Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 april 2013 18:08

'Licht drinken' bij zwangerschap niet slecht

Thinkstock

Twee glaasjes alcohol per week tijdens een zwangerschap lijken geen negatieve effecten te hebben op de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit onderzoek aan University College London.

Het lijkt een open deur, maar uit eerdere studies is gebleken dat zwaar alcoholgebruik invloed heeft op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Naar de gevolgen van licht alcoholgebruik (maximaal twee glazen per week) bestonden volgens de wetenschappers nog geen cijfers.

Gevolgen voor 7-jarigen

De onderzoekers gebruikten voor hun studie gegevens van kinderen die zijn geboren tussen 2000 en 2002. Ze wilden kijken of 7-jarigen nadelige gevolgen hebben ondervonden van het alcoholgebruik van hun moeder. Het onderzoek is gepubliceerd in BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

De onderzoekers bekeken gegevens van 10.534 7-jarigen. Via eerder gehouden enquêtes en interviews met ouders en leraren kregen ze een beeld van hun sociale en emotionele gedrag. Ze keken naar onder andere hyperactiviteit, aandachtsproblemen en gedragsproblemen. De kinderen werden ook getest op hun kennis van wiskunde, lezen en ruimtelijk inzicht.

Minder gedragsproblemen

De studie vergeleek de cijfers van kinderen van moeders die 'licht dronken' tijdens hun zwangerschap en de moeders die helemaal niet dronken tijdens hun zwangerschap. Kinderen van lichte drinkers hadden minder gedragsmopeilijkheden dan kinderen van moeders die niet dronken. Ze scoorden ook beter in de kennistests.

Volgens professor Yvonne Kelly, mede-auteur van het onderzoek, 'lijkt er geen vergroot risico op negatieve invloeden op gedrag of de ontwikkeling van de hersenen bij 7-jarigen.'

Mooie start

Na statistische correctie zijn de verschillen te verwaarlozen, aldus de onderzoekers. Maar de tendens is een mooie start voor verder en uitgebreider onderzoek.

"We moeten meer te weten komen over hoe de leefomgeving van de kinderen hun gedrag en intellectuele ontwikkeling beïnvloeden", zegt Kelly." We hebben de kinderen nu tot en met hun zevende levensjaar gevolgd. Meer onderzoek is nodig naar de effecten van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap in latere jaren."

Topnieuws