Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Opruimgoeroe Marie Kondo gaat spulletjes verkopen

19 november 2019 10:07 Aangepast: 19 november 2019 10:21
Marie Kondo bij de uitreiking van de Oscars in februari 2019. Beeld © AFP

Een kandelaar van 86 dollar (77 euro), een schaal van 145 dollar, een spiegel van 150 of een dienblad van 50. De Japanse Marie Kondo, bekend van haar adviezen om op te ruimen, is zelf een webshop begonnen met daarin allerlei spulletjes voor in het huis. 

En dat zijn lang niet altijd items waarmee je makkelijker orde houdt in keuken, woon- of studeerkamer. In de webshop KonMari worden weliswaar glazen en plastic bewaarpotten, een leren opbergdoosje voor visitekaartjes en stoffer en blik verkocht, maar ook artikelen zoals een stemvork (van 50 dollar) of een metalen onderzetter voor een theepot van 85 dollar. 

Kondo werd een wereldwijd fenomeen met haar advies om alleen maar spullen te bewaren die voor plezier zorgen. Ze adviseert om tijdens het opruimen een voorwerp vijf seconden vast te houden en je daarbij de vraag te stellen 'does it spark joy'. Is dat niet het geval, dan is afscheid nemen de enige optie. 

Kritiek

Haar filosofie, waar Netflix een succesvolle serie aan wijdde, past ze ook toe op de spullen die ze zelf gebruikt, vertelt ze in een interview met tijdschrift Fast Company. En omdat haar lezers en volgers haar er naar vroegen, besloot ze om de artikelen die haar vreugde brengen ook te gaan verkopen. 

Kritiek dat het starten van de webshop haaks staat op haar adviezen om minder spullen te hebben, pareert zij in het interview. "We hopen dat deze producten niet zomaar gekocht worden, maar gewaardeerd worden en gebruikt zo lang als mogelijk is", aldus Kondo. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opruimen is booming business, niet alleen voor Marie Kondo

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van