We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 04:00

'Hopelijk laat Sesamstraat zien dat kind met autisme ook vriendjes wil'

Sesamstraat heeft een nieuwe bewoner: Julia, een meisje met autisme. Toen in 2015 bekend werd dat Julia in Sesamstraat zou komen wonen, spraken we met Vala van den Boomen, moeder van een kleuter met autisme. "Hopelijk leren andere kinderen dat kindjes met autisme ook behoefte hebben aan contact."

Aidan is zes en heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Kinderen met asperger zijn vaak slim, maar hebben moeite met de omgang met anderen en minder interesses. Contact met andere kinderen is daardoor vaak lastiger.

Kinderen lopen weg
"In de speeltuin gedraagt hij zich bijvoorbeeld echt anders", zegt Vala. "Als een spelletje niet precies gaat zoals hij denkt dat het moet, dan kan hij snel boos worden en schreeuwen. Of hij wil contact maken met een kind en komt veel te dichtbij of raakt mensen snel aan. Andere kinderen weten niet goed wat ze daarmee moeten en vinden dat raar. Dan willen ze niet met hem spelen of lopen ze weg. Als een karaktertje in Sesamstraat ze leert hoe ze daarmee moeten omgaan, dan zou dat heel mooi zijn."

Want Aidan zelf leren hoe hij met andere kinderen moet omgaan, kan door zijn autisme niet. Vala loopt daardoor tegen veel vooroordelen aan. "Mensen denken: wat een raar, lastig of druk kind. Waarom leer je je kind niet om rustiger te zijn? Maar hij reageert heel primair. Zijn hersenen werken anders."

Minder pesten
Door andere kinderen te laten zien dat kinderen met autisme zich soms anders gedragen, hoopt Vala dat het contact makkelijker verloopt. "Als je ze leert wat autisme inhoudt, waarom een kind met autisme zich misschien anders gedraagt en hoe je het beter kunt benaderen, dan lijkt me dat heel goed. Dat is helemaal belangrijk nu het de bedoeling is dat kinderen met autisme op een gewone school komen." En dat is ook wat de makers van Sesamstraat hopen. Kinderen met autisme worden vijf keer zo vaak gepest als kinderen zonder autisme.

Volgens Vala is het grootste misverstand over kinderen met autisme dat ze niet sociaal zijn en niet met andere kinderen willen spelen. "Dat is niet waar. Mijn zoon is ontzettend sociaal en wil heel graag met andere kindjes spelen. Maar dat gaat moeilijk omdat hij de regels van het gewone leven niet begrijpt. Misschien kunnen die vriendschappen waar kinderen met autisme behoefte aan hebben, makkelijker ontstaan als andere kindjes dat snappen."


Julia (links) met Sesamstraatbewoners Elmo en Abby

Herkenning voor Aidan?
Of Aidan zichzelf herkent in Julia, weet Vala niet. "Hij is vijf dus ik denk niet dat hij al snapt dat hij anders is. Hij leeft natuurlijk heel erg vanuit zijn eigen referentiekader, zijn autisme. Maar misschien herkent hij wel iets van zichzelf in Julia. Hij maakt wel veel makkelijker contact met kinderen die zelf een soortgelijke vorm van autisme hebben. Zo had hij bij de kapper meteen een klik met een ander jongetje. Later hoorde ik dat hij ook asperger heeft."

Er zijn zo veel vormen van autisme, dat mensen die reageren op onze Facebookpagina bang zijn dat Julia te stereotyperend wordt. Dat anderen denken dat alle kinderen met autisme hetzelfde zijn als de nieuwste bewoonster van Sesamstraat. "Geen autist is hetzelfde", zegt ook Vala. "Dus er is zeker risico op stereotypering. En je wil de vooroordelen over autisme niet bevestigen. Als je een karaktertje stereotiep maakt, dan denken mensen dat alle kinderen met autisme zo zijn en bereik je nog niets."

Genoeg gemeenschappelijk
Maar volgens Vala zijn er genoeg eigenschappen die kinderen met autisme gemeen hebben, en waar Julia dus ook aan kan voldoen. "Zo hebben ze vaak last van te veel prikkels. Als er veel kinderen bij elkaar zijn, of er is veel geluid. Ook kunnen ze niet goed tegen veranderingen. Dat geldt voor veel kinderen met autisme."

Hoe vindt Vala het dat juist Sesamstraat een bewoner met autisme krijgt? "Sesamstraat gaat altijd over vriendjes maken, lief zijn voor elkaar, verdraagzaamheid, elkaar helpen... en veel kinderen kijken ernaar. Dus dat is zeker een goed platform om kinderen bekend te maken met autisme."

Meer op rtlnieuws.nl:
Autistische Julia nieuwe bewoner Sesamstraat

Topnieuws