Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 mei 2012 17:40

Experts over werk.nl

Experts over werk.nl

RTL Nieuws vroeg verschillende experts om werk.nl te analyseren. Zo keek hoogleraar Paul de Bra, autoriteit op het gebied van informatiesystemen, kritisch naar de website. Hij vindt de site volledig ongeschikt om werkzoekenden aan een baan te helpen. Communicatiebureau AanZee keek naar de gebruiksvriendelijkheid van werk.nl. Die bleek ver onder de maat te zijn.

"In de huidige vorm van deze site is hij niet in staat om voor heel veel mensen de juiste koppeling te maken.", aldus De Bra. Hij zegt dat het probleem daarvan aan de achterkant van de site zit. De zogenaamde match engine werkt niet goed. Dat komt volgens hoogleraar De Bra mede door de manier van het invullen van gegevens.

'Als muziek in de oren'

De Bra probeerde het zelf ook uit: "Wat ik bijvoorbeeld heb geprobeerd is het zoeken naar een vacature over muziek. Dan komen er allerlei vacatures waarin staat dat die baan je misschien wel 'als muziek in de oren klinkt'. Zo vind ik natuurlijk geen passende baan bij de zoektermen die ik aangeef."

Starre website

De Bra vindt werk.nl een starre website. Het is lastig een werkzoekende te koppelen aan een passende baan: "Dat kan alleen als je geluk hebt dat jouw opleiding in het lijstje van werk.nl voorkomt, dat de functie die jij zoekt voorkomt in het lijstje dat zij hebben en dat werk.nl op basis daarvan een goede match kan maken. Maar dat zal dus heel vaak niet het geval zijn!"

Verbetering mogelijk

De site is volgens De Bra met een aantal simpele aanpassingen te verbeteren. verholpen kunnen worden. "Als er een half jaar goed wordt geïnvesteerd op de doorontwikkeling van deze site zijn deze problemen op te lossen. Maar hij is nu absoluut niet klaar om de werkcoaches te vervangen.", aldus De Bra.

'Ver onder de maat'

Communicatiebureau AanZee keek in opdracht van RTL Nieuws naar de gebruiksvriendelijkheid van werk.nl. Volgens Bart van den Biezen van AanZee is die ver onder de maat. "De site is erg ondoorzichtig omdat hij steeds iets anders doet dan je verwacht. Ook werkt de site heel anders als je ingelogd bent dan wanneer je niet ingelogd bent. Die ondoorzichtigheid maakt de gebruiker erg onzeker." Hier kun je de volledige analyse van AanZee teruglezen (pdf).

Werk.nl hapert en zit vol fouten Gebruikers klagen over werk.nl Er gaan meer dingen fout dan goed bij werk.nl

Topnieuws