Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 juni 2012 09:52

Vrouw die borstkanker had, mag topless zwemmen

De foto van Jodi Jaecks zoals die door de The Stranger werd geplaatst

De Amerikaanse Jodi Jaecks overleefde borstkanker. Ze verloor wel haar borsten en zwemmen was daardoor een probleem. Ze kon geen geschikte zwemkleding vinden. Een shockerende foto in een lokaal blad in Seattle veranderde alles.

Jodi Jaecks wilde na haar revalidatie van borstkanker gaan zwemmen in een gemeentelijk zwembad. Het bovenstukje van haar bikini kon ze niet aan, want dit was pijnlijk en het bleef niet zitten. Ze vroeg daarom aan de zwembadmanager of ze topless mocht zwemmen.

Maar dit werd haar verboden omdat het tegen het kledingvoorschrift was. Het zou de 'kindvriendelijke omgeving' van het zwembad verstoren, werd haar verteld. Volgens een woordvoerder van het zwembad wilde ze alleen maar shockeren door haar littekens te laten zien. "Ze wilde het zwembad gebruiken om een boodschap over te brengen".

Foto en verhaal in blad

Maar Jaecks wilde gewoon zwemmen, zegt ze. De overheid in Seattle liet zelfs bordjes plaatsen bij alle zwembaden waarop duidelijk stond dat topless zwemmen verboden is. De 47-jarige Jaecks gaf echter niet op en belde het lokale blad The Stranger. Die plaatste dit verhaal met een foto van de vrouw, waarop ze zonder bovenkleding te zien is.

De foto en het verhaal zorgde voor een stroom aan reacties, waarna het zwembad om ging. Voor Jaecks wordt nu een uitzondering gemaakt en andere gevallen worden individueel beoordeeld. Daarnaast maakte het stadsbestuur bekend dat ze het toegangsbeleid voor zwembaden mogelijk gaat herzien.

Topnieuws