Ga naar de inhoud
Niet uitgekeerd

ABP reserveert 100 miljoen voor uitkeren achterstallig pensioen

Ambtenarenpensioenfonds ABP reserveert 100 miljoen euro om 'achterstallige' pensioenen uit te keren. Het extra geld gaat naar tweeverdieners die vaak jarenlang een te laag pensioen kregen.

Dat zegt ABP-directeur Harmen van Wijnen in televisieprogramma Meldpunt van Omroep MAX. De zender kaartte het probleem eerder aan.

Het gaat om tweeverdieners die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd. Zij konden aanspraak maken op een aanvulling op hun pensioen. Die werd automatisch verstrekt, maar niet als de partner pensioen opbouwde bij een ander fonds dan ABP.

In dat geval moest de aanvulling apart worden aangevraagd, maar dat wist lang niet iedereen, zegt APB nu.

10.000 euro

De aanvulling is gemiddeld 900 euro per jaar. Omdat het recht meerdere jaren beslaat, leidt het in sommige gevallen tot uitkeringen van meer dan 10.000 euro per gepensioneerde.

Sinds omroep MAX het probleem begin dit jaar aankaartte, hebben zich 22.000 mensen gemeld bij ABP. Ruim de helft is al beoordeeld en bij zo'n zesduizend mensen is vastgesteld dat ze inderdaad nog geld krijgen. APB heeft inmiddels al 30 miljoen euro uitgekeerd.

'Cijfers achter de komma'

Gedupeerden kunnen ook nog steeds een aanvraag doen bij het ABP. Van Wijnen noemt de 100 miljoen euro 'serieus geld'. "Maar als je dit afzet tegen ons totaal belegd vermogen, dan zijn het cijfers achter de komma."

ABP denkt nog een jaar nodig te hebben om alle aanvragen te kunnen verwerken. Iets dat volgens MAX Ombudsman Rogier de Haan niet door de beugel kan. Van wijnen biedt zijn excuses aan voor de wachttijden.

De gedupeerden hebben daarbij ook nog recht op rente over hun geld. Wie zijn pensioenaanvulling al binnen heeft, moet deze rente nog apart opvragen bij ABP. Nieuwe aanvragen krijgen de rente automatisch uitgekeerd.

Nu
Lees ook:
Nu hard werken, op je veertigste met pensioen: 'Niet alles uitgeven'