Life

Bijna iedereen wil 'm: wat zit er toch achter deze deur?

11 februari 2020 06:17 Aangepast: 12 februari 2020 13:36
Selectie van interieurfoto's van zogeheten turnkey-appartementen. Beeld © Funda

Het lijkt wel of iedereen die zijn of haar woning verbouwt ervoor valt: zo'n stoere, gave, industriële, stalen deur met glas. Gerenoveerd pandje op Funda? Stalen deur. Willekeurige pagina van een woonblad? Stalen deur. Avondje wooninspiratie op Pinterest? Stalen deur. "Het wordt eigenlijk een beetje dat je denkt: niet alweer!"

Wat steenstrips zijn voor de jaren 70, is de stalen deur met glas voor onze huidige tijd. Tijdloos design, denk je aanvankelijk als je ze laat aanmeten. Totdat het belegen wordt.

Ondernemers denken dat de trend voorlopig wel aanhoudt. Zij ruiken kansen. In vijf jaar tijd steeg het aantal producenten van stalen deuren en kozijnen met zo'n 20 procent, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

"Een jaar of vijf geleden begon het", denkt Denise van den Berg, interieuradviseur en stylist van tv-programma Eigen Huis en Tuin. "Bij bijna alle metamorfoses die we doen zeggen mensen: we willen graag een industriële look", zegt ze tegen RTL Z. En industrieel betekent: strak en staal. 

Tijdsbeeld

Het voelt ook wel heel modern, erkent ook Maud Christian, interieurarchitect en docent aan het interieuropleidingsinstituut Perk. "Het past in dit tijdsbeeld, met het hergebruik van oude materialen."

Maar zo jong is de stalen deur helemaal niet. De oorsprong ligt zo'n honderd jaar geleden, in het modernisme en functionalisme. In het begin van de 20ste eeuw krijgen ontwerpers en kunstenaars andere inzichten, onder meer vanwege nieuwe technieken die dat ook mogelijk maken.

'Vorm volgt functie'

'Vorm volgt functie', is bijvoorbeeld een van de dogma's van de vroege 20ste eeuw. Het design van een gebouw, interieur of voorwerp wordt gedicteerd door wat je ermee moet doen, niet door de esthetische aantrekkingskracht.

Gespecialiseerde ontwerpers verwijzen op hun sites ook naar stijlen als Bauhaus en De Stijl, of ontwerpers als Dudok en Rietveld

Misschien was het Bauhausgrondlegger Walter Gropius zelf wel, die als eerste een stalen deur ontwierp. Wereldberoemd is zijn Fagusfabriek, met grote raampartijen die op de hoeken doorlopen. Uniek, voor die tijd, maar een stevige, stalen constructie, maakte het mogelijk.

Sociale media

Waar de modernisten geleid werden door het breken met tradities en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, wil de trendvolger van vandaag gewoon een mooie deur, als het even kan eentje die leuk staat op sociale media.

"Dat industriële zag je voor het eerst in cafés en andere hippe gelegenheden. Dan zie je dat dat langzaam doorsijpelt", analyseert docente Christian. "En je wordt besmet door Pinterest. Dat zie ik veel bij mijn opdrachtgevers en leerlingen."

Verveelt niet

Maar hoe tijdloos is zo'n glazen pui in de woonkamer? "Niets is tijdloos", reageert Christian. "Het wordt eigenlijk een beetje dat je denkt: niet alweer! Maar, op zich is het geen verkeerde trend. Je ziet het ook nog steeds in gebouwen uit de jaren 20, als het goed past in een interieur verveelt het niet."

"Een trend gaat natuurlijk weer over", beaamt Van den Berg. Maar een stalen deurconstructie is niet zomaar vervangen door iets anders en qua prijs is het ook niet de goedkoopste optie, dus ook de Eigen Huis en Tuin-styliste verwacht dat de hype wel even aanhoudt.

Maar denk niet dat het overal goed staat. Vooral bij zogenoemde turnkey-appartementen of -woningen, waar een belegger de boel heeft laten renoveren, zie je dat de eigenaar zich eerder heeft ingespannen voor de lezers van een woonblad, dan om recht te doen aan het huis. Wel precies volgens de laatste trends, maar karakterloos en onpraktisch.

Zonde!

"Ik heb het wel eens afgeraden", bekent Van den Berg. "Bij een mooie jaren 30-woning, met een mooie kamer-en-suite, die glas-in-looddeuren had. Die mensen wilden het huis heel modern en jong maken. Maar onwijs zonde van de woning! Ze hebben het wel gedaan en het staat ook wel mooi, maar ik vind het zonde."

De populariteit van de stalen deur doet ook iets met de prijs. Een gespecialiseerd bedrijf, dat een deur op maat maakt, rekent zo een paar duizend euro. Een standaard houten deur, met een 'staallook', heb je al voor een paar honderd piek. 

Grote verschillen dus. Volgens Van den Berg loont het om goed te vergelijken."Omdat het zo populair is wordt het soms te duur aangeboden, vind ik. Mensen zetten het hoog in de markt." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van