Ga naar de inhoud
Life

Landen in lockdown: wijnwinkels en tabakszaken zijn bijna overal open

Lockdown of niet, drank en tabak zijn cruciaal in veel landen. Beeld © Getty Images

Om het coronavirus te bestrijden, mogen in veel landen alleen de essentiële winkels open blijven. De rest moet dicht. Maar wat wordt verstaan onder 'essentieel'? Dat verschilt per land, maar vrijwel overal is de wijnwinkel en tabakszaak gewoon open.

In België zijn de coronamaatregelen een stuk strenger dan in Nederland. Daar zijn alle winkels gesloten, behalve wat essentiële zaken: voedingswinkels, apotheken, krantenkiosken en tankstations.

Opvallend is wel dat bij de zuiderburen ook de chocolatiers en pralinewinkels open mogen blijven. Net als wijnwinkels en snoepwinkels. Kennelijk zijn chocolade en wijn cruciaal voor Belgen.

Italië: tabakszaken open

In Italië wordt tabak als cruciaal gezien. Het zwaar getroffen land is al geruime tijd in totale lockdown. Dat betekent in de praktijk dat alleen de levensmiddelenwinkels, apotheken, postkantoren, banken, krantenwinkels en apotheken open zijn. Alle andere winkels hebben de deuren gesloten.

Nou ja, bijna dan. De tabakszaken zijn gewoon open in Italië. "Tabak wordt als essentieel gezien. Je kunt mensen niet vragen nu te stoppen met hun nicotineverslaving", zegt correspondent Eveline Rethmeier.

Spanje: Sigaretten en kauwgum

Ook in Spanje, waar de noodtoestand werd uitgeroepen, zijn de 'estancos' gewoon open. Dit zijn de tabakswinkeltjes waar je ook terecht kunt voor postzegels en kauwgum. Ook delicatessenwinkels, wijnwinkels, luxe bakkers en de biowinkels zijn allemaal open.

"Als je als middenstand voedsel en drank verkoopt, kan je hier gewoon open zijn", zegt correspondent Alex Tieleman, die zelf dichtbij Barcelona woont.

In Frankrijk is een algehele lockdown afgekondigd. De Fransen mogen alleen de straat op als ze een geldige reden hebben. Maar toch: eenmaal buiten kunnen ze prima even binnen wippen bij de slijter of sigarettenboer, want die zijn gewoon open.

India: bijna alles dicht

In India pakken ze het nog wat serieuzer aan. Ook daar zijn vergaande maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

"Hier in India zijn essentiële winkels écht essentieel", zegt correspondent Eva Oude Elferink. Alleen apotheken, medische winkels, kruidenierswinkels, de melkverkopers, slagers, vishandel, veevoerhandel en speciale rantsoenwinkels voor armen zijn open. "Verder is alles dicht", aldus Oude Elferink.

New York: Starbucks open

In de staat New York is vanaf maandag een lockdown van kracht. Iedereen moet zo veel mogelijk thuisblijven. "Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Dat betekent dat apothekers, supermarkten en wasserettes open mogen blijven, maar ook wijnwinkels houden de deuren open", zegt verslaggever Ruben Leter vanuit New York.

Verder zijn Starbucks-winkels in de buurt van ziekenhuizen nog open. En een keten als Dunkin' Donuts is alleen nog open voor afhaal of bezorging.

Istanbul: verse vis

De Turkse stad Istanbul is nog niet in lockdown. In Turkije zijn een hoop winkels nog open. "De meeste Turken doen inkopen in kleine buurtwinkeltjes. Die zijn essentieel, al was het maar omdat ze ook in de wijk bezorgen. Ik woon in een gedeelte van Istanbul waar veel ouderen op hoge verdiepingen wonen, die laten een mandje aan een touw vieren wanneer de winkelier voor de deur staat", vertelt correspondent Olaf Koens.

"De tabakszaakjes zijn open, zelfs de drankwinkel zag ik nog spullen inladen. De vismarkt aan de Bosporus is wel gesloten, maar zelfs verse vis kun je in Istanbul met een app laten bezorgen."

Nederland: onbekend

Er lijkt nu geen sprake van, maar mocht Nederland in een lockdown gaan, dan is het nog maar de vraag of de slijterij en sigarenboer hier gewoon open mogen blijven. De woordvoerder van Economische Zaken zegt dat er nog geen lijst met essentiële winkels is opgesteld. Ze noemt het 'voorbarig' om daar nu al iets over te zeggen.