Ga naar de inhoud
Life

Bezoekers Formule 1 moeten zich opmaken voor lange wandeltochten

Beeld © ANP

Als het Formule 1-circus neerstrijkt in Zandvoort in de eerste week van mei volgend jaar, zal dat voor de honderdduizenden bezoekers voor heel wat lichaamsbeweging gaan zorgen. Hoe je ook naar het circuit komt, een fikse tocht met de benenwagen ligt voor vrijwel iedereen in het verschiet.

Dat blijkt uit het mobiliteitsplan van het de organisatie, dat vandaag is gepubliceerd.

Slecht bereikbaar

Het plan opent met de constatering dat 'in de volksmond' Zandvoort bekend staat als een slecht bereikbare plaats. En eigenlijk blijkt dat ook waar te zijn uit de plannen die openbaar zijn gemaakt.

Sowieso wil de organisatie eigenlijk dat er helemaal geen bezoekers met de auto komen, die kunnen ze namelijk vrijwel nergens kwijt. Voor de mensen die toch echt niet anders willen, zijn er 11.000 parkeerplekken in de wijde omgeving vrijgemaakt, op speciale park&ride-plekken. Zij worden dan wel met pendelbussen naar het circuit gebracht.

Daarmee wordt de kleine groep automobilisten trouwens redelijk in de watten gelegd, want alle andere manieren om bij het circuit te komen eindigen met een flinke wandeling.

Eerst fietsen, dan lopen

Zo komen er fietsenstallingen in de omgeving met ruimte voor in totaal 40.000 tweewielers. Maar zelfs als je op de fiets komt, moet je nog tot 3 kilometer lopen naar het circuit.

Kom je met de trein? Dan moet je je op twee dingen voorbereiden. Ten eerste zal je ook weer moeten lopen, hoewel die afstand relatief beperkt is met 1,5 kilometer. Ten tweede kun je verwachten dat je lang zal moeten wachten.

De hoop is dat er 50.000 mensen met de trein gaan. 1000 reizigers per trein, twaalf treinen per uur: dan duurt het minimaal 4 uur voordat iedereen weg is en dan mag er niets misgaan.

Touringcar, dan lopen

Fijne service voor de mensen die van ver moeten komen: vanaf 150 plekken in het land zullen er touringcars naar Zandvoort rijden. Als de rit lang is geweest, kun je de benen even lekker los lopen: want je moet nog wel zo'n drie kilometer te voet naar het circuit.

Formule 1-fanaten die zich af laten zetten op een kiss&ride-plek, moeten helemaal goede wandelschoenen hebben: zij hebben nog 6,5 of 4,5 kilometer lopen voor de boeg.

Mindervaliden hoeven niet zo ver, zij mogen parkeren bij het circuit. Hoewel, het kunnen er niet te veel zijn: voor hen zijn slechts 100 plekken beschikbaar.

Genieten van het strand? Liever niet

Als laatste heeft de gemeente Zandvoort nog een bijzondere boodschap voor een kustplaats aan badgasten.

Mocht het nou een stralend weekend worden in mei, dan gaat de gemeente communiceren aan badgasten dat Zandvoort niet bereikbaar is. "Bij hoge uitzondering zal er in het weekend van de DGP gecommuniceerd worden dat in dit geval het strand van Noordwijk of IJmuiden de moeite waard zijn om te bezoeken."

Bron: RTL Z