Panden transformeren

Steeds meer mensen wonen in een oud kantoorpand

29 oktober 2020 06:08
Strijp S, voormalig bedrijventerrein Eindhoven Beeld © ANP

Steeds meer mensen wonen in een oude school, een voormalig kantoorpand of winkel. Vorig jaar werden er 12.500 van dit soort panden getransformeerd tot woonplek. Het zijn vaak kleine huizen en huurwoningen. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Het aantal transformaties groeit de laatste jaren gestaag, van iets meer dan tienduizend in 2017 tot ruim 12.000 in 2018 en 2019. Vorig jaar vormden de omgebouwde woningen zo’n 13 procent van het totaal van woningen die aan de woningvoorraad werden toegevoegd.

Met meer dan zeventigduizend woningen in 2019 vormt nieuwbouw nog altijd het belangrijkste aandeel in die toename, zegt het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van kerk naar woning: nieuwe bewoners voor het Huis van God

Rotterdam aan kop

Er werden vorig jaar 5.700 kantoren omgebouwd tot woning, 46 procent van het totaal. Een kwart betrof oud-winkelpanden en maatschappelijk vastgoed zoals kerken of schoolgebouwen.

De getransformeerde huizen zijn over het algemeen overigens klein, vorig jaar had 45 procent een oppervlakte tot 50 vierkante meter. Ook zijn het vaak huurwoningen (84 procent in 2018) die in het bezit zijn van private partijen, zoals institutionele beleggers. 

Rotterdam is koploper wat betreft transformaties, daar werden ruim 1900 panden verbouwd, goed voor 37 procent van de totale Rotterdamse woningvoorraad in dat jaar. Amsterdam staat op plek twee met 1.320 transformaties (17 procent). 

Transformatie van panden naar soort in 2019 Transformatie van panden naar soort in 2019

17 procent leegstand

Tijdens de vorige economische crisis liep de leegstand op de kantorenmarkt op tot bijna 17 procent. Sindsdien zetten overheden het mes in de nieuwbouw van kantoren. Ook is er volop ingezet op transformatie van die kantoren tot woonplekken, creatieve broedplaatsen en hotels. 

En hoewel er opnieuw een recessie op komst is, ligt het schrikbeeld van enorm veel leegstand tijdens de huidige coronacrisis niet opnieuw op de loer, zeggen onderzoekers van vastgoedbureau Colliers International. Ook het CBS zelf zag de leegstand in de afgelopen jaren flink dalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kantorenmarkt kan klap coronacrisis aan, geen massale leegstand'

Kantoren in trek

Sterker nog, er is op dit moment juist meer vraag naar kantoren, zegt huizenwebsite Funda. Vooral kleinere kantoren en winkelpanden zijn gewild. Maar ook loodsen, fabriekshallen en distributiecentra zijn al zeker een jaar bijzonder in trek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore