Life

Verkeersregels op vakantie: rij niet in een vieze auto, trek schoenen aan

22 juli 2019 16:44 Aangepast: 22 juli 2019 21:35
Beeld © Archief.

Ga je op vakantie? Hou er dan rekening mee dat over de grens andere verkeersregels gelden dan in Nederland. Door rood licht rijden en te hard rijden is in alle landen verboden, en kan je een flinke boete opleveren. In sommige landen geldt ook: geen slippers aan, en niet roken in de auto.

Het is warm, je gaat toch naar het strand, dus trek je je slippers aan. In Frankrijk mag dit echter niet. Rijden met slippers aan, of op blote voeten, is verboden omdat je dan minder controle zou hebben over de auto. 

Die regel geldt ook in Spanje. En daar hebben ze er nog wat die wellicht minder bekend zijn. Een beetje relaxt over de boulevard cruisen, terwijl je een arm buiten het autoraam hebt hangen, is ook verboden. Je moet twee handen aan het stuur houden, zo stellen de Spanjaarden.

Helm op, peuk uit in Spanje

Ga je in Spanje een stukje fietsen? Iedereen die jonger is dan 16 jaar moet er sinds 2014 een helm dragen. Fiets je buiten de bebouwde kom dan moet je ook als volwassene een helm gebruiken.

Pas ook op met sigaretten in de auto. Gooi ze sowieso nooit brandend uit het raam want dan kan je vanwege het risico op bosbranden een boete van 200 euro krijgen. De Spanjaarden zinnen zelfs op een algemeen rookverbod in de auto. Het inhaleren van rook in een afgesloten ruimte is te ongezond, vindt de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goedkoop tanken op vakantie? Ga even de snelweg af

Huurauto wassen in Rusland

Tijdens je vakantie heb je misschien helemaal geen zin om je (huur)auto te wassen. Maar ga als je in Rusland op vakantie bent, toch maar even langs de wasstraat.

Het is daar namelijk verboden om met een vieze auto of camper te rijden, meldt de ANWB. Wat precies onder 'vies' verstaan wordt, staat niet in de wet. Dat is ter beoordeling van de lokale politieagent. Neem maar een poetsdoek mee als je geen enkel risico wilt nemen.

Dacht je trouwens dat Russen permanent onder invloed achter het stuur zaten? De wet is er sinds 2010 strenger dan in Nederland met betrekking tot alcohol. Je mag maximaal een glas wodka drinken.

Egypte en Saoedi-Arabië

Deze twee buurlanden van elkaar hebben iets gemeen: je mag er geen luchtfoto's maken met een drone. Nu mag dat in Nederland ook niet overal, maar reken er maar op dat de lokale autoriteiten in die landen wat strenger zijn. In het verleden zijn toeristen voor het laten vliegen van een drone gearresteerd.

We hebben ook goed nieuws: sinds 2018 mogen in Saoedi-Arabië ook vrouwen autorijden, iets wat jaren verboden was. Je moet natuurlijk wel een rijbewijs hebben.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oplichting door buitenlandse autoverhuurders neemt toe: zo voorkom je dat

Deur zachtjes dicht in Zwitserland

De Zwitsers houden van rust. Onnodig lawaai maken is bijvoorbeeld niet toegestaan, ook niet in het verkeer. Het te hard dichtgooien van je autodeur, mag niet.

Overigens gaan er ook een hoop verhalen rond over verkeersregels, die een broodje aap blijken te zijn. Zo duikt ieder jaar weer het verhaal op dat je in de Amerikaanse staat Colorado op zondag niet in een zwarte auto mag rijden.

Het is echter totale onzin. Ook het verhaal dat je in Denemarken eerst onder je auto moet kijken of er iemand ligt te slapen voordat je wegrijdt, berust op een mythe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van