Ga naar de inhoud
Pop met vitiligo

Nederlands model met huidaandoening: 'Ik vind het goed dat Barbie dit doet'

Gideon Allen Beeld © Shane Burnell Photography

Er komen nieuwe Barbie's. In een rolstoel, met een prothese en met de huidaandoening vitiligo. Het Nederlandse model Gideon Allen (23) heeft de aandoening en is blij met de keuze van de poppenmaker: "Ik vind het goed dat Barbie dat doet."

Ook is Gideons huid niet stabiel. Dat wil zeggen dat er bij hem nog altijd nieuwe vlekken kunnen ontstaan. "Bij sommige mensen wordt de vitiligo na een poosje stabiel. Bij mij is dat nog niet zo. Bij nieuwe beschadigingen zoals schaafwonden ontstaan er nieuwe blanke vlekken. Maar ik loop niet in bubbeltjesplastic, of zoiets. Ik probeer gewoon geen hele lompe dingen te doen." 

Behandelen of accepteren?

Vitiligo kan direct vanaf de geboorte ontstaan. Gideon kreeg de aandoening pas  in zijn tienerjaren. "Dat verschilt voor iedereen. Toen ik het kreeg moest ik mijzelf opnieuw leren kennen. Ik schrok er in eerste instantie van. Maar eigenlijk vond ik het vrij snel wel mooi."

Toch stond hij voor een moeilijke keuze. Behandelen met het risico op bijwerkingen, of het nieuwe uiterlijk accepteren? "Er bestaan hormoonzalfjes en zelfs bestraling. Maar je krijgt geen garantie dat het werkt. Bovendien kan je je huid zelfs meer beschadigen door deze behandelingen. Dus besloot ik niets te doen."

Barbie wordt moslim

02:22
Barbie was altijd wit, blond en slank. Maar de laatste jaren zijn de poppen veel diverser geworden.