Pieter Klein

Geert, ga je schamen

20 maart 2014 13:23

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schrijft een open brief aan Geert Wilders:

Beste Geert,

Je weet: RTL Nieuws heeft geen mening. Nergens over. We doen niet aan hoofdredactionele commentaren. Niet over stoeptegels, niet over Marokkanen, niet over de euro. En dus ook niet over de PVV, of over jou. Wij stellen er een eer in om zo onbevangen en onpartijdig mogelijk verslag te doen; over alle relevante maatschappelijke kwesties, over de bonte kakofonie van meningen, en dus ook over die zaken die de Nederlandse samenleving splijten. Wij werken voor álle kiezers van Nederland.

De redactie van RTL Nieuws herbergt net zo'n kleurrijk palet aan meningen als het parlement, als de samenleving, of - getuige de vele gelekte e-mails - als de PVV zelve. Er zijn collega's die de PVV of de manier waarop jij politiek bedrijft haten. Er zijn collega's die het juist uitstekend vinden dat je altijd weer die verschrikkelijke politieke correctheid hardnekkig bestrijdt, óók als het vraagstukken als integratie betreft. Er zijn collega's - onder wie ik - die soms heel hard moeten lachen om je brutaliteit, je ontregelende straatvechtersmentaliteit, en je trukendoos waarmee je je tegenstanders steeds opnieuw in de kramp krijgt.

Een van mijn taken als adjunct is om - samen met mijn hoofdredacteur Harm Taselaar en mijn collega Marc Schreuder - het debat op onze redactie in goede banen te leiden, en die kramp te vermijden. Ik denk dat we daar meestal in slagen; we hebben je - terecht - een podium gegeven, en we hebben je snoeihard aangepakt. Keihard, maar fair. Zoals we dat ook met anderen proberen te doen. De inhoud staat centraal: de feiten, en hoe die door mensen worden ervaren. Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat wij nogal van de afdeling persvrijheid zijn, en van de notie die daarmee samenhangt: het o zo kostbare goed van de vrijheid van meningsuiting. Jij wordt vanwege jouw mening al jaren ernstig bedreigd, en dat is een regelrechte schande. Het is, om een woord te gebruiken dat dezer dagen nogal eens valt: 'walgelijk'. Je mag dan Geert Wilders zijn, je bent wel onze Geert - en daar blijf je met je poten van af.

De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt - zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan. Minder Marokkanen - en dan de zaal laten scanderen: 'Minder, minder, minder!' Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: 'Gaan we regelen'. Misselijkmakend. En dan die doortrapte, doorzichtige zogenaamde nuancering - 'criminele Marokkanen'. Ja, ja, ja. Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Nee, natuurlijk niet - je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie.

En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging. De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken. Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd. En nog slachtoffer spelen ook.... Ik probeer mijn kinderen de betekenis van artikel 1 van onze Grondwet uit te leggen - alle mensen zijn voor de wet gelijk - en jij beoordeelt mensen op hun afkomst? Je gebruikt afkomst voor politiek gewin? 

Geert, ga je schamen.

Ik weet dat je dat niet kunt. Omdat je het weloverwogen hebt gedaan, en je goed hebt nagedacht over de publicitaire en strategische effecten. Wat een extra reden is voor schaamte. Maar ja, je zit gevangen in de onzinnige cirkelredeneringen van je smakeloze truc. Je kunt niet meer terug. Terwijl je diep in je hart weet dat het van echt leiderschap zou getuigen als je zou zeggen: ik handhaaf mijn inhoudelijke opvattingen - hoe onrealistisch ook - maar ik had het zo niet mogen zeggen. Omdat het je aan moed ontbreekt om dat te doen, val je voor mij vandaag door de mand.

Ach, je zult je schouders er over op halen. Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen. En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken. Dit is nog steeds geen hoofdredactioneel commentaar, maar het komt er dicht bij in de buurt. Mijn collega's Harm Taselaar en Marc Schreuder zouden persoonlijk misschien net andere woorden kiezen, maar in essentie zijn we het hier over eens: het ongeclausuleerde 'minder Marokkanen' deugt niet. Op de schaal van fout zit je hier zo fout dat dat in onze democratische rechtsstaat niet ongezegd mag blijven. Waarvan akte.

En, voordat je je oude trucje toepast en ons op de berg politiek-correcte journalisten gooit die de PVV haten, nog even dit. RTL Nieuws is bijvoorbeeld al geruime tijd bezig om nader onderzoek te doen naar zoiets als criminaliteit en herkomst; we willen daarover exactere cijfers publiceren, omdat we denken dat het belangrijk is ook daar een voldragen debat over te voeren. Je begrijpt dat er machten aan het werk zijn die ons die informatie niet willen geven... Bij RTL Nieuws zijn er ook collega's die zich gruwelijk ergeren aan jonge kut-Marokkaantjes die menen dat ze mogen sissen naar vrouwen, of jonge meiden uitschelden voor hoer. Er zijn ook collega's die het een schande vinden dat zoveel allochtone Nederlanders - onder wie Marokkanen - geen baan vinden vanwege hun herkomst. Maar daar gaat het hier niet om.

Ik wil maar zeggen: zeg wat je wilt over RTL Nieuws. Wij zullen ons er niets van aantrekken. Vandaag gaan we proberen zo evenwichtig mogelijk verslag te doen van het explosieve debat dat je hebt ontketend. Met hoor- en wederhoor. En een peiling over wat Nederland eigenlijk vindt over dat 'minder Marokkanen'. Uiteraard ben en blijf je altijd welkom voor onze camera, en in onze studio's - ik weet zeker dat mijn collega's je tegemoet treden als altijd: fair & onafhankelijk.

Geert, verras ons: schaam je, en schaam je diep. 

@pieterkleinrtl

pieter.klein@rtl.nl