Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 november 2015 09:30

Waarom wéér Frankrijk?

Opnieuw is de Franse hoofdstad Parijs getroffen door een ongekend bloedige terreuraanval. Hoe kan het toch dat het steeds in Frankrijk gebeurt?

Nog geen tien maanden geleden werd Parijs al in het hart getroffen bij de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. Daar bleef het niet bij. Een maand later stak een man in op drie militairen die een Joods gemeenschapscentrum in Nice bewaakten. En afgelopen zomer sloot een man zichzelf in de wc op van de Thalys van Amsterdam naar Parijs met een doorgeladen kalasjnikov. 

De aanslagen van gisteravond vormen een bloedig dieptepunt. Het gaat om het dodelijkste geweld in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar Frankrijk kent een lange geschiedenis van aanslagen van islamistisch extremisme.

Eerste keer in de jaren 90
Dat begon in de jaren 90, vertelt Jelle van Buuren, van het Centre for Terrorism and Counterterrorism in Den Haag: "Frankrijk is na het ingrijpen in de Algerijnse burgeroorlog het doelwit geworden van extremistische groepen als de FIS. Toen zag je voor het eerst een serie aanslagen, ook al in Parijs. Er werden bommen gelegd in vuilnisbakken, zeker 20 mensen zijn omgekomen in die jaren. Dat was ook de eerste keer dat je die zwaarbewapende militairen zag in de straten van Parijs."

In Frankrijk zijn grote problemen met de integratie. Denk aan de Banlieues, de buitenwijken van Parijs met anonieme torenflats. Ze vormen een voedingsbodem voor extremisme, zegt Van Buuren: "Je hebt daar heel weinig uitzicht op een beter leven, er is veel criminaliteit en armoede. Men keert zich er totaal van de rest van de samenleving af. Radicale groepen spelen daar perfect op in."

Anoniem
Dat is ook een verklaring voor het feit dat er relatief veel jihadisten vanuit Frankrijk naar Syrië getrokken. Daarvan zijn er nu ongeveer 200 teruggekeerd. De autoriteiten hebben weinig zicht op de radicaliserende jongeren in de buitenwijken. De bewoners van de flats melden opvallend gedrag van andere bewoners vrijwel nooit. "Het is er zo anoniem. Misschien hebben ze zelf niets met de extremistische islam, maar ze denken er niet over om de politie of wie dan ook te bellen. Ze hebben het gevoel dat ze zelf altijd door de autoriteiten in de steek gelaten zijn."

Daardoor kunnen de Franse autoriteiten cruciale informatie missen. Ze hebben ook veel te weinig contact met de bewoners. "Natuurlijk zijn de veiligheidsdiensten ook met de wijk bezig, maar je hebt wijkagenten nodig die op een normale manier met de bewoners kunnen praten. Dat ze horen wat er aan de hand is."

In Nederland is dat anders, zegt Van Buuren: "In Frankrijk is het grootschaliger. Er zijn meer extremistische moslims. De anonimiteit is er groter. De kloof in de samenleving is groter." 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Topnieuws