Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Reisreportage

Onverwachte bestemming: rooftopbar en kunst kijken in Tilburg

24 augustus 2019 09:39 Aangepast: 24 januari 2020 14:16
Een biertje aan de Piushaven. Beeld © Stadsbrouwerij 013

Sinds de komst van een surrealistisch doolhof weten buitenlandse toeristen de weg naar Tilburg te vinden. Maar het is niet de enige attractie die de bescheiden stad te bieden heeft. Van de terrasjes langs de Piushaven tot aan het splinternieuwe Spoorpark: in Tilburg wordt het steeds gezelliger.

Een gigantische kermis, de textielindustrie en de stad van Guus Meeuwis. Dat is waar de meeste mensen bij Tilburg aan denken. Als bestemming van een dagje uit of weekendje weg staat de Brabantse stad nog niet hoog op de lijst. Niet heel gek, want zelfs de meeste Tilburgers zochten lange tijd hun heil in nabijgelegen steden Breda of Den Bosch als het om een middagje shoppen of avondje stappen ging.

Tot voor kort, want de stad is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Van de binnenstad, gecentreerd rondom het verbazingwekkend lelijke plein de Heuvel, wordt nog altijd niemand vrolijk, maar daaromheen gebeuren spannende dingen.

Rooftopbar Doloris Rooftopbar Doloris

Op het dak en in het doolhof bij Doloris

Het oude postkantoor aan de Spoorlaan, zo'n vijf minuten lopen vanaf het station, stond jarenlang leeg. Tot jonge ondernemer Joep van Gorp het geld bijeen kreeg om er een surrealistisch labyrint en rooftopbar in te openen. Voor het doolhof, genaamd de Meta Maze, haalde Van Gorp het Berlijnse kunstenaarscollectief Karmanoia naar Tilburg. Samen met Nederlandse kunstenaars werd er maandenlang gewerkt aan een veertigtal ruimtes en gangetjes, waar mensen door mogen dwalen.

Telefoons en horloges zijn verboden en gaan in de kluis. Eén voor één worden bezoekers - nieuwsgierige Nederlanders, maar ook doolhoffanaten vanuit de hele wereld - door de gatekeeper geblinddoekt en aan de hand meegenomen in een lift. Vanaf dat moment staan alle zintuigen op scherp en kan het avontuur beginnen. 

Een gang in het doolhof Een gang in het doolhof

Als je je ogen weer opent, is het alsof je een ander universum bent binnengestapt. Via smalle gangetjes, luiken en trappetjes is het vervolgens klauteren door de magische kamers, zoals een zachte baarmoeder of een ruimte waarbij een grote god op je neerkijkt en je uitnodigt in haar armen.

Na afloop kan er bij de Rooftop Bar nagepraat worden. Meteen een fijne plek om te lunchen of te borrelen. De kaart bestaat uit kleine hapjes uit alle windstreken, van Aziatische dumplings tot Mexicaanse carnitas. Houd vooral een gaatje over voor het dessert: El chocolate habanero, een gepeperd chocoladetaartje, is een aanrader.

Horeca en een opvallende bibliotheek in de Spoorzone. Horeca en een opvallende bibliotheek in de Spoorzone.

Verfrissend ruige uitstraling

Nog meer leuke eet- en drinkplekken zijn er in de Spoorzone. Dit gebied werd tot 2011 gebruikt door de Nederlandse Spoorwegen, maar de industriële loodsen zijn nu in handen van creatievelingen, horeca en de nieuwe bibliotheek LocHal, die dit jaar de publieksprijs won bij de Gebouw van het Jaar-verkiezingen.

Waar in de Randstad alle voorheen rauwe stukjes stad inmiddels keurig aangeharkt zijn, heeft de Spoorzone nog een verfrissend ruige uitstraling. Dit stukje Tilburg is nog volop in ontwikkeling en dat voel je. Bij Raw is het gezellig druk en ook bij Eetbar De Wagon wordt - in een oud treinstel - flink geborreld. Voor het diner ga je naar de Houtloods, de voormalige houtopslag waar creatieve gerechten geserveerd worden.

Hedendaagse kunst in museum De Pont. Hedendaagse kunst in museum De Pont.

Kunst in wolhokjes

Ook elders in de stad hebben oude gebouwen een nieuwe functie gekregen: museum De Pont is gevestigd in wat ooit een wolspinnerij was. In grote, lichte zalen wandel je langs hedendaagse kunst van onder meer Marlene Dumas, Gerhard Richter en de Große Geister - grote aluminium figuren - van Thomas Schütte. Daarnaast worden ook de kleine wolhokken als expositieruimtes gebruikt.

Tot 17 november is er in De Pont een overzichtstentoonstelling van de Belgische schilder Luc Tuymans te zien. De kunstenaar werkte hiervoor nauw samen met het museum en directeur Hendrik Driessen, die met deze tentoonstelling afscheid neemt.

Vergeet daarnaast niet om een kijkje te nemen in de Groene Kamer en te snuffelen in de Wax Room, een kamer vol zoet geurende bijenwas.

Het proeflokaal van La Trappe. Het proeflokaal van La Trappe.

Biertjes bij de brouwerij

In Tilburg zitten ze niet om bierbrouwijen verlegen. De stad kent er meerdere, maar het bekendste bier wordt net iets buiten de stadsgrenzen gebrouwen bij Abdij Koningshoeven, een van de twaalf trappistenbrouwerijen ter wereld. Het bijbehorende proeflokaal is een populaire plek, waar het ruime terras al vroeg op de dag volstroomt.

Naast bier proeven kan hier namelijk ook geluncht worden en de abdijbiertjes worden volop in de gerechten gebruikt. De abdij telt nog 19 monnikken, waarvan de oudste tegen de 90 loopt en de jongste 35 jaar is. De brouwerij is te bezoeken met een rondleiding, waarbij vooral de wandeling over het terrein de moeite waard is. Hoogtepunt: de oude DAF brandweerauto, waarmee de broeders indien nodig hun eigen brandjes blusten.

Dichter bij het centrum ligt Stadsbrouwerij 013, een hotspot voor een Brabants biertje. In een oude meelfabriek - een historisch pand, dat in 1935 door architect Jos Schijvens in de Amsterdamse School-stijl werd ontworpen - wordt nu gebrouwen en een deel van het karakteristieke gebouw is omgetoverd tot een gezellig proeflokaal. Het is de mooiste plek aan de Piushaven, waar nog verschillende andere cafés en restaurants te vinden zijn.

Het nieuwe Spoorpark. Het nieuwe Spoorpark.

Braakliggend terrein door burgers getransformeerd tot park

De nieuwste aanwinst van de stad is het Spoorpark, dat afgelopen juli geopend werd. Het terrein van 7,5 hectare was ooit van Van Gend & Loos, maar lag al jaren braak. De gemeente kocht het op en stelde het beschikbaar aan de stad. Iedereen mocht met initiatieven komen en dat dat deden de Tilburgers ook.

Dankzij de ruime input aan ideeën en het ontelbaar aantal vrijwilligersuren dat de Tilburgers erin stoken, is het voorheen zo treurige terrein getransformeerd tot een schoon, ruim opgezet park, waar voor iedereen wat te doen is. De scouting heeft er een vestiging, er is een camping, een beachvolleybalterrein, een theehuis en er komt nog een restaurant bij. De oude rails liggen er nog, tot groot vermaak van de spelende kinderen, maar verder laat het Spoorpark vooral zien dat Tilburg hard aan de toekomst werkt.

Voor dit artikel is onze redacteur naar Tilburg gereisd op uitnodiging van Ticket to Tilburg. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van