrand, door piepkleine dorpjes en komen via een slingerweg uit bij de velden, met op de achtergrond de Galley Head vuurtoren. Wat een uitzicht!

Die ruige kust van Zuid-Ierland nodigt uit tot eindeloos wandelen. Met enkel het geluid van de wind, wat vogels en de zee die tegen de rotsen beukt. Tenminste... als je buiten het hoogseizoen op avontuur gaat, want populaire plekken zijn tijdens de schoolvakanties druk bezocht. 

Zomerse drukte 

Een dinsdagochtend in mei blijkt het perfecte moment om Mizen Head, het meest zuidwestelijke punt van Ierland, te bezoeken. Het meisje achter de kassa heeft niks te doen en tijd om even te kletsen. Op de vraag hoe het hier in juli en augustus is, is ze duidelijk: "Dan krioelt het van de mensen." 

Dat zou voor mij de pret dan wel enigszins drukken, want wat Mizen Head nu juist zo spectaculair maakt, is dat ik me als mens maar een nietig wezen voel omringd door de kliffen en kolkende zee. 

Kita's favorieten

  • Leuk voor kinderen: Met een bootje naar Garinish Island, bekend staat om haar prachtige tuinen. Je wandelt hier langs heerlijk geurende bomen en hebt mooie uitzichten, maar hoogtepunt is misschien wel het boottochtje langs een groep luierende zeehonden.
  • Tofste activiteit: met Atlantic Sea Kayaking kun je een zonsondergang-kajaktour doen bij Lough Hyne of Castelhaven Bay, waarbij de kans groot is dat je al peddelend het magische natuurverschijnsel zeevonk ziet. Vooral aan het einde van de zomer licht het water felblauw op, zodra je peddel de oppervlakte raakt. 
  • Leukste gids: wandelen met verhalenverteller Barry door de kleurrijke straten van Kinsale.
  • Fijnste hotel: waan je een 18-eeuwse rijkaard tijdens een nachtje in Bantry House.
  • Beste biertje: bijna alle pubs hebben in de weekenden livemuziek en dan smaakt zo'n pint nog net even wat lekkerder. In Zuid-Ierland drinken ze geen Guinness, maar Beamish, de lokale stout.
  • Gougane Barra is een groene oase. Een vallei met bossen en een meer. In dat meer is een eilandje met daarop een kleine kapel. Een fotogenieke plek.

Praktische informatie:

  • Aer Lingus als KLM vliegen dagelijks op Cork.
  • Met de auto reizen kan ook: met de ferry naar Engeland, rijden naar Wales en vanaf kustplaats Holyhead een ferry naar Ierland.

De Ieren die we spreken hebben ook een leuk alternatief: Sheep's Head. Dat is volgens hen net zo mooi, maar minder druk bezocht. Het puntje van dat schiereiland is namelijk niet met de auto te bereiken. Dat is vanaf de parkeerplaats nog een half uurtje lopen. Niet ver, maar dat zorgt er wel voor dat de touringcars daar wegblijven.

Het derde grote schiereiland Beara is ook zeker nog het verkennen waard. Rondom het dorpje Allihies zijn fijne stranden en in Eyeries staan ze bekend om hun prijswinnende kaas. Ook kun je hier een mooie wandeling maken.

Maar goed, we zijn wel in Ierland en het weer kan hier elk moment omslaan. Wandelen terwijl het met bakken uit de hemel komt en je sokken met elke stap meer doorweekt raken, vindt niemand leuk. Dus springen we in de auto en rijden snel naar Bantry House.

Dit 18e-eeuwse landgoed werd ingericht door een excentrieke graaf die veel reisde en van alles mee naar huis nam: van tegels uit Napels tot tapijten uit het paleis van Versailles, op de kop gedaan tijdens een veiling in Parijs. Bezoekers zijn dagelijks welkom om de fraaie kamers en bijbehorende tuin te bezoeken.

Downton Abbey

Het historische huis is nog steeds in familiebezit zes generaties nadat de eerste graaf zich er vestigde. Julie en haar broer Sam runnen de boel en zij wonen in een privévleugel, terwijl een ander deel is omgebouwd tot bed & breakfast. 

Gasten die hier voor 200 euro per nacht slapen mogen met een borrel in de enorme bibliotheek - voorheen een balzaal - plaatsnemen en zelf het haardvuur aansteken. "Ik krijg hier een Downton Abbey-gevoel van", merkt m'n reisgenoot op. 

Dat gevoel van in een totaal andere wereld beland zijn, is inderdaad wat Zuid-Ierland in ons losmaakt. Door die ruige kustlijn waar plots een kasteel ruïne opdoemt of een kudde schapen de weg moet oversteken. Maar ook door de Ieren zelf, die vriendelijk zijn en je een warm welkom geven in hun magische omgeving.

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Tourism Ireland naar West Cork. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.