We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 november 2012 15:54

Waar gaat het over in Gaza?

EPA - Raketinslag in Gaza

Het was al weer een tijd rustig, maar de strijd is weer opgelaaid in Gaza. Israël en de Palestijnen beschieten elkaar met raketten, een grondoorlog dreigt. Maar waarom is de situatie zo gespannen? Zes vragen en antwoorden.

Waar gaat het conflict over?

In al z'n simpelheid: het is ruzie over land. De Palestijnen wonen al sinds mensenheugenis in Palestina. De Israëliërs zijn er later bij gekomen. Maar, zo zeggen zij, in de Bijbel staat al dat God het land aan de Joden heeft toegewezen: het beloofde land (Genesis 15:18). Mozes bracht het volk daarheen.

In dat andere heilige boek, de Koran, worden Joden genoemd als vijand. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog bepaalde de (toenmalige) VN dat Joden en Palestijnen het land moeten delen. Maar hoe, dat is tot op vandaag de inzet van onderhandelingen, ruzie en oorlog.

Is het conflict nog op te lossen?

Onze overleden Midden-Oostencorrespondent Conny Mus was er kort over: weldenkende mensen kunnen er binnen een kwartiertje uit zijn. In het woordje 'weldenkend' zit hem natuurlijk de kneep. Niet dat beide kampen niet nadenken, integendeel. Ze gaan vaak heel berekenend te werk, maar dan vooral voor eigen gewin.

Religie is nog altijd een belangrijke drijfveer, gevoed met decennialang opgebouwd wantrouwen en haat. Verwacht van beide kanten dus geen vergaande consessies. En die zijn juist nodig om tot een vredesakkoord te komen. Het Midden-Oosten heeft dringend behoefte aan Nelson Mandela's. Leiders die ook écht bereid zijn de vijand de hand te reiken. En niet alleen voor de foto's.

En wordt het ook opgelost?

Tja... Dat gebeurt alleen als de internationale gemeenschap beide kemphanen bij de oren pakt en ze een vredesakkoord opdringt. Meest logische scenario: Israël moet worden gedwongen om het gebied op de Westelijke Jordaanoever, dat het steeds verder koloniseert, ook echt aan de Palestijnen te geven.

De internationale gemeenschap spreekt van 'de grenzen van 1967'. De Palestijnen moeten dan Israël erkennen, het geweld staken, en afzien van hun wens dat miljoenen Palestijnen mogen terugkeren, die naar de omringende Arabische landen zijn gevlucht.

Zijn we er dan?

Was het maar waar. Het heetste hangijzer is Jeruzalem, de stad met heilige plaatsen voor christenen, Joden en Arabieren. Het is de Israëlische hoofdstad, maar voor de Palestijnen ook die van hún gedroomde staat. Beide kampen zouden hun claim op Jeruzalem moeten opgeven en de stad bijvoorbeeld door de VN laten besturen.

Gaat dit allemaal gebeuren? Nee. Zelf komen Israël en de Palestijnen er niet uit, en de internationale gemeenschap is niet van plan de voor beide kanten pijnlijke maatregelen op te leggen.

Speelt Nederland nog een rol van betekenis?

Nederland is traditioneel een bondgenoot van Israël. Maar afhankelijk van de regering die wij hier hebben is er meer aandacht voor het leed van de Palestijnen. Eind deze maand wil de Palestijnse president Abbas naar de Verenigde Naties stappen. Daar zal hij -in feite- vragen om erkenning van de Palestijnse staat. Hij heeft de steun van meer dan honderd landen. Een kleine groep steunt hem niet, waaronder Nederland.

En het geweld dat we nu zien?

Het was al weer een tijd rustig, te lang misschien. Hoe dan ook, zoals correspondent Roel Geeraedts uitlegt, de Israëlische premier Nethanyahu heeft er met Israëlische verkiezingen in zicht baat bij om hard op te treden (video). Zeker in tijden van crisis kiest het land traditioneel voor een sterke man.

In Gaza is Hamas de baas. Die heeft ook wat te winnen: gezag. Zij pakken de grote vijand Israël aan en komen op voor de Palestijnse belangen, en niet de Palestijnse president Abbas. Vrede past ook nu even niet in de plannen van de leiders.

Videoblog van Roel Geeraedts in conflictgebied Bestand in Gaza meteen geschonden

Topnieuws