Life

Uitkopen van ex makkelijker bij NHG-hypotheek

24 februari 2020 12:35
Beeld © ANP

Heb je een koophuis met je partner, maar ga je uit elkaar? Dan is het vaak lastig om je ex uit te kopen, zeker met het oog op de stijgende huizenprijzen. Niet alleen zul je de maandelijkse hypotheeklasten in je eentje moeten dragen, ook zul je de overwaarde die is ontstaan voor de helft aan je partner moeten betalen.

Met name dat laatste zorgt voor problemen. Voor het betalen van die overwaarde zul je in veel gevallen opnieuw moeten lenen. Als dat niet lukt zullen beide partners het huis uit moeten.

'Kinderen in het spel'

Voor mensen met een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG) veranderen de leennormen, waarmee het eenvoudiger wordt voor een van de partners om in het huis te blijven wonen. 'Zeker als er kinderen in het spel zijn' is dat fijn, volgens NHG.

 

Miniatuurvoorbeeld
Wonen

Huizenprijzen naar nieuw record, NHG-grens ook omhoog in 2020

Voorheen bepaalde de hypotheekverstrekker alleen hoe hoog de NHG-lening mocht zijn in verhouding tot je inkomen en de waarde van het huis.

Nu mogen ze ook naar je uitgavenpatroon kijken. Als de bank hard kan maken dat je de maandlasten kunt dragen, kun je extra lenen voor het betalen van de overwaarde aan je ex.

Lasten

Bij een proef heeft NHG ongeveer duizend mensen in scheiding geholpen om de woning te behouden. Sinds 1 januari is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd. Het uitgangspunt blijft volgens NHG dat de consument de bijbehorende lasten kunnen dragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van