We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 mei 2015 14:30

'Val af, eet meer chocolade'

Wil je afvallen? Vergeet calorieën, maar eet meer chocolade, drink meer Belgisch bier en koffie. Dat is de boodschap van de Engelse hoogleraar Tim Spector. In zijn boek The Diet Myth schrijft hij dat het aantal bacteriën in de maag ervoor zorgt dat je dik wordt en niet per se de calorieën.

De hoogleraar doet al jaren onderzoek bij identieke tweelingen. In dit geval zette hij een tweeling aan hetzelfde dieet, waarbij ze 1000 calorieën meer aten dan normaal. Na zes weken bleek dat de ene tweeling meer was aangekomen dan de ander; soms scheelde dit wel 13 kilo. Daardoor werd hem duidelijk dat de calorieën niet de enige dikmakende factor zijn, maar het ook voor een groot deel te maken heeft met het aantal bacteriën in onze maag.

ZIE OOK: Help! In 2020 geen chocolade meer?

"Microben zijn niet alleen essentieel voor de manier waarop we voedsel verteren", zegt Spector op Mail Online. "Ze houden ook de calorieën in bedwang en zorgen voor vitale enzymen en vitaminen. Ook houden ze ons immuunsysteem gezond."

De hoogleraar liet zijn 22-jarige zoon Tom tien dagen alleen maar vette dingen eten bij de McDonald's. "Tom merkte dat hij langer nodig had voor schoolopdrachten", zegt professor Spector. "Vrienden van hem vonden dat zijn huid een gele tint leek te hebben en dat hij er slecht uitzag." Spector onderzocht zijn zoon en concludeerde dat 40 procent van de bacteriën in zijn maag was verdwenen. Er was vooral een afname van goede bacteriën en een groei van gevaarlijke bacteriën. Die gevaarlijke bacteriën worden geassocieerd met ontstekingen, die kanker en hartziekten kunnen veroorzaken en ons immuunsysteem aantasten.

ZIE OOK: Welk dieet werkt het best? Nu is er het verlossende antwoord

Ook bij muizen zag Spector hetzelfde resultaat: bij de ene groep muizen transplanteerde hij de slechtere bacteriën, bij andere de goede. De muizen met de slechte bacteriën werden 16 procent dikker. Spector: "Dit was een duidelijk bewijs dat met vet geassocieerde microben echt giftig zijn en dat er een probleem optreedt als we te weinig diversiteit aan microben in onze maag hebben."

Andersom werkte dit ook. Muizen kregen alleen de goede microbe christensenella en werden ondanks een erg vet dieet niet dik. Bij mensen christensenella inspuiten om niet dik te worden, werkt volgens Spector niet. Bij de muizen die de goede microbe kregen, waren op dat moment geen andere microben aanwezig in de maag.

Complex
Volgens Spector is een streng dieet dus niet goed om af te vallen. Hierdoor neemt de diversiteit van de bacteriën te veel af. Om een persoonlijk maagvriendelijk dieet te volgen, moeten wetenschappers eerst de uiterst complexe puzzels ontrafelen waarom individuen verschillend op hetzelfde dieet reageren.

Tot die tijd is het dus belangrijk om te sporten (dit bevordert het immuunsysteem en is ook goed voor de bacteriën in onze maag), moeten kunstmatige zoetstoffen worden gemeden (die beschadigen de bacteriën) en moeten we (pure) chocola eten en Belgisch bier en koffie drinken (daar zijn de microben dol op).

Topnieuws