Life

VEH: Huishoudens betalen onredelijk veel waterschapsbelasting

11 december 2019 18:15
Beeld © ANP

Huishoudens betalen 'onredelijk veel' waterschapsbelasting ten opzichte van bedrijven, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). Huishoudens zouden zelfs opdraaien voor 80 procent van de waterheffingen. Omdat huizen in waarde blijven stijgen, neemt die ongelijkheid in de toekomst alleen maar toe, waarschuwt de vereniging.

De hoogte van de heffing voor huishoudens wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde van woningen of bedrijfspanden. Maar de waarde van woningen stijgt volgens de belangenvereniging veel sneller dan die van bedrijfspanden en dat is in het nadeel van de woningeigenaar. Daardoor moeten particulieren een steeds groter deel van de belastingopbrengst ophoesten.

In een brief aan de Unie van Waterschappen pleit de VEH voor een 'eerlijker, duidelijker en duurzamer belastingstelsel'. 

WOZ-waarde huizen met 17,5 procent gestegen

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen steeg de afgelopen twee jaar met 17,5 procent, zegt VEH op basis van gegevens van de Waarderingskamer. Bedrijfspanden daarentegen werden in diezelfde periode maar 1 procent meer waard. En dat verschil wordt alleen maar groter. De verwachting is dat woningen volgend jaar nog eens 8 procent in waarde stijgen, terwijl bedrijfspanden maar 1 procent meer waard worden.

De VEH wil dat de waterschappen verschillende belastingtarieven gaan hanteren voor particulieren en bedrijven, zodat de stijgende huizenprijzen er niet voor zorgen dat burgers een steeds groter deel van de belastingopbrengst moeten betalen en bedrijven buiten schot blijven.

VEH wil dat de Unie van Waterschappen de gemeenten als voorbeeld nemen. De onroerend zaakbelasting (ozb) kent namelijk verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden.

Lasten stijgen verder

De totale waterschapslasten stijgen volgend jaar met 3,6 procent, meldde de Unie van Waterschappen. Dat zou ongeveer 1 euro per huishouden per maand meer betekenen ten opzichte van vorig jaar.

Uit een steekproef onder gemeenten van VEH bleek vorige week dat de woonlasten fors omhoog zullen gaan. De ozb stijgt gemiddeld met 4 procent, twee keer zoveel als dit jaar. Daaronder vallen de stijging van ozb, afvalstoffen- en rioolheffing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van