Life

Artistieke afdankertjes van ABN Amro voor een prikkie te koop

04 september 2018 10:05 Aangepast: 04 september 2018 12:35
Richtprijs voor Corneille's 'Vogel en kat' (1996) is 150 tot 250 euro Beeld © De Eland

Wie een kunstwerk uit de bedrijfscollectie van ABN Amro aan de muur wil, maar geen diepe zakken heeft, kan deze maand bieden op een van de ruim honderd werken die worden geveild bij een Amsterdams veilinghuis. Ook aardewerk, glas, bronzen beelden en zilver komt onder de hamer.

Als een van de oudste banken van Nederland bouwde ABN Amro een indrukwekkende kunstcollectie op, met ooit 16.000 stukken. Toen ABN Amro in 2007 door een buitenlands bankenconsortium werd overgenomen en opgesplitst, kwam het voortbestaan van de collectie in gevaar. De verzameling werd daarop ondergebracht in een zelfstandige stichting.

Opschonen collectie

Drie jaar geleden begon de stichting aan het opschonen van de collectie, waarbij duizenden kunstwerken werden verkocht. "Dat betreft onder meer dubbelingen uit de voormalige collecties van ABN Amro en Fortis, die zijn samengevoegd", aldus woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd van ABN Amro. "Ook zijn het stukken die niet meer in de collectie passen."

Laatste staartje

In het jaarverslag over 2017 stelt de stichting dat de uitverkoop vorig jaar werd afgerond, met het veilen van de laatste 1350 stukken. Die brachten netto bijna 45.000 euro op. "Er blijft echter nieuwe aanwas voor veilingen ontstaan", aldus het verslag.

Deze maand wordt daarom weer een aantal werken verkocht, via het Amsterdamse veilinghuis De Eland. Op die veiling ontbreken overigens absolute topstukken. Veruit het merendeel van de stukken die onder de hamer komen, zijn geen unieke werken, maar litho’s, zeefdrukken of houtsnedes waarvan er tientallen, soms enkele honderden zijn gemaakt.

Kleine beurs

Voordeel is, dat de kunstwerken daardoor bereikbaar zijn voor de kleinere beurs. De meesten hebben richtprijzen van enkele honderden euro. Zo worden er elf zeefdrukken van Corneille aangeboden, die worden ingezet op 150 tot 250 euro per stuk.

Vier kleuretsen van Jan Cremer hebben een richtprijs van elk 100 tot 200 euro. Een zeefdruk van Karel Appel moet 200 tot 300 euro opbrengen; een zeefdruk van Jeroen Krabbé kan al voor 50 tot 100 euro op de kop worden getikt.

Nieuwe aankopen

Op basis van de richtprijzen kan de opbrengst van de veiling worden geschat op enkele tienduizenden euro.

Volgens Van Maarschalkerweerd wordt dat geld, evenals de opbrengsten van de eerdere veilingen, gebruikt voor nieuwe aankopen of andere activiteiten van de kunststichting. "Zo hebben we in 2015 opnieuw de ABN Amro Kunstprijs in het leven geroepen, om nieuw talent te stimuleren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van