Video

IS-strijders laten een spoor van dood en verwoesting achter

19 oktober 2016 22:29 Aangepast: 19 oktober 2016 23:06
Een soldaat van het Iraakse leger, op 60 kilomter van Mosul. Beeld © AFP

De strijd om Mosul is in volle gang en daarmee groeien de zorgen om de inwoners van de Iraakse stad. Ondertussen probeert terreurbeweging IS zoveel mogelijk schade aan te richten.

Iraakse en Koerdische soldaten zijn maandag een offensief begonnen om Mosul van terreurbeweging IS te bevrijden. In die stad zitten nog altijd een miljoen mensen vast. Het is voor hen moeilijk om weg te komen, want IS-strijders patrouilleren op straat. Er wordt bovendien gevreesd dat de bewoners als menselijk schild zullen worden gebruikt.

De Iraakse en Koerdische troepen vechten met tienduizenden soldaten tegen slechts een paar duizend IS-strijders. IS is dus in de minderheid, maar het lukt de terreurorganisatie wel om veel schade aan te richten. 

Zoveel mogelijk schade

IS gebruikt verrassingsaanvallen. Zo was correspondent Olaf Koens, die met de troepen meereist om verslag te doen van de strijd, getuige van een aanval met een mortiergranaat.

Ook gebruikt IS tunnels om Iraakse en Koerdische soldaten te omsingelen en uit te schakelen. Daarnaast heeft IS overal bommen achtergelaten om zo veel mogelijk schade aan te richten en tijd te winnen.

IS wordt dus maar zeer langzaam verdreven, maar laat wel een spoor van dood en verwoesting achter. "Als een dorp is bevrijd, is er vaak niks meer van over", zegt Koens vanuit Irak. "Mensen hebben niets om naar terug te keren."

Bekijk de bijdrage van Olaf Koens hieronder. Let op: Schokkende beelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore