Life

In beslag genomen designerspullen geveild voor een prikkie

14 februari 2020 10:40 Aangepast: 14 februari 2020 13:31
Beeld © BVA Auctions

Louboutins, Jimmy Choos of jurkjes van Roberto Cavalli? Voor enkele honderden euro's kunnen ze van jou zijn. Soms kost het je zelfs maar een paar tientjes. Veilinghuis BVA veilt in beslag genomen designerkleding en -accessoires voor het ministerie van Financiën.

De nogal uitgesproken designs van bekende ontwerpers moeten wel je smaak zijn, of je moet eens lekker willen uitpakken voor een gangster-themafeestje. In beide gevallen ben je stukken goedkoper uit dan in de winkel. 

1000 euro

'Gladiator'-schoenen van Jimmy Choo doen in de winkel zo'n 1000 euro, maar bij de veiling die nu loopt begint het bieden bij 135 euro. Deze zijn wel gebruikt, maar andere spullen zijn nieuw. 

Jimmy Choo Elaphe and Rope gladiator sandals maat 35 Jimmy Choo Elaphe and Rope gladiator sandals maat 35

De veiling wordt verzorgd door BVA Auctions, maar de verkoper is Domeinen Roerende Zaken. Dat is een onderdeel van het ministerie van Financiën.

Die afdeling bewaart en verkoopt spullen die justitie in beslag genomen heeft bij criminelen. Het gaat om 183 kavels met zowel dames- als herenitems. Bieden kan nog tot komende dinsdag via deze site.

'Groot succes'

Bij een veiling in de zomer van 2019 haalde justitie met een vergelijkbare veiling meer dan 230.000 euro op. Het Openbaar Ministerie noemde dat toen een 'groot succes'. 

Dit jasje zou nieuw 2000 euro moeten kosten. Huidig bod is 370 euro. Dit jasje zou nieuw 2000 euro moeten kosten. Huidig bod is 370 euro.

Het veilen van in beslag genomen spullen gebeurt al langer, maar sinds vorig jaar besteden de opsporingsdiensten meer aandacht aan het herkennen van dure designeritems met het doel die te verkopen. 

Partners

"Wij zien veel partners van verdachten met bijvoorbeeld tassen of schoenen van duizenden euro’s lopen, terwijl er geen of onvoldoende  legaal inkomen aanwezig is waarvan zij dat kunnen betalen. Door deze items af te pakken voelen ook de partners dat misdaad niet loont", aldus 'afpakofficier' Joost van Bree in verklaring destijds

De opbrengst gaat naar de schatkist. Ook kan het geld naar slachtoffers gaan, of naar eventuele strafboetes die een rechter heeft opgelegd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore