Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 mei 2012 17:20

'Hoe word je snel rijk?' en andere kijkersvragen

Lees hier alle antwoorden van experts op kijkersvragen in aflevering 1 van het programma Over Geld Gesproken.

Wat moet ik doen met een erfenis van een ton?

Antwoord van Gabriëlla Bettonville van het NIBUD: "Zorg ervoor dat je in ieder geval een buffer hebt. Stel dat de wasmachine het begeeft, maar ook als je een nieuwe auto moet kopen of groot onderhoud aan het huis moet plegen." Bekijk hoe groot je buffer moet zijn met de BufferBerekenaar.

"Daarnaast is het verstandig om te kijken wat er na je 65e gebeurt. Heb ik dan genoeg geld om rond te komen? Heb je een hypotheek, dan kan het verstandig zijn om een deel van die hypotheek af te lossen. Dit kan dan van latere profijt zijn. Pas daarna kun je kijken of er nog geld over is om leuke dingen mee te doen."

Ik vind dat ik te weinig verdien. Is het verstandig in deze moeilijke tijden mijn baas daar over aan te spreken?

Antwoord van Ralf Knegtmans, headhunter bij De Vroedt & Thierry: "Je moet vooral realistisch zijn. Voordat je dit met je baas bespreekt, zijn er drie vragen die je jezelf moet stellen."

"De eerste is: lever ik mijn werkgever wat op? Ten tweede: hoe omvangrijk zijn mijn taken en verantwoordelijkheden? Ten slotte moet je jezelf afvragen of je vaardigheden uniek zijn. Als je na het stellen van deze drie vragen nog steeds een goed gevoel hebt, moet je de onderhandelingen zeker inzetten."

Ik verdien 3200 euro netto per maand. Op mijn betaalrekening sta ik doorlopend 1000 euro rood. Op mijn spaarrekening staat ook 1000 euro. Moet ik me zorgen maken?

Antwoord van Gabriëlla Bettonville: "Je moet je zeker zorgen maken. Met structureel rood staan heb je echt een probleem. Bovendien kost het veel geld qua rente. Je moet echt gaan uitzoeken waar het lek zit, door bijvoorbeeld elke dag op te schrijven wat de uitgaven zijn."

Hoe word je snel rijk met financiële producten?

Antwoord van Mathijs Bouman, huiseconoom RTLZ: "Een ding staat vast: je moet risico nemen. Dat risico kan je lopen op de beurs, vooral als je gaat beleggen met geleend geld. Dodelijk gevaarlijk natuurlijk, maar er zijn mensen die het doen."

"Je kunt bij de bank sprinters of turbo's kopen. Dat zijn producten waarmee je met geleend belegd. Nog riskanter: met geleend geld gelijk de optiemarkt op. Je kan dat snel rijk worden, maar misschien heb je een grotere kans om snel arm te worden. Je blijft soms met grote schulden zitten."

Hoe kun je besparen op boodschappen?

Antwoord van Gabriëlla Bettonville: "Het besparen begint al thuis. Schrijf daar een lijstje, kijk wat je al in huis hebt staan en neem je kinderen niet mee naar de supermarkt. Want: met hoe meer je naar de super bent, hoe meer je koopt. Wees slimmer dan de marketeer, hij probeert je met allerlei producten te verleiden. Je moet omlaag kijken (daar staan de goedkope producten) en met oogkleppen op je lijstje afwerken."

Kun je rondkomen van 600 euro per maand?

Over Geld Gesproken: Huishoudboekje

Topnieuws