Ga naar de inhoud
Life

Groothandels als Makro en Sligro open voor gewone consument

Beeld © ANP

Om de Nederlandse voedselvoorziening op peil te houden, gaan zelfbedieningsgroothandels als Makro, Hanos en Sligro ook open voor de gewone consument.

Dat heeft supermarktenkoepel CBL zojuist bekendgemaakt. Normaal gesproken kun je bij deze groothandels alleen boodschappen doen als onderneming met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Druk verlichten

Dat de groothandels ook voor de consument open gaan, is een nadrukkelijk verzoek vanuit de supermarkten én de groothandels zelf, zegt woordvoerder Wilco Jansen van Sligro. "Dit is een maatregel die we kunnen nemen om de druk te verlichten." 

Groothandels vinden het belangrijk om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, zegt hij. "Het is ook raar als je enerzijds tekorten hebt in het land en anderzijds enorme voorraden." 

De groothandels openen in de loop van de dag hun deuren voor de consument. Per vestiging verschilt hoe laat dat zal zijn, zegt Jansen. Het gaat in totaal om zo'n 100 zaken. "Het kan de druk op de supermarkten flink verlichten", zegt Jansen. "Dit zijn vestigingen met de voorraden en de voorzieningen om mensen boodschappen te laten doen." 

Hamsterwoede
Lees ook:
Hamsterwoede bij consument zorgt voor recordomzet supermarkten

Geen tabak

Natuurlijk werkt het ook de andere kant op, zegt hij. "Voor Sligro als horecagroothandel ligt de boel nu zo goed als stil. Wat je op deze manier verkoopt, levert je toch weer omzet op." 

In principe is het hele assortiment van de groothandels ook beschikbaar voor consumenten, met uitzondering van de grootverpakkingen tabak. Jansen verwacht wel dat mensen vooral geïnteresseerd zullen zijn in de producten die ze normaal bij de supermarkt kopen. 

Lege supermarkten

Het boodschappen doen bij de zelfbedieningsgroothandel verschilt nou ook weer niet zo veel van het shoppen bij de buurtsuper, vindt Marko Schaap, ondernemingsraadlid bij Makro. "Aan de kassa moet iedereen uiteindelijk btw betalen. Op de prijskaartjes staan beide prijzen vermeld, dus inclusief en exclusief btw."

Hoe druk het wordt, is afwachten, denkt hij. "We begrijpen de noodzaak van deze maatregel wel. Met alle lege supermarkten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg voedsel is voor iedereen." 

Deze
Lees ook:
Deze ondernemers worden creatief door corona, maar het is lang niet genoeg

Tijdelijke maatregel

Zowel Schaap als Jansen benadrukken dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "We doen dan ook nadrukkelijk geen aanpassingen in de winkel", zegt Jansen. "Op het moment dat de noodzaak over is, gaat alles direct terug naar het oude." 

Wanneer dat is, ja, dat is koffiedik kijken, zegt Schaap. "Net als met het virus zelf. We weten gewoon nog niet hoe lang het gaat duren."