Reizen

Stedentrip Gent: middeleeuwse straatjes, fijne terrassen en toffe street art

22 april 2022 09:55 Aangepast: 26 april 2022 09:48
Beeld © iStock

Urenlang door mooie straatjes slenteren of vanaf een boot de historische binnenstad bewonderen. Op de fiets stappen voor een rondje street art en daarna Belgisch bier drinken in een gezellig café. In Gent kan het allemaal.

Gent is de ideale stad voor een gezellig weekendje weg. Niet te groot, veel te doen én de stad is niet overladen met toeristen. 

Met 264.000 inwoners staat Gent op plek drie van grootste steden van België. Het nabijgelegen Brugge is de helft kleiner, maar trekt wel dubbel zoveel toeristen doordat die stad zichzelf al vanaf eind negentiende eeuw op de toeristische kaart wist te zetten.

In Gent kwam de toeristische stroom later op gang, wat nu vooral een pluspunt is. Hier loop je niet achter de massa aan door een openluchtmuseum, maar in een studentenstad die lééft.

Veel Nederlanders

In het weekend hoor je in Gent opvallend veel Nederlanders. Zowel op straat als in de hotels. Zo ook in het prachtige en sfeervolle Pillows Grand Boutique Hotel Reylof. "In de weekenden komt ruim zestig procent van onze gasten uit Nederland", vertelt de hotelmanager. 

Tijdens de laatste Nederlandse lockdown liep dat zelfs op tot tachtig procent. "Dankzij jullie hebben wij het hoofd boven water kunnen houden", zegt hij.

Uitzicht op het historische centrum vanaf de Sint-Michielsbrug. Uitzicht op het historische centrum vanaf de Sint-Michielsbrug.

Dat er veel Nederlanders op Gent af komen, is niet gek, want de stad is lekker dicht bij en ontzettend sfeervol. De Sint-Michielsbrug, een stenen boogbrug in het centrum van de stad, is een mooie plek om je bezoek aan het historische centrum te beginnen en het uitzicht in je op te nemen.

Vanaf de monumentale brug kijk je uit over de rivier die door de stad loopt en doemen de drie torens van Gent voor je neus op: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint Baafskathedraal.

Bijzondere boetiekjes

Vlak over de brug begint het winkelgebied. Op en om de Korenmarkt zitten veel van de bekende winkelketens. Die slaan we over, want het is veel leuker om een klein stukje door te lopen en dan de Mageleinstraat in te duiken richting Brabantdam. In deze en omliggende straatjes vind je de bijzondere boetiekjes zoals vintagewinkel Think Twice en conceptstore Juttu.

Voor een eetbaar souvenir kun je terecht bij Joost Arijs, waar de chique chocolade haast te mooi is om je tanden in te zetten. Maar ook weer te lekker om dat niet te doen.

Leuke winkels en terrasjes in hartje Gent. Leuke winkels en terrasjes in hartje Gent.

Na de stad te voet verkend te hebben, is het tijd voor een drankje. Aan cafés in Gent geen gebrek. De meeste cafés zetten bij de eerste zonnestraal hun stoeltjes buiten, want Gentenaars zijn levensgenieters en wij doen graag met hen mee.

Cactusjenever

Op de Vrijdagmarkt zijn veel opties, waarvan De Dulle Griet een goede keuze is voor bierenthousiastelingen. Voor Belgisch bier én een terras aan het water ga je naar Het Waterhuis aan de Bierkant

Wie wat sterkers wil, gaat één deurtje verder. Daar zit de gezellige jeneverkroeg 't Dreupelkot. Ook hier heel veel keuze: van een klassieke oude jenever tot een cactusjenever. Gelukkig geven de barman en stamgasten graag advies.

Keuze uit meer dan 200 soorten jenever bij café 't Dreupelkot. Keuze uit meer dan 200 soorten jenever bij café 't Dreupelkot.

Het bekendste kunstwerk van Gent - en een van de grootste kunstschatten van België - is te zien in de Sint-Baafskathedraal. Daar kan het wereldberoemde altaarstuk Lam Gods bewonderd worden, dat in de vijftiende eeuw werd geschilderd door de gebroeders Van Eyck.

Van kerkkunst naar straatkunst

Tip: boek er de augmented reality-tour bij. Daarbij loop je met speciale bril door de crypte van de kathedraal en krijg je interessante weetjes over het Lam Gods gepresenteerd, zodat het kunstwerk meer tot de verbeelding spreekt wanneer je er even later zelf voor staat.

Van de Vlaamse Primitieven is het dan door naar hippe street art, want Gent is een paradijs voor liefhebbers van straatkunst. De internationaal bekende kunstenaar ROA heeft veel muren in zijn thuisstad voorzien van schilderingen van dieren. Net als CeePil, die in zijn werken twee dieren in elkaar laat overlopen.

Street art in de straten van Gent. Street art in de straten van Gent.

Met een handige plattegrond kun je veel van de street art terugvinden. In de binnenstad kan dat makkelijk te voet, maar wie een fiets huurt ziet nog veel meer.

Voormalig havengebied nu hippe plek

Niet alleen aan kleurrijke muurschilderingen, maar ook aan wijken. Zo fiets je in twintig minuten naar de Oude Dokken. Dit voormalige havengebied was altijd het industriële rafelrandje van de stad, maar het gebied is nu volop in ontwikkeling.

De oude havenkranen staan er nog, terwijl er moderne woningen en een winkelcentrum naast verschenen zijn. Ook vind je hier microbrouwerij Dok Brewing Company, gevestigd in een voormalig transformatorhuis met de bijbehorende hippe restaurants Røk en Bøef.

Brewpub van Dok Brewing Company in een voormalig transformatorhuis. Brewpub van Dok Brewing Company in een voormalig transformatorhuis.

Ook leuk: 

  • Bezoek een museum. Voor hedendaagse kunst ga je naar S.M.A.K, voor oude meesters naar het Museum voor Schone Kunsten.
  • Wie meer wil weten over het industriële verleden van Gent gaat naar het Industriemuseum, waar nu de tentoonstelling Kassa kassa! te zien is.
  • Van 29 april tot en met 8 mei staat de stad in het teken van de Gentse Floraliën, een grote tentoonstelling van bloemen en planten, waarbij de laatste ontwikkelingen op gebied van trends, duurzaamheid en innovatie gepresenteerd worden
  • Gent is een fijne stad voor foodies. Trendy buurtpizzeria De Superette koopt lokaal in en heeft fantastische pizza's gemaakt met zuurdesem.
  • Ook Het Lepelblad werkt met lokale, seizoensgebonden producten. Zo serveren ze hier 'vitello maccarello' - met makreel - omdat tonijn geen duurzaam product is.
  • Wie nog puf heeft, sluit de dag feestelijk af met een goede cocktail bij Jigger's. Of gaat op zoek naar het goed verstopte jazzcafe Hot Club Gent

 

Eenmaal terug in het centrum is Gravensteen nog een niet te missen stop, zowel voor volwassenen als kinderen. Deze burcht uit de twaalfde eeuw staat midden in het centrum en heeft meerdere doelen gediend: van woonhuis voor de graaf tot lugubere gevangenis. In het begin van de negentiende eeuw zat er zelfs een katoenfabriek in de burcht.

Met bootje over de Leie

Nu is het een populaire plek om te bezoeken, waar je vanaf de donjon een mooi uitzicht hebt over de stad. De audiotour is ingesproken door een Vlaamse komiek, waarbij de geschiedenis is overgoten met een humoristisch sausje.

Gravensteen is ook een van de highlights bij Gentse rondvaartboten. De bootjes maken een tochtje van 45 minuten over de Leie, waarbij je de stad nog eens vanaf het water kunt bewonderen en te bedenken dat één weekendje Gent eigenlijk niet genoeg is.

Burcht Gravensteen gezien vanaf de rondvaartboot. Burcht Gravensteen gezien vanaf de rondvaartboot.

Praktische informatie

  • Gent is vanaf Utrecht zo'n 2,5 uur rijden, maar je bent er net zo snel met de trein van NS International
  • Shopaholics opgelet: de winkels zijn in België op zondag dicht, tenzij het koopzondag is.
  • Met de CityCard Gent - €38 voor 48 uur, €44 voor 72 uur - kun je gratis musea en andere bezienswaardigheden in. Ook kun je met deze kaart gratis een fiets huren en op een rondvaartboot stappen.
  • Gent heeft hotels voor elk budget. Wie voor luxe kiest, slaapt heerlijk in Pillows Grand Boutique Hotel Reylof. Op loopafstand van het centrum, voorzien van een spa en indrukwekkend ontbijtbuffet.

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Visit Gent naar Gent. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore