Olaf Koens

Running Scared

22 mei 2012 14:36

Hoe win je het Songfestival? Vraag dat maar aan het steenrijke oliestaatje Azerbeidzjan aan de Kaspische Zee. Al jaren werkt de overheid keihard om de ideale popsong te produceren. Niks voorrondes, audities en talentenjachten, dictaturen laten niets aan het toeval over.

Met succes. Vorig jaar won Azerbeidzjan met 'Running Scared' het Songfestival in Düsseldorf, en kreeg het land de rechten om het evenement dit jaar in Bakoe te organiseren. De overheid wil niets liever. Het land dat al jaren wordt bestuurd door alleenheerser Alijev is naarstig op zoek naar internationale erkenning.

Marteling
Behalve smeuige popliedjes klinkt er ook andere muziek in Bakoe. De bekende muzikant Jamal Ali liet zich tijdens een protestbijeenkomst twee maanden geleden kritisch uit over de president. Hij werd opgepakt en dagenlang mishandeld in een politiecel. Laat het even op u inwerken. In de aanloop naar het Songfestival martelt de overheid inhet Eurovisie-gastland kritische muzikanten.

J'accuse
Niet lang geleden kwam Ali vrij, en afgelopen week publiceerde hij op YouTube zijn "J'accuse", een videoclip waarin hij steving van leer trekt. Het Songfestival, de staatstelevisie, de burgemeester van Bakoe en de president zelf krijgen er stevig van langs. Al na een paar uur stond de politie op de stoep bij zijn moeder. Ali vluchtte het land uit, aanstaande zaterdag is hij in Amsterdam. Running scared.

Olaf Koens (1985) is correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten, met als standplaats Istanbul. Na zijn studie filosofie ging hij in 2007 als correspondent aan de slag in Moskou. In 2015 werd hij uitgeroepen tot journalist van het jaar. Hij schreef de boeken 'Koorddansen in de Kaukasus', 'Oorlog en kermis' en 'Paarden vliegen businessclass'.