Ga naar de inhoud
Nederland

Foto's: deze geruchtmakende zaken moesten ook over

Vier jaar zit Kees B. onschuldig in de cel voor de moord op Nienke Kleiss. De echte dader Wik H. bekent de moord op het tienjarige meisje in 2000 pas als hij in een andere zaak is opgepakt.


RTL nieuws

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelt H. tot achttien jaar cel en tbs. In 2006 wordt dit momument voor Nienke onthuld.

Wilco Viets (foto) en Herman du Bois worden vrijgesproken voor de moord op Christel Ambrosius.

De mannen zaten zeven jaar onterecht vast. Later krijgt Ron P. (rechtbanktekening) 18 jaar celstraf in deze zaak

Jarenlang staat Lucia de Berk te boek als seriemoordenares. Ze krijgt een levenslange gevangenisstraf voor zeven moorden en drie moordpogingen op ziekenhuispatiënten.

Maar er rijzen twijfels over haar veroordeling en op 14 april 2010 komt het voor haar verlossende woord; vrijspraak. Het bewijs waarop zij eerder is veroordeeld, blijkt ondeugdelijk.

Bejaardenverzorgster Ina Post. Ze wordt veroordeeld voor de dood van de bejaarde mevrouw Kolstee in haar woning in Leidschendam in 1986.

Zes jaar zit ze vast. Maar in het herzieningsproces volgt in oktober 2010 vrijspraak. Justitie legt zich daarbij neer.

Drie mannen en drie vrouwen hebben mogelijk jarenlang onterecht vastgezeten voor de dood van 'oma Mok' in Breda. Ze kregen halverwege de jaren negentig celstraffen variërend van vijftien maanden tot tien jaar.

Maar de Hoge Raad besliste in 2012 dat het proces opnieuw moest.Inmiddels is het ernstige vermoeden gerezen dat mogelijk sprake is van een de grootste rechterlijke dwalingen.De zaak wordt nog behandeld.

De Hoge Raad heeft besloten dat zaak over de Hilversumse showbizzmoord opnieuw moet worden behandeld. Het is niet de eerste keer dat een geruchtmakende zaak over moet. Een overzicht in foto's: