Leuk en leerzaam

Gamen alleen maar slecht? 5 redenen om je kind lekker te laten spelen

25 juli 2020 08:05

Gamen wordt vaak in één adem genoemd met verslaving en vierkante ogen. Maar, zeggen experts, 9 van de 10 keer is het helemaal niet zo slecht om je (als kind) drie uur onder te dompelen in een computerspel.

Het idee dat gamen iets slechts is, dat altijd negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van je kind, op welk vlak ook, is behoorlijk ingebakken.

Bij elk nieuw seizoen van een populaire game vliegen de berichten je om de oren over verslaafde tieners die alleen maar ruzie bouwen thuis omdat ze per se willen gamen. Even hand in eigen boezem: óók op de redactie van RTL Nieuws.

Laat ze hun gang gaan

Want door elk nieuw seizoen van, zeg, Fortnite zijn de kids helemaal hyperis er een continue strijd in huis, veel ruzie, hebben ouders het gevoel dat ze hun kind kwijt zijn en moeten ze allerhande kunst- en vliegwerk uithalen om hun kind van het beeldscherm weg te houden. 

Die negatieve insteek bij gamen is lang niet altijd terecht. Er zijn genoeg redenen om je kind lekker zijn gang te laten gaan op de spelcomputer, zeggen deskundigen.

1. Ze vinden het leuk

De aller-, aller-, állerbelangrijkste reden, zegt Harry Hol. Hij is verbonden aan Bureau Jeugd & Media en geeft lezingen en workshops over gamen. "Natuurlijk leren ze er ook wat van, maar de voornaamste reden is dat kinderen plezier beleven aan computergames. De Smurfen kijken ze ook voor de lol. Als wij de serie '24' volgen op Netflix, doen we dat ook niet om de Amerikaanse politie beter te leren kennen, maar om te ontspannen."

2. Ze steken er wat van op

"Wat ik het beste merk, is dat gamen mijn reactievermogen verbetert", zegt Mathia Koolhout (28). Ze gamet al zo lang ze zich kan herinneren. Op gamestreamingplatform Twitch heeft ze meer dan 42 duizend volgers. "Als ik 's avonds een tenniswedstrijd heb, speel ik daarvoor een schietspelletje. Zo ben ik scherper aan het net."

Ook haar Engels is beter geworden door te gamen, zegt Koolhout. Harry Hol onderschrijft dat. "Als ik kinderen vraag wat ze van gamen opsteken, antwoorden ze vaak dat hun talenkennis er groter door is geworden, en dan met name Engels."

Mathia Koolhout (28) achter haar gamelaptop. Mathia Koolhout (28) achter haar gamelaptop.

Wat kunnen leren van games, verschilt per soort spel, ziet ex-e-sporter Koen Schobbers. "Een spel waarin je in een Formule 1-auto racet, vraagt om andere vaardigheden dan een schietspel of een game waarin je op avontuur uitgaat. Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts."

Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd. "Ze leren meer over geschiedenis door spellen als Anno 1800 en Age of Empires", zegt Koolhout. "En meer over biologie door Animal Crossing." Nog een voorbeeld: in Harry Potter Wizards Unite, een augmented reality-game, zijn de bezienswaardigheden en monumenten in een stad ook de locaties waar wat voor een speler te halen valt.

3. Het is een veilige manier van experimenteren

"Een game spelen is een veilige manier voor een kind om te experimenteren met bepaalde rollen. Zelfs met games waarin geschoten of gestolen wordt", zegt Harry Hol. "Als je kind de bad guy speelt in een computergame, betekent het niet per se dat hij of zij een gemeen iemand is of wordt."

Het is een goede manier om een (ander) deel van je persoonlijkheid mee te verkennen, vindt Hol.

Praktische tips met jonge kinderen

Van onze collega bij Bright, Bastiaan Vroegop.

  1. Spelen je kinderen op smartphones of tablets, dan is het handig om binnen de appstore een familie aan te maken. Proberen ze iets te kopen, dan moet een ouder daar eerst toestemming voor geven (en wordt de creditcard niet op een onbewaakt moment leeggetrokken). En op sommige platformen kun je dan ook instellen dat jonge kinderen geen gewelddadige dingen kunnen zien.
  2. Op iOS heb je ook 'begeleide toegang', terwijl Android je een app laat vastpinnen. Beide doen hetzelfde: ze zorgen ervoor dat een specifieke app niet zomaar kan worden afgesloten. En je kind dus niet een spel kan verlaten om ineens door andere apps te browsen.
  3. Op veel platformen zijn manieren om speeltijd te beperken, met bijvoorbeeld de schermtijd-apps op iOS en Android. Ook op spelcomputers kun je speeltijd vaak beperken. In je router zitten vaak manieren om het internetgebruik van een apparaat te beperken, zodat de PlayStation na een bepaalde tijd niet online kan gaan om bijvoorbeeld te Fortniten.

4. Het is onderdeel van hun sociale leven

Een goede eigenschap van games is dat ze heel sociaal zijn geworden, vindt Harry Hol. "Wat er in de spelwereld gebeurt, is onderdeel van het echte, eigen leven van kinderen. Tijdens het gamen babbelen ze over van alles en nog wat. Als je een kind niet laat gamen, betekent het dat hij of zij een deel van de conversatie mist, zegt hij. "Ze spelen misschien Fortnite, maar ze praten nog steeds over de dagelijkse dingen."

Dat verklaart volgens hem ook deels de frustratie als een kind bruut wordt afgekapt in een spelletje, omdat het bijvoorbeeld aan tafel moet komen. "Dat is alsof een van je ouders tijdens een potje voetbal het veld oploopt en de bal afpakt omdat je nú naar huis moet komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is er nou zo leuk aan Fortnite? Deze kids leggen het nog één keer uit

5. Gamen verbindt

Samen gamen verbindt, vindt Hol. "Je deelt een ervaring, net zoals je samen naar de Efteling gaat. Voor kinderen is het fijn als hun ouders oprechte belangstelling hebben voor hun game: dan kun je het er samen over hebben."

Bijkomend voordeel is dat je zo makkelijker afspraken kunt maken, zegt hij. "Als je weet dat een spelletje gemiddeld 20 minuten duurt, kun je beter inschatten of je kunt zeggen: oké, nog één spelletje. Dat maakt het voor iedereen leuker en meer ontspannen."

Tot slot kun je als ouder je kind helpen reflecteren op en relativeren over de game die hij of zij speelt. "Zo kun je ze beter leren omgaan met bijvoorbeeld winnen en verliezen", zegt Hol. "Uiteindelijk is een computergame niet zo heel veel anders dan voetballen of knikkeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaan de nieuwe PlayStation en Xbox gamen veranderen

Twee laatste tips

Hoe oud je kinderen ook zijn, op het moment dat ze computerspelletjes ontdekken, zijn er twee dingen waar je als ouder op moet letten, zegt Harry Hol.

  • 1. De leeftijdsaanduiding bij een game. "Ouders denken vaak: dat zal wel loslopen, maar dat is niet zo. Hoe hoger de leeftijd, hoe realistischer de nare dingen zijn. En nee, je kind wordt niet gewelddadig van een schietspel, maar het kan er wel bang en gestresst van worden en er wakker van liggen als het er eigenlijk te jong voor is. Dat wil je voorkomen."
  • 2. Het platform waarop ze gamen. "Alle ouders adviseer ik: investeer alsjeblieft in goede games op bijvoorbeeld de Nintendo. Met gratis games, die je op de iPad veel hebt, leren ze iets dat niet goed is, namelijk dat het geld kost om verder te komen in een game."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore