Ga naar de inhoud
Microplastic

Onderzoekers waarschuwen voor plastic flesjes bij babyvoeding: 'Richtlijnen aanpassen'

(Archieffoto) Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Onderzoekers vinden dat de richtlijnen voor het gebruik van plastic flesjes voor babyvoeding moeten worden aangepast. Baby's die met een plastic fles worden gevoed, kunnen volgens hen dagelijks meer dan 1 miljoen deeltjes microplastic binnenkrijgen. Ouders die plastic flessen willen blijven gebruiken, zouden poedermelk op een andere manier moeten gaan klaarmaken, zeggen de wetenschappers.

Hoe warmer het water waarin poedervoedsel wordt opgelost (of waarmee de fles is gesteriliseerd), hoe meer microplastics er vrijkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Dublin in Ierland.

De onderzoekers zeggen nadrukkelijk dat het niet bekend is of die minieme plasticdeeltjes invloed hebben op de gezondheid van de baby. Ze vinden wel dat dit 'dringend' moet worden onderzocht.

Schoonmaken met koud, gesteriliseerd water

Ouders krijgen onder meer het advies flesjes schoon te maken met koud gesteriliseerd water. Ook kan poedermelk beter worden klaargemaakt in een bakje dat niet van plastic is, om het pas in het flesje te doen als het is afgekoeld. Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.

In
Lees ook:
In de prehistorie kregen baby's ook gewoon de fles

Hoewel de effecten dus onbekend zijn, vinden de onderzoekers dat sommige richtlijnen moeten worden aangepast. Maar 'het laatste wat we willen, is ouders ten onrechte alarmeren', zegt één van de onderzoekers.

Ze keken naar tien soorten flesjes en onderzochten 12 maanden oude baby's in 48 landen en regio's. De resultaten staan deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food.

1,58 miljoen deeltjes per dag

De mogelijke blootstelling van baby's aan stukjes microplastic is het grootst in Australië, de Verenigde Staten en Europa. Dat komt doordat moeders daar minder borstvoeding geven dan in andere delen van de wereld.

Flesjes van de veelgebruikte kunststof polypropyleen kunnen per liter tot 16 miljoen stukjes microplastic loslaten. Gemiddeld krijgen baby's 1,58 miljoen deeltjes per dag binnen.

Te
Lees ook:
Te veel nadruk op borstvoeding na geboorte baby: 'Mijn zoontje raakte ondervoed'