Life

Hitler-hotel 'in droomlandschap' te koop voor 3,65 miljoen euro

19 februari 2020 15:37 Aangepast: 19 februari 2020 17:46
Hotel Zum Türken in de Duitse deelstaat Bavaria. Beeld © Beeld Sotheby's

Het voormalige Hitler-hotel Zum Türken, in het Duitse dorp Berchtesgaden, staat te koop. Volgens makelaar Sotheby's International Realty is het ideaal voor een 'reis door de tijd' langs een 'droomlandschap' waar je 'tot rust komt'. Maar over de beruchte nazigeschiedenis van het hotel rept de advertentie niet.

Het hotel staat volgens de website op een 'uitzonderlijk mooi terrein in een droomachtige en rustige locatie' op de Obersalzberg. De zon schijnt den ganzen Tag, het berguitzicht 'beneemt je de adem' en 'deze zeldzaamheid' is een magische plek voor iedereen die van de natuur houdt.

Voor het bedrag van 3,65 miljoen euro krijg je er ook een bijgebouw en een tijdschriftenwinkel bij. En er zit een dubbele garage in, buiten is ruime parkeergelegenheid. Om nog maar te zwijgen van de ondergrondse gangenstelsels én bunkergebouwen. Want ooit zaten de nazi's hier.

Het 'adembenemende uitzicht'. Het 'adembenemende uitzicht'.

Verder heeft het hotel, dat in 1911 gebouwd werd, volgens de site zijn charme behouden en 'voel je absolute nostalgie' als je er voor het eerst binnenkomt. Op het terras 'kom je tot rust' en het berguitzicht is 'altijd een ervaring'.

Een deel van de eetzaal van Zum Türken. Een deel van de eetzaal van Zum Türken.

De inrichting van het zeventien kamers tellende hotel zelf is authentiek en typisch Duits: aan geborduurde kleedjes en lambrisering geen gebrek. Verder complementeren de ruitjestafelkleden en het mosgroene tapijt de vervaagde kleur verf op de muren.

De inrichting van Hotel Zum Türken is net zo onfris als het verleden van het pand zelf. De inrichting van Hotel Zum Türken is net zo onfris als het verleden van het pand zelf.

SS en Gestapo

Met de wetenschap dat Adolf Hitler hier ooit rondliep, doen de ronkende makelaarsteksten wat ongemakkelijk aan. Sotheby's rept dan ook met geen woord over de aanwezigheid van de nazi's destijds.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderden de nazi's het hotel van de toenmalige eigenaren en verbleven hooggeplaatsten van de Gestapo en de Reichssicherheitsdienst er, een eenheid van de SS. Hitler zelf hield alleen toespraken in het hotel en sliep een stukje verderop in het landhuis Berghof. Dat werd in 1945 door de Britten gebombardeerd.

Een van de hotelkamers in Zum Türken. Een van de hotelkamers in Zum Türken.

Wel vertelt de advertentietekst dat hier ooit de koningen van Beieren, de deelstaat waarin het hotel staat, vakantie kwamen vieren. Want 's winters kun je in het gebied prima skiën, zomers wandelen.

Angst voor misbruik van pand

Volgens een lokale krant vreest de vice-president van de deelstaat dat onwelgevalligen het pand willen kopen en 'misbruiken' als bedevaartsoord. De makelaar laat desgevraagd aan een andere lokale krant weten dat geïnteresseerde klanten de historie van het pand wel weten te achterhalen. Of er veel interesse is, kon hij niet zeggen. Sotheby's reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van RTL Z.

Nog even over die badkamer

Behalve dat de geschiedenis van het pand de wenkbrauwen doet fronsen, doet één specifieke badkamer in het pand dat ook. Al geeft deze wellicht ook mooi de datering van het interieur aan, want die is knalroze. Geïnteresseerde kopers moeten misschien nog wat extra geld reserveren voor een make-over. Of je koopt deze bijzonder goed bijpassende vitrage over.

De varkentjesroze badkamer van Hotel Zum Türken. De varkentjesroze badkamer van Hotel Zum Türken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van