Ga naar de inhoud
Prijzen blijven stijgen

Koopwoningen ruim 7 procent duurder in juli, meer verkocht

Bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 7,4 procent duurder dan een jaar eerder. In de afgelopen vier maanden lag de prijsstijging op 7,5 procent. Het zijn de grootste prijsveranderingen sinds het dieptepunt van 2013.

Dat blijkt uit de Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. 

De instanties maken een berekening van de prijsverandering van de voorraad van bestaande koopwoningen in Nederland die zijn verkocht aan particulieren.

Index op hoogste niveau ooit

Sinds 2013 is er sprake van een stijgende lijn, zeggen de instanties. Met een gemiddelde koopsom van bijna 337.000 euro in juli 2020 bereikt de index het hoogste niveau ooit.

Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen 49,7 procent hoger. Na 2008 daalden de prijzen onder invloed van de economische crisis.

Meer woningen van de hand gedaan

Het Kadaster registreerde in juli 22.571 woningtransacties, ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren dat er 129.073, ook bijna 7 procent meer dan in 2019.

Het CBS meldde eerder deze week ook goed nieuws voor potentiële woningkopers. De komende jaren worden er waarschijnlijk weer meer woningen gebouwd.

De huizenmarkt lijkt wel immuun voor de gevolgen van de coronapandemie. Want ook in het derde kwartaal stijgen de prijzen door. Het vierde kwartaal lijkt wel spannender te worden.

Eerste
Lees ook:
Eerste scheurtjes van corona zichtbaar op de woningmarkt