Ga naar de inhoud
Decembermaand

Van kerstdiner tot oliebol: feiten en fabels over eten tijdens de feestdagen

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Je gourmetpannetje vol, een plak rollade erbij, champagne om te proosten en een bolletje ijs toe. Grote kans dat er de komende dagen één of meerdere kerstdiners gepland staan en de calorieën je om de oren vliegen. Wie toch enigszins wil opletten, kiest slim.

Natuurlijk word je niet meteen dik van twee dagen lekker eten. "Mensen komen aan van wat ze tussen 1 januari en 24 december eten en niet van wat ze tussen 24 december en 1 januari eten", zegt diëtiste Ellen Kant. Toch probeert ook zij enigszins op te letten dat ze de komende dagen niet álles achteloos naar binnen werkt. Samen met voedingswetenschapper Liesbeth Smit behandelt ze zeven feiten en fabels over eten tijdens de feestmaand.

1. Een glas champagne bevat meer calorieën dan een glas wijn.

Fabel. Een glas champagne van 100 milliliter bevat volgens het Voedingscentrum 67 calorieën terwijl 100 milliliter rode wijn 82 calorieën bevat. Maar van rode wijn drink je vaak wel weer een groter glas.

2. Een plak kerstbrood bevat evenveel calorieën als vijf bitterballen.

Feit. Een plak kerststol bevat gemiddeld een kleine 300 calorieën. Doe je er roomboter op, dan wordt het ongeveer 35 calorieën meer. Een gefrituurde bitterbal heeft ongeveer 55 calorieën dus als je een plak brood overslaat, kun je zeker 5 bitterballen meer eten. Om die 300 calorieën te verbranden moet je overigens wel een klein uur wandelen of 20 minuten hardlopen.

Voeding
Lees ook:
Voeding met extra proteïne is 'onzin en pure geldklopperij'

3. In rode wijn zitten minder calorieën dan witte wijn.

Fabel. 150 milliliter droge witte wijn bevat 101 calorieën en 150 milliliter droge rode wijn heeft 123 calorieën. "Toch scheelt rode of witte wijn elkaar echt niet zoveel dus neem gewoon wat je lekker vindt," zegt Kant. "Na één glas wordt het sowieso al ongezond, dus je kunt beter iets eten of drinken en dan tevreden zijn, dan spastisch iets kiezen wat je eigenlijk minder lekker vindt."

We
Lees ook:
We eten te weinig vezels: 'Het is een ondergeschoven kindje'

4. Appelflappen zijn gezonder dan oliebollen

Fabel. Een oliebol heeft veel minder calorieën dan een appelflap van bladerdeeg. In een oliebol zitten 161 calorieën. zitten er krenten of rozijnen in, dan heeft de oliebol 179 calorieën. Een appelflap van bladerdeeg bevat maar liefst 361 calorieën. "Mensen denken altijd dat oliebollen ontzettend ongezond zijn, maar je kunt beter een oliebol dan een croissant eten en dus ook beter een oliebol dan een appelflap", zegt Smit.

5. Een likeurtje na het eten zorgt voor een goede spijsvertering

Fabel. Italianen doen het al eeuwen, een borreltje na de maaltijd. Het zou de spijsvertering helpen, maar of het je ook helpt na een flink kerstdiner?  "Ik geloof er helemaal niks van. Alcohol blijft ongezond en je wordt er uiteindelijk nooit beter van", zegt voedingswetenschapper Smit. 

6. Overdag niets eten, compenseert voor het kerstdiner

Feit, want door overdag minder te eten, krijg je minder calorieën binnen. Maar of het slim is om voor een kerstdiner amper te eten, is de vraag. "Ik zie vaak dat mensen die een etentje gepland hebben, ervoor weinig of niets eten. Het gevolg is dan dat ze met honger op het feestje komen en vervolgens meteen de hapjes aanvallen en overeten", zegt Kant. "Overdag niets eten is dus helemaal niet slim. Probeer juist structuur te houden in je maaltijden." 

7. Droge wijn is gezonder dan zoete wijn

Feit. Als je kijkt naar de calorieën althans. Zoete wijn bevat meer calorieën dan droge wijn. 100 milliliter zoete witte wijn bevat 96 calorieën en 100 milliliter droge witte wijn maar 67. Het probleem zit hem er volgens Smit vooral in dat we structureel te veel inschenken. "Een wijnglas hoort gevuld te worden tot net onder de bolling van het glas. Thuis schenk je met gemak 1,5 keer een standaardglas in. Als je wilt opletten op je calorieën, probeer dan op te letten hoe vol je de glazen schenkt."