Life

Westvleteren: niet meer bellen, maar online bestellen

14 juni 2019 16:37 Aangepast: 25 juni 2019 14:14
Westvleteren Twaalf (10,2 procent) werd meerdere malen tot beste bier ter wereld gekozen. Beeld © AFP

Als je het lekkere, maar moeilijk te krijgen, trappistenbier Westvleteren wilt kopen, dan hoef je straks niet meer naar de biertelefoon te bellen. Nee, je kunt gewoon via de website bestellen. De Vlaamse paters gaan met hun tijd mee.

De Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren is bij bierliefhebbers bekend als de brouwerij van onder meer Westvleteren 12, dat al meerdere keren is gekozen tot het beste bier ter wereld.

Volgens de paters wordt Westvleteren 12 ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd. Maar ook Westvleteren 8 ('bekroond met een overvloedige en sterk wandklevende schuimkraag') en Westvleteren Blond ('fijne en verfrissende toest die voortvloeit tot in de voortreffelijk droge nasmaak') mogen er zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Westvleteren-bier tegen 'exorbitante prijzen' verkocht, broeders boos

Bellen en zelf ophalen

Je moet er wel wat voor over hebben om van Westvleteren te genieten. Zo is het alleen te koop voor particulieren en dan slechts in de abdij waar het wordt gebrouwen. Maar daarvoor moet je nu nog wel eerst bellen om een afspraak te maken, voor je het bij de monniken die het brouwen zelf op te halen. Ook moet je maar hopen dat de lijnen niet bezet zijn als je belt.

Als het je is gelukt om het bier te mogen kopen, mag je daarna zestig dagen lang niet nog een keer langskomen. De monniken registreren daarvoor het telefoonnummer waarmee je belt én de kentekenplaat van je auto.

Webshop

Maar dat gaat veranderen. Want het huidige systeem zorgt niet alleen bij bierliefhebbers voor stress, ook bij de monniken. Daarom zijn ze een webwinkel gestart. Als je hun bier wilt kopen, kun je daar vanaf 26 juni terecht.

Op de kalender kun je zien wanneer je kunt bestellen en wanneer je het bier mag komen afhalen. Met een QR-code die je op je smartphone krijgt, mag je je kratjes (maximaal twee) inladen. De monniken blijven echter je nummerplaat controleren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van