We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Voorlopige nucleaire deal met Iran

In Lausanne is een voorlopig akkoord gesloten over het omstreden kernprogramma van Iran. Het land onderhandelde met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Ook de Europese Unie was bij de gesprekken betrokken.

Highlights

In Lausanne is een voorlopig akkoord gesloten over het omstreden kernprogramma van Iran. Het land onderhandelde met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Ook de Europese Unie was bij de gesprekken betrokken.

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
10 september 2015 20:20, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Hoogste leider Iran: over 25 jaar geen Israël meer

Over 25 jaar bestaat Israël niet meer. Dat heeft de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, in een toespraak gezegd, melden Iraanse staatsmedia.

"Ik zeg (tegen Israël) dat ze het eind van deze 25 jaar niet zullen meemaken'', zei Khamenei volgens CNN. "Als God het wil, zal er niet meer zoiets zijn als een zionistische regime in 25 jaar. Tot dan zal de heroïsche en jihadistische moraal de zionisten nooit met rust laten", zei hij.

Iran sloot eerder dit jaar een deal met zes wereldmachten over zijn kernprogramma. De Republikeinse Partij in de Verenigde Staten en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben scherpe kritiek geuit op het akkoord, omdat daardoor de veiligheid van Israël in gevaar zou komen.

14 juli 2015 04:51, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Steggelen om elke komma: nucleair akkoord met Iran laat op zich wachten

Zes wereldmachten en Iran zouden het grotendeels eens zijn over een akkoord over het atoomprogramma van Iran, maar er lijkt iets meer tijd nodig te zijn.

Vannacht om 02:00 uur Nederlandse tijd verliep de deadline voor het sluiten van een akkoord. Sommige zaken zijn nog niet opgelost, zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Vanochtend om 10:00 uur Nederlandse tijd wordt er opnieuw overleg gevoerd. Mogelijk gaat het om afrondende gesprekken.

Nucleaire installaties stilleggen
Om te voorkomen dat Iran een atoombom kan maken, moet het tweederde van de nucleaire installaties stilleggen, zo willen de zes wereldmachten. Iran moet ook een groot deel van zijn uraniumvoorraden wegdoen. Om te controleren of ze zich daaraan houden, zouden er 25 jaar lang inspecties komen. In ruil eist Iran een einde aan alle verlammende economische embargo’s, zodat het land weer olie kan exporteren.

ZIE OOK: Akkoord Iran en wereldmachten 'heel erg dichtbij'

Volgens Midden Oosten-correspondent Roel Geeraedts lijkt er over de nucleaire aspecten overeenstemming te zijn. "Maar Iran wil ook als een normaal land behandeld worden. Ze eisen bijvoorbeeld dat ook het gewone wapenembargo van de VN wordt opgeheven." Over zowat elke komma wordt gesteggeld, vertelt Geeraedts.

14 juli 2015 00:25, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Akkoord Iran en wereldmachten 'heel erg dichtbij'

Na dertien jaar van dreigen en sancties opleggen, lijkt een akkoord in zicht. Zes wereldmachten en Iran zouden het grotendeels eens zijn over een akkoord over het atoomprogramma.

Het is spannend in Wenen, de deadline verloopt rond deze tijd. Al is die wel vaker verschoven, dit keer zijn de geluiden positiever dan ooit. "Volgens de hoofdrolspelers zijn ze echt heel erg dichtbij", zegt Midden-Oosten-correspondent Roel Geeraedts.

ZIE OOK: Ordinair potje schreeuwen bij atoomoverleg Iran

Om te voorkomen dat Iran een atoombom kan maken, moet het twee derde van de nucleaire installaties stilleggen, zo staat in het plan. Het land moet ook een groot deel van haar uraniumvoorraden wegdoen. Om te controleren of ze zich daar aan houden, zouden 25 jaar lang inspecties komen. In ruil eist Iran een einde aan alle verlammende economische embargo’s zodat het land weer olie kan exporteren,

Gewone wapenembargo
"Over de nucleaire aspecten van dit akkoord schijnt overeenstemming te zijn", zegt Roel Geeraedts. Ook wil het land best instemmen met verregaande inspecties. "Maar Iran wil ook als een normaal land behandeld worden. Ze eisen bijvoorbeeld dat ook het gewone wapenembargo van de VN wordt opgeheven." 

Dat is vooral een struikelblok voor Amerika, legt Geeraedts uit. "Het zou namelijk inhouden dat president Obama dit akkoord thuis gewoon niet verkocht krijgt. Deze hele deal moet namelijk ook nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse parlement, en zeker de republikeinse tegenstanders van Obama zien het al helemaal niet zitten als Iran zich straks wel volop kan gaan bewapenen."

Weinig vertrouwen
De tekst die nu voorligt beslaat volgens de correspondent zo'n honderd pagina's. Over zowat elke komma wordt gesteggeld. Ook vannacht nog, de hele nacht door. "Het laat maar weer eens zien dat er bitter weinig wederzijds vertrouwen is tussen Amerika en Iran. Daarom duren deze onderhandelingen ook zo lang. Misschien weten we het morgen, of deze historische deal gesloten wordt, of misschien toch niet."

06 april 2015 06:52, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Obama: Akkoord met Iran is unieke kans

"Dit is een eenmalige kans om zo de verspreiding van kernwapens te beteugelen." Zo verdedigt Barack Obama in The New York Times de voorlopige atoomdeal met Iran. En volgens de Amerikaanse president hoeft Israël zich geen zorgen te maken.

Het akkoord komt erop neer dat Iran zijn nucleaire programma terugschroeft en intensieve, internationale inspecties toestaat. In ruil daarvoor wordt een deel van de sancties die de economie van het land heeft getroffen opgeheven. Die afspraken maakten zes wereldmachten, waaronder de VS, afgelopen week met Iran.

ZIE OOK: Wat betekent de atoomdeal voor Iran?

De deal kwam Obama op felle kritiek te staan vanuit Israël. "Een deal gebaseerd op dit raamwerk bedreigt het voortbestaan van Israël. Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is", zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder.

Obama zegt begrip te hebben voor de zorgen van Israël, onder meer vanwege de 'antisemitische ideeën'. Maar hij benadrukt in The New York Times dat hij niet zal toestaan dat het land en andere bondgenoten worden bedreigd door Iran. "We sturen een heldere boodschap richting de Iraniërs en de regio: als iemand solt met Israël, zal de VS er staan. Ik zou het als een fout van mijn kant zien als Israël hier kwetsbaarder uitkomt."

ZIE OOK: Iran: Wij houden ons aan deal, als anderen dat ook doen

De bedoeling is dat er in juni een definitief atoomakkoord wordt gesloten.

03 april 2015 17:49, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Iran: Wij houden ons aan deal, als anderen dat ook doen

Iran: Wij houden ons aan deal, als anderen dat ook doen
De Iraanse president Rohani

Iran zal zich houden aan de atoomdeal die gisteravond werd gesloten 'maar dat hangt er natuurlijk vanaf wat de andere landen met hun beloften doen'. Dat zegt president Rohani.

De Iraanse president spreekt over 'een historische overeenkomst'. Aan de deal gingen acht dagen aan overleg vooraf in Zwitserland tussen Iran, de VS, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

ZIE OOK: Wat betekent de atoomdeal voor Iran?

Een van de afspraken is dat Iran de capaciteit van zijn opwerkingsfabrieken met twee derde terugbrengt. Ook is afgesproken dat de opwerkingsinstallatie in Iran de komende 10 jaar in de gaten wordt gehouden. In zulke installaties kan verrijkt uranium worden gemaakt, waarmee het mogelijk is een kernwapen te ontwikkelen. Het verrijkte uranium dat Iran al heeft, wordt verdund of verscheept. Het Westen heft economische sancties tegen Iran op.

De landen hebben hun handtekening nog niet onder het akkoord gezet. Dat gebeurt als de details zijn uitgewerkt. De deadline daarvoor is 30 juni.

03 april 2015 13:58, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Wat betekent de atoomdeal voor Iran?

Diplomaten uit Iran en zes andere landen hebben in Zwitserland een akkoord op hoofdlijnen bereikt, al is er nog niets getekend. Iran zal haar nucleaire programma drastisch inperken. In ruil daarvoor zal het Westen de strenge sancties opheffen. Wat betekent dit voor de inwoners van Iran?

Peyman Jafari is positief. Hij is als Iran-deskundige verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Leiden. Vijf vragen over de gevolgen van het akkoord.

1. Hoeveel steun is er in Iran voor dit akkoord op hoofdlijnen?
"Onder de bevolking is er grote steun. De inwoners hopen dat het leven er beter op wordt, want het land is zwaar getroffen door de sancties. Ook politici zijn enthousiast, maar net als in de VS heb je in Iran de zogenaamde hardliners, de ultraconservatieven. Zij zullen zich blijven verzetten tegen de deal."   

2. Hoe serieus moeten we de deal nemen?
"Heel serieus. De onderhandelingen verliepen zeer moeizaam en de angst bestond dat er een persconferentie zou komen met een algemeen verhaal. Maar in dit principeakkoord staan heel veel details over wat Iran wel en niet mag doen. Nu moeten de puntjes nog op i worden gezet. Het moet heel gek lopen als er in juni geen uitgewerkt akkoord wordt getekend."

3. Er is nog geen handtekening gezet. U bent hoopvol dat het er echt komt?
"Zeker en ik ben niet de enige. Al 12 jaar wordt er onderhandeld. Maar er zijn nu aan beide kanten reële concessies gedaan. Iran vermindert haar faciliteiten om uranium te verrijken, en aan de andere kant heeft het Westen in feite het recht van Iran erkent om uranium te mogen verrijken."

4. Wat betekent het voor Iran als de internationale sancties worden opgeheven?
"Iran kan weer olie exporteren. De olieproductie is teruggelopen naar 1 miljoen vaten per dag. Vroeger werden er vier miljoen vaten per dag geëxporteerd. Ook zijn veel Iraanse tegoeden in het buitenland bevroren. Als de sancties worden opgeheven komt dit geld vrij."

5. Iraniërs vierden afgelopen nacht flink feest. Hoe zal hun leven veranderen?
"De sancties hakken erin bij de inwoners. Dat merken ze als ze een brood willen kopen of als ze ziek zijn. De waarde van de munt is flink gekelderd en er is een groot tekort aan medicijnen. Iraniërs zijn zo blij omdat een akkoord de weg opent naar een beter leven. Door het wegvallen van internationale spanning hopen ze dat er ruimte ontstaat voor hervormingen in het land zelf, want daar snakken ze naar."

03 april 2015 09:48, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Selfie met Obama: nucleair akkoord leidt tot Twitterfeestje in Iran

Alsof ze het WK-voetbal hebben gewonnen: Iraniërs zijn dolblij met het gisteren gesloten nucleaire basisakkoord.

In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen mensen op verschillende plaatsen 'vrolijk en lachend' de straat op, zo meldde NRC-correspondent Thomas Erdbrink op Twitter. Automobilisten reden al claxonerend door de straten.

Het gisteren gesloten concept-akkoord moet voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt. In ruil worden de sancties tegen Teheran versoepeld. "Dit is een diplomatieke doorbraak in een langlopend conflict", zei Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Het concept-akkoord is het resultaat van een nieuwe politieke koers van zowel de VS als Iran. Rohani, sinds 2013 president van Iran, was destijds bij de verkiezingen een van de meest gematigde van de presidentskandidaten. Hij liet zich eerder uit voor burgerrechten en goede banden met het Westen.

Selfie met Obama
Ook op Twitter ontstond een feestje. Veel twitteraars maakten met hun mobiele telefoon een selfie met de Amerikaanse president Obama, die live op de Iraanse televisie verscheen na het akkoord.

Een ander kon de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wel zoenen:

03 april 2015 00:52, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Minister Koenders tevreden met Iran-deal

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemt de uitslag van de atoomonderhandelingen tussen Iran en de zes grote mogendheden een 'belangrijke doorbraak'.

De komende weken wordt verder gewerkt om eind juni een definitief akkoord te bereiken. Dat moet een eind maken aan de jarenlange vruchteloze onderhandelingen tussen Iran en de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland. "Ik verwelkom het dat de partijen het op hoofdlijnen eens zijn geworden over een onderwerp dat zo lang niet bespreekbaar leek'', zei Koenders.

ZIE OOK: 'Iran-deal is diplomatieke doorbraak'

De partijen hebben tot 30 juni de tijd om het akkoord technisch uit te werken. De minister hoopt dat de partijen deze deadline gaan halen: "Door de complexiteit van de onderwerpen zal dit nog steeds een uitdaging zijn.''

In aanloop naar dit akkoord werd er in 2013 al een interim-akkoord gesloten om wederzijds vertrouwen op te bouwen. Nederland heeft voor bijna een half miljoen euro meebetaalt aan de verificatie van dit interim-akkoord door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

02 april 2015 22:23, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

'Iran-deal is diplomatieke doorbraak'

Zes wereldmachten en Iran zijn het eens over een conceptakkoord over het Iraanse kernprogramma. "Dit is een diplomatieke doorbraak in een langlopend conflict," zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Na dagenlang onderhandelen lukte het de onderhandelende partijen vanavond in Lausanne om het eens te worden over het concept. Het is de bedoeling dat er voor eind juni een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran ligt. 

Een belangrijke stap, zegt Mouthaan: "De partijen zeggen hiermee te hebben voorkomen dat Iran de komende tien jaar een kernbom ontwikkelt."

ZIE OOK: Obama: historische deal met Iran

Toch heeft nog niet iedereen er vertrouwen in, benadrukt Mouthaan. De deal is nog niet definitief en er moet nog verder onderhandeld worden: "Het kan nog spaak lopen. En dan is Iran niet echt betrouwbaar gebleken in het verleden, het bouwde bijvoorbeeld in het geheim een ondergrondse kernreactor."

Ook Israël is fel tegen het akkoord. Minister van Strategie Yuval Steinit: "De glimlachen in Lausanne staan los van de ellendige realiteit waarin Iran weigert enige concessies te doen over zijn kernprogramma en Israël en alle andere landen in het Midden-Oosten blijft bedreigen''.

De minister zegt door te gaan met de pogingen om de wereld te overtuigen 'in de hoop een slecht (finaal) akkoord te voorkomen'.

Westerse wereld 
Westerse leiders en de Iraanse president Hassan Rohani hebben de bereikte tussenovereenkomst juist verwelkomd. Bondskanselier Angela Merkel sprak van een belangrijke stap. "We zijn dichter bij een akkoord dan ooit te voren.''

President Barack Obama had het over een historische 'goede deal'. Hij waarschuwde het door de Republikeinen gedomineerde Congres in Washington. Als dat de deal afwijst zal het de schuld krijgen van het falen van de diplomatie, zei de president.

Obama zegt eigenlijk 'wat wil je dan?' vertelt Mouthaan: "Nog een land in het Midden-Oosten bombarderen? Nou, daar heeft niemand zin in. En daarom is dit volgens de westerse wereld de beste oplossing."

02 april 2015 20:43, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Obama: historische deal met Iran

De deal over het Iraanse kernprogramma is 'historisch'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een reactie.

Als het conceptakkoord leidt tot een definitieve deal, dan zorgt dat ervoor dat Iran geen kernwapen kan ontwikkelen. Dat maakt de wereld veiliger, zei Obama, die sprak van een 'goede deal'. 

02 april 2015 19:40, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Akkoord over Iraans kernprogramma

Eindelijk lijken ze eruit: zes wereldmachten en Iran zijn het na dagen onderhandelen eens geworden over een conceptakkoord over het Iraanse kernprogramma.

In het Zwitserse Lausanne zijn al een paar dagen onderhandelingen tussen Iran en de VS, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het nucleaire programma van Iran. De deadline voor de onderhandelingen is al twee keer opgeschoven omdat de landen er niet uit kwamen.

Iran wil kernenergie gebruiken om het land van stroom te voorzien. De wereldmachten willen voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

ZIE OOK: Moeten we ons zorgen maken om een Iraanse atoombom?

Een van de afspraken is dat Iran de capaciteit van hun opwerkingsfabrieken met tweederde terugbrengt. Ook is afgesproken dat de opwerkingsinstallatie in Iran de komende 10 jaar in de gaten wordt gehouden. In zulke installaties kan verrijkt uranium worden gemaakt, waarmee het mogelijk is een kernwapen te ontwikkelen. Het verrijkte uranium dat Iran al heeft, wordt verdund of verscheept.

Het akkoord is nog niet definitief. Details moeten nog worden uitgewerkt. Uiterlijk 30 juni zetten de regeringsleiders hun handtekening onder dit historische akkoord.

01 april 2015 20:59, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Amerika wil dat Iran nu de knoop doorhakt

Er is lang genoeg vergaderd, er mag nu wel eens een akkoord gesloten worden tussen Iran en de zes mogendheden. Dat is de houding van het Witte Huis.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal tot uiterlijk morgenochtend aanwezig zijn bij de onderhandelingen. "Het is nu tijd voor Iran om een besluit te nemen", zei een woordvoerder. Ook de Franse minister reist morgen naar Lausanne om aan de gesprekken deel te nemen. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zei dat hij opnieuw een lange nacht verwacht.

ZIE OOK: Moeten we ons zorgen maken om Iraanse atoombom?

De kern van een eventueel akkoord is dat Iran het nucleaire programma beperkt. In ruil worden dan de sancties tegen Teheran versoepeld.

Maar het lijkt erop dat de slepende onderhandelingen van de vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland met Iran nog geen politiek akkoord heeft opgeleverd. "We blijven vooruitgang boeken, maar er is nog geen politieke overeenstemming", zei de woordvoerder van Kerry. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, zei dat het succes van de onderhandelingen afhangt van de 'politieke wil' van de grootmachten.

Soort basisakkoord
De zeven betrokken partijen hadden afgesproken uiterlijk 31 maart dit jaar een soort basisakkoord op te stellen, dat in de komende drie maanden moet worden uitgewerkt. De uiterste datum verstreek echter gisteren in de Zwitserse stad zonder dat akkoord. De reden om door te praten was volgens onder anderen de Amerikanen dat ze wel nader tot elkaar kwamen.

 

01 april 2015 06:21, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Nog altijd geen akkoord over nucleair programma Iran

De zes wereldmachten en Iran zijn het in het Zwitserse Lausanne nog niet eens geworden over het nucleaire programma van Iran.

Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zal vandaag nog een akkoord tussen de partijen worden aangekondigd. Het zou gaan om voorlopige afspraken die als raamwerk moeten dienen voor een permanent akkoord. Er zouden in ieder geval afspraken gemaakt zijn over controles van atoomwaakhond IAEA in Iran en, als tegenprestatie, voorzieningen voor opheffing van sancties voor Iran. 

Een diplomaat die betrokken is bij de onderhandelingen ontkent tegenover persbureau Reuters dat alle landen het eens zijn over de belangrijke thema's. 

'Venijn in details'
​Lavrov is positief over de vorderingen in de atoomgesprekken. "Tot eind juni zullen experts de details uitwerken. Het venijn zit in de details, maar het resultaat is zeker binnen bereik", meent Lavrov. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft contact gehad met zijn veiligheidsraad over de vorderingen.

Iran onderhandelt in Lausanne met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Ook de Europese Unie is bij de gesprekken betrokken.

ZIE OOK: Overleg in beslissende fase

Over het nucleaire programma van Iran wordt al twaalf jaar onderhandeld. Westerse landen vrezen dat Iran werkt aan atoomwapens, hoewel Iran altijd heeft gezegd dat de nucleaire ambities vreedzaam zijn.

01 april 2015 00:05, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Nucleair akkoord Iran: 'Europese deadline is zonsondergang'

De internationale gesprekken over het omstreden nucleaire programma van Iran kunnen niet langer duren dan tot zonsopgang op woensdag. Dit zouden Europese diplomaten bij de onderhandelingen hebben gezegd.

In het Zwitserse Lausanne zitten de ministers van Buitenlandse Zaken van zes wereldmachten aan tafel met Iran. Het gaat om de zogenoemde P5+1 (Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland).

Die landen willen voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt. In ruil worden de sancties tegen Teheran versoepeld. Maar de onderhandelingen lopen nog altijd stroef. De Franse en Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier zouden hebben gedreigd in de ochtend te vertrekken als er in de nacht geen knopen worden doorgehakt. "Dit kan geen dagen meer duren, ze moeten voor zonsopgang met het politieke akkoord instemmen", zou een diplomaat van een van die landen hebben gezegd.

ZIE OOK: Overleg over nucleaire ontwikkelingen Iran in eindfase

Amerikaanse zegslieden hadden eerder vandaag al aangegeven dat de onderhandelingen gewoon verder kunnen gaan, als er kans op succes is. Een Amerikaanse functionaris sprak vanavond het verhaal van de 'Europese deadline' tegen. Volgens hem is er niet met de Iraniërs over een 'deadline' voor zonsopgang gesproken. 

30 maart 2015 15:42, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Overleg over nucleair programma Iran in beslissende fase

De onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran bevinden zich in een cruciaal stadium. Uiterlijk morgen moet er een principeakkoord liggen. Het is nog volstrekt onduidelijk of dat lukt.

In het Zwitserse Lausanne zitten de ministers van Buitenlandse Zaken van zes wereldmachten aan tafel met Iran. Het gaat om de zogenoemde P5+1 (Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland). Die landen willen voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt. In ruil worden de sancties tegen Teheran versoepeld.

ZIE OOK: Moeten we ons zorgen maken om een Iraanse atoombom?

De kern van een eventueel akkoord is dat Iran het nucleaire programma voor zeker 10 jaar beperkt. Iran moet in die periode onafhankelijke inspecteurs toelaten die alle nucleaire installaties mogen controleren.

Het belangrijkste zijn de centrifuges waarmee uranium verrijkt kan worden. Met dat verrijkte uranium kan een kernwapen gemaakt worden.Iran zou hebben toegezegd dat het aantal centrifuges wordt teruggebracht van 10.000 naar 6000. Daardoor wordt de mogelijkheid voor Iran om een kernwapen te maken beperkt. 

Nog drie grote struikelbrokken
Of er een principeakkoord komt  is nog heel onzeker. Volgens een Westerse diplomaat in Lausanne zijn er nog drie belangrijke vraagstukken waar de onderhandelingen op vast kunnen lopen:

 1. Wat moet er gebeuren na die periode van minstens 10 jaar? Daarover wordt nu al ruzie gemaakt. Iran wil dat na afloop meteen alle beperkingen op nucleair gebied worden opgeheven. De P5+1 eist een overgangsperiode van vijf jaar.
 2. Wanneer worden de sancties tegen Iran versoepeld? Iran eist dat ze kort na een akkoord worden opgeschort. Vooral de Westerse landen van de P5+1 willen niet verder gaan dan een geleidelijke versoepeling van de strafmaatregelen.
 3. Wat moet er gebeuren als Iran zich niet aan het akkoord houdt? Daar is vooral onenigheid over binnen de P5+1. De Westerse landen willen dat de sancties dan weer snel en automatisch van kracht worden. Rusland twijfelt daarover, het wil geen afstand doen van zijn vetorecht in de VN-Veiligheidsraad.

Veel struikelblokken en nog maar weinig tijd. Dat is het probleem in Lausanne. En dan gaat het alleen nog maar over een principeakkoord. Want daarna moeten alle technische details nog worden uitgewerkt. Pas dan kan een definitief akkoord worden gesloten. Dat moet voor 1 juli gebeuren.

03 maart 2015 06:00, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Moeten we ons zorgen maken om Iraanse atoombom?

De klok tikt. Eind deze maand moet er eindelijk een akkoord bereikt worden over het nucleaire programma van Iran. Dat is er alleen voor vreedzame doelen, zegt de Iraanse regering. Maar veel andere landen denken dat Iran stiekem aan een atoombom werkt. Buitenlandredacteur Pieter Wouters geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

1. Moeten we bezorgd zijn als Iran de bom krijgt?
Ja. Het Midden-Oosten is al eeuwen een kruitvat. Als gewone bommen worden vervangen door atoombommen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. De angst is groot dat er een nucleaire wapenwedloop ontstaat. Die is stilletjes al begonnen. Want Israël heeft al kernwapens. Wat gebeurt er als Iran ook de bom heeft? De Iraanse leiders zeggen dat de Joodse staat van de aardbodem moet verdwijnen. Het is dan ook niet voor niets dat vooral Israël zich zorgen maakt.

Maar het gaat verder. Want het Soennitische Saoedi-Arabië vreest het Sjiitische Iran. De Saoedi’s hebben genoeg geld om de bom te kopen. Van kernmacht Pakistan bijvoorbeeld. En ook andere rijke Arabische landen die bang zijn voor Iran, kunnen die stap gaan zetten.

2. Kan Iran de bom maken?
Ja. Het gaat onderhand om oude technologie. Het is 70 jaar geleden dat de eerste atoombommen vielen in Hiroshima en Nagasaki. Feitelijk zijn er maar twee dingen nodig om een kernwapen te maken: genoeg verrijkt uranium (of plutonium). En een ontstekingsmechanisme.

3. Gaat Iran de bom maken?
Dat weten we niet. Iran heeft uranium. En speciale centrifuges om het te verrijken. Maar op dit moment nog niet voldoende om een kernbom te maken. Iran zegt dat ook helemaal niet van plan te zijn. Maar daar worden vraagtekens bij gezet. Want het land heeft de afgelopen jaren steeds meer centrifuges gebouwd om uranium te kunnen verrijken.

En verder zijn er aanwijzingen dat er wordt gewerkt aan een ontstekingsmechanisme voor een kernbom. Dat gebeurt op een militair complex in Parchin. Al tien jaar weigert Iran een inspectie door het IAEA, het Internationaal Atoomagentschap. Parchin is de zogenoemde 'smoking gun', de belangrijkste indicatie dat Iran niet alleen vreedzame bedoeling heeft met het nucleaire programma. Want wat moet je met een ontstekingsmechanisme als je geen atoombom wil maken?

4. Kan Iran worden tegengehouden als het echt de bom wil maken?
Nee. Denken veel experts. Er is al geprobeerd om het Iraanse nucleaire programma te saboteren. De Verenigde Staten en Israël hebben zes jaar geleden een cyberaanval gelanceerd. De zeer geavanceerde computerworm Stuxnet heeft honderden centrifuges in de soep laten lopen. Verder komen er opvallend veel wetenschappers om het leven die werken aan het nucleaire programma. Soms lijkt het een ongeluk. Maar zeker twee van de wetenschappers kwamen om toen een motorrijder een magnetische bom plaatste op hun auto, die even later ontplofte. Maar de effecten van dit soort sabotageacties zijn maar tijdelijk.

Ook is er gekeken naar de mogelijkheid om de Iraanse kerninstallaties te bombarderen. Die optie staat nog steeds open, maar lijkt heilloos. Experts denken dat het alleen uitstel oplevert. Geen afstel. Als het al mogelijk is. Eén van de kerninstallaties is bijvoorbeeld midden in een berg gebouwd, waar geen bom bij kan komen. En ook de resultaten uit het verleden stemmen niet hoopvol. Pakistan, India en Noord-Korea waren bijvoorbeeld vastbesloten om een atoombom te maken. En die landen hebben hem nu ook. Op dit moment denken de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran de bom niet wil en daarom ook nog niet heeft.

5. Kunnen onderhandelingen voorkomen dat Iran de bom krijgt?
De vraag waarop nog geen antwoord is. P5+1 is het sleutelbegrip. Dat zijn de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland) + Duitsland. Deze wereldmachten hebben de handen ineengeslagen om te onderhandelen met Iran.

De P5+1 biedt opheffing van de sancties die zijn opgelegd vanwege het nucleaire programma aan. Iran is daardoor bijvoorbeeld de helft van zijn olie-inkomsten kwijtgeraakt, het gaat om vele miljarden euro’s. In ruil voor het wegvallen van de sancties moet Iran de garantie geven dat het verrijkte uranium alleen voor kernenergie wordt gebruikt, niet voor kernwapens. En dat moet onafhankelijk gecontroleerd kunnen worden. Mocht Iran in de toekomst zijn woord breken, dan moet het minstens een jaar duren voordat het in staat is om een atoombom te maken. Amerika wil deze tijd hebben om dan nog diplomatiek of eventueel zelfs militair te kunnen ingrijpen.

Als er eind deze maand inderdaad een akkoord ligt, dan is dat nog niet het einde van de onderhandelingen. Want daarna moet er nog gepraat worden over de technische details. En daar kan het dus alsnog op stuklopen.

24 november 2014 19:52, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

'Akkoord over kernprogramma zal er komen'

'Akkoord over kernprogramma zal er komen'

Hoewel de deadline voor een definitief akkoord vandaag afliep, gaan Iran en zijn gesprekspartners ervan uit dat er in de nabije toekomst toch een akkoord komt over het nucleair programma.

De standpunten over het programma zijn dichter bij elkaar gekomen, zei de Iraanse president Hassan Rohani, meldde de staatstelevisie. "We zullen vandaag of morgen tot een akkoord komen", zei Rohani.

De deadline voor een definitief akkoord liep vandaag af, maar volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is de afgelopen dagen een 'werkelijke en wezenlijke vooruitgang' geboekt. De onderhandelingen zijn nu tot 1 juli volgend jaar verlengd. 

Vier maanden
De Russische minister van Buitelandse Zaken, Sergej Lavrov, zei te verwachten dat de onderhandelingen binnen drie tot vier maanden leiden tot overeenstemming over de grondbeginselen voor een akkoord.

Eind vorig jaar sloten de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) plus Duitsland een voorlopig akkoord met het bewind in Teheran. Iran beloofde zijn nucleaire activiteiten een half jaar lang drastisch terug te brengen, tot er een definitief akkoord zou zijn. In ruil daarvoor werden de sancties, waaronder de Iraniërs zwaar lijden, versoepeld.

Voorraad uranium teruggebracht
Westerse landen en Israël verdenken Iran ervan in het geheim aan een atoombom te werken. De regering in Teheran houdt vol dat het nucleair programma uitsluitend bedoeld is om kernenergie op te wekken. Uit een vertrouwelijk document van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), dat het Britse persbureau Reuters heeft ingezien, blijkt dat Iran zich aan het voorlopige akkoord heeft gehouden. De voorraad laag verrijkt uranium is teruggebracht tot minder dan 7400 kilo. Dat is onder de limiet die in het voorlopig akkoord staat. Vorige maand overschreed Iran nog die grens.

23 augustus 2014 13:48, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Iran weert atoomwaakhond van militaire basis

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) krijgen geen toegang tot de militaire basis Parchin in het noorden van Iran.

Het IAEA heeft de basis al eens bezocht en trof toen niets aan dat illegaal was, zegt de Iraanse minister Hussein Dehghan van Defensie. "Er is geen reden voor een nieuwe inspectie", verklaart hij tegen persbureau Tasnim.

ZIE OOK: Iran biedt hulp aan bij strijd tegen IS

Westerse landen vermoeden dat op de basis atoomkoppen worden ontwikkeld. Iran heeft dat steevast ontkend. Het IAEA heeft begin 2005 zijn laatste bezoek gebracht aan Parchin, maar mocht toen niet alles zien. Iran en het IAEA hebben in november in Teheran een akkoord over samenwerking getekend. De IAEA mocht onder andere meer inspecties uitvoeren. Van de militaire basis Parchin repte de overeenkomst niet.

18 juli 2014 23:33, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Gesprekken over atoomprogramma Iran verlengd

De onderhandelingen over een definitief akkoord over het omstreden nucleaire programma van Iran worden ook na de deadline van 20 juli voortgezet. Dit is vernomen in diplomatieke kringen in Wenen.

Er is een nieuwe deadline overeengekomen in november. Iran en zes wereldmachten (VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) bereikten eind vorig jaar een voorlopig akkoord.

ZIE OOK: 'Meer tijd nodig voor kernakkoord Iran'

Iran zegde toe zijn nucleaire activiteiten een half jaar lang drastisch terug te brengen. In die tijd zou er een definitieve overeenkomst op tafel moeten liggen. De vermindering van de nucleaire activiteiten wordt dan beloond met versoepeling van de sancties tegen Iran.

Het Westen wil voorkomen dat het islamitische bewind in Teheran een atoombom kan bouwen.

15 juli 2014 17:50, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

'Meer tijd nodig voor kernprogramma Iran'

Aanstaande zondag zou Iran met de zes wereldmachten een overeenkomst sluiten over het kernprogramma, maar het lijkt erop dat er meer tijd nodig is.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohamad Javad Zarif, zei vandaag dat hij bij de zes wereldmachten die bij het overleg betrokken zijn, 'de neiging' ziet om wat meer tijd te willen nemen.
 
Versoepeling sancties
Iran en de zes wereldmachten (VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) bereikten eind vorig jaar een voorlopig akkoord. Iran zegde toe zijn nucleaire activiteiten een half jaar lang drastisch terug te brengen. In die tijd zou er een definitieve overeenkomst op tafel moeten liggen. De vermindering van de nucleaire activiteiten wordt dan beloond met versoepeling van de sancties tegen Iran.
 
De onderhandelingen werden op 2 juli in Wenen hervat. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei vandaag dat er vooruitgang is geboekt, maar dat er 'over beslissende kwesties' nog aanzienlijke meningsverschillen bestaan. Hij gaf geen details.
 
Atoombom
Volgens diplomaten heeft de Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, het overleg bemoeilijkt door vorige week te eisen dat zijn land het aantal centrifuges om uranium te verrijken aanzienlijk mag vergroten. Hij zou met die eis ook de Iraanse onderhandelaars onder aanvoering van Zarif hebben verrast. De westerse landen verlangen juist dat Iran het aantal centrifuges terugbrengt om te voorkomen dat het in staat is een atoombom te produceren.

 

20 januari 2014 10:02, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Deel Iraanse verrijking uranium stilgelegd

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hebben in de kerncentrale van Natranz, in Iran, enkele centrifuges ontkoppeld die voor de verrijking van uranium worden gebruikt

De inspecteurs zien toe op de naleving van de afspraken die Iran en de internationale gemeenschap in een voorlopige overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma hebben gemaakt. Vandaag zijn die afspraken officieel van kracht geworden. In ruil voor de Iraanse concessies worden sancties tegen het land versoepeld.

Verrijking opschorten
Iran heeft toegezegd de verrijking van uranium tot een percentage van 20 procent een halfjaar lang op te schorten. Ook zal het de bestaande voorraad verrijkt uranium verminderen. In het komende halfjaar moet het land met de internationale gemeenschap een definitief akkoord bereiken.

Vooral Israël en de Verenigde Staten willen voorkomen dat Iran de mogelijkheid krijgt een kernwapen te maken. Iran houdt vol dat het met zijn nucleaire activiteiten alleen vreedzame bedoelingen heeft, maar het stond tot nu toe geen inspecties toe.

18 januari 2014 14:33, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Atoominspecteurs aangekomen in Iran

Een team atoominspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is vandaag aangekomen in Iran.

Het Iraanse persbureau Fars heeft dat gemeld. De inspecteurs zien toe op de naleving van de afspraken tussen Iran en de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma.
 
Voorlopige overeenkomst van kracht
De leider van het team, Massimo Aparo, begint maandag met rapporteren aan het IAEA. Die dag wordt de voorlopige overeenkomst van kracht tussen Iran en zes wereldmachten. Er zijn afspraken gemaakt over concessies aan het kernprogramma in ruil voor versoepeling van sancties.

De inspecteurs gaan naar de nucleaire complexen Natanz en Fordow. Ze controleren daar of Iran volgens afspraak uranium niet meer verrijkt tot een percentage van 20 procent en de bestaande voorraad verrijkt uranium vermindert.
 
Alleen vreedzame bedoelingen
Het Iraanse nucleaire programma is omstreden. Met name Israël en de Verenigde Staten willen voorkomen dat Iran de mogelijkheid krijgt om een kernwapen te maken. Iran heeft altijd gezegd dat het met zijn nucleaire activiteiten alleen vreedzame bedoelingen heeft, maar stond geen inspecties toe.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

#Iran verwacht binnen tien dagen echt akkoord. Dan kunnen westerse sancties worden opgeheven, en maakt pres #Rohani verkiezingsbelofte waar.” @TuurRTLNieuws, redacteur RTL Nieuws op Twitter

10 januari 2014 20:49, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Iran: Voorlopig akkoord over uitvoering atoomprogramma

Iran is dicht bij een akkoord met over zijn nucleaire programma. Het gaat om de praktische uitwerking van een internationaal voorlopig akkoord.

Volgens de staatsomroep hebben vertegenwoordigers van Iran en de Europese Unie gesprekken gevoerd in Genève, waarbij volgens de EU veel vooruitgang is geboekt.

Helga Schmid deed de vertegenwoordiging van de Europese Unie. Zij voerde de gesprekken ook namens de overige grote mogendheden China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS. De VS beklemtoonde wel dat nog niet alles is opgelost.

Nucleaire activiteiten
In november werd in een tussenakkoord afgesproken dat Iran zijn nucleaire activiteiten drastisch vermindert gedurende een half jaar. In die tijd moet Iran een akkoord sluiten met een aantal grote landen.

De vermindering van de nucleaire activiteiten wordt dan beloond met versoepeling van sancties tegen Iran.

25 november 2013 00:02, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Obama belt ongeruste Netanyahu

President Obama heeft de Israëlische premier Netanyahu gebeld. Hij wilde hem gerust stellen over het akkoord dat met Iran over het nucleaire programma gesloten is. Netanyahu noemde het akkoord gisteren een historische vergissing.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis bevestigden beiden dat hun gemeenschappelijke doel is om te verhinderen dat Iran kernwapens verkrijgt.

De Verenigde Staten willen zo snel mogelijk om de tafel om hun 'Israëlische vrienden' te betrekken bij het tot stand komen van een alomvattende oplossing.

 

24 november 2013 23:01, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Warm welkom voor minister

Warm welkom voor minister

Supporters van de Iraanse president Rohani maken het vredesgebaar terwijl zij op het vliegveld van Teheran wachten op minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Zarif keert terug nadat hij in Zwitserland een nucleair akkoord heeft gesloten met zes wereldmachten.

24 november 2013 15:50, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Is het akkoord over Iran een doorbraak?

Iran heeft met zes wereldmachten een deal gesloten over het nucleaire programma. "De eerste stap naar een veiligere wereld", zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar is dit akkoord echt een doorbraak? Midden-Oosten-correspondent Roel Geeraedts beantwoordt vier vragen over de deal.

1. Is dit nou een doorbraak?
Nee, het is geen definitieve doorbraak maar een tussenstap. Het is een ultieme test om te zien of Iran bereid is tot het doen van concessies, een blijk van goede wil. De Verenigde Staten (en vijf andere belangrijke landen) gaan de komende zes maanden verder onderhandelen met Iran. Het doel is om het nucleaire programma van Iran zo te beperken dat het land onmogelijk een kernwapen kan maken. In ruil wil Iran een einde aan de pijnlijke economische sancties. De uitkomst van de onderhandelingen in het komende half jaar is onzeker.  

2. Waarom wordt het dan toch zo gepresenteerd?
Het is voor het eerst in lange tijd dat de Verenigde Staten en Iran samen een diplomatieke oplossing proberen te zoeken. Tot het aantreden van de nieuwe Iraanse president Rohani wisselden Amerika en Iran vooral oorlogsretoriek uit. Nu ligt er een basis om verder te praten.

3. Waarom vindt Israël het niks?
Israël voelt zich extreem bedreigd door Iran. Al decennialang horen de Iraanse Ayatollahs zeggen dat Israël niet in het Midden-Oosten thuishoort. Iran heeft groeperingen als Hezbollah en Hamas financieel en met wapens gesteund in hun strijd tegen Israël. De landen zijn aartsvijanden van elkaar. Israël denkt dat Iran alleen maar tijd rekt en blijft werken aan een nucleair wapen. Het Israëlische wantrouwen naar de huidige onderhandelingen met Iran is gigantisch.

4. Wat is er nodig om ook Israël tevreden te stellen?
Volgens Israël moet Iran hard aangepakt en gedwongen worden om het nucleaire programma volledig te stoppen. Met een extreem islamitisch regime als Iran onderhandel je simpelweg niet. Door de harde sancties is Iran naar de onderhandelingstafel gedwongen, aldus de Israëliers, en dus moet je die sancties nu niet verlichten. Israël blijft erop hameren dat het desnoods met militair ingrijpen een wijziging van Irans nucleaire koers wil afdwingen. 

24 november 2013 12:13, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Timmermans: mooi dat er een akkoord ligt

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reageert verheugd, maar voorzichtig op het bereikte akkoord met Iran.

"Wij zullen de details nog moeten bestuderen, maar het lijkt een sterk interimakkoord dat in elk geval voor de komende zes maanden duidelijke grenzen stelt aan het Iraanse nucleaire programma en zorgt voor betere toezichtmogelijkheden. Uiteraard komt het nu op de uitvoering en het vervolg aan. Maar mooi dat dit akkoord er nu ligt", aldus Timmermans in zijn reactie.

24 november 2013 10:43, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Netanyahu: 'Met akkoord is wereld gevaarlijker geworden'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt het akkoord over het nucleaire programma van Iran een 'historische vergissing.

"Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden. Het gevaarlijkste regime in de wereld heeft een belangrijke stap gezet in de richting van 's werelds meest gevaarlijke wapen", zei Netanyahu tegen zijn kabinet.

Israël is vooral verbolgen over het feit dat Iran door mag gaan met het verrijken van uranium, al is het wel in veel minder grote mate. Uranmium is de belangrijkste grondstof voor kernwapens.

 

24 november 2013 09:42, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

President Iran: sterke wil om akkoord uit te voeren

De Iraanse president Hassan Rouhani zegt dat het nucleaire akkoord bevestigt dat zijn land 'het recht heeft om uranium te verrijken'.

Weliswaar mag Iran nu minder uranium verrijken in ruil voor versoepelen van de sancties, maar de activiteiten gaan wel gewoon door.

In een verklaring op de staatstelevisie in Iran zei Rouhani dat de overeenkomst met de zes wereldmachten onmiddellijk ingaat. Volgens de president heeft Iran 'een sterke wil' om de deal uit te voeren.

 

             

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Eerste stap naar nucleaire ontwapening Iran en ontspanning in Midden Oosten. Als dit slaagt maakt Obama alsnog die te vroege Nobelprijs waar” @diederiksamsom (PvdA-leider) op Twitter

24 november 2013 07:47, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Israël over akkoord Iran: slechte deal

Het akkoord dat Iran in Gèneve met zes wereldmachten heeft beklonken is een 'slechte deal'. Dat zegt de Israëlische minister Juval Steinitz van Strategische Zaken.

"De op het laatste moment aangebrachte veranderingen zijn onbevredigend. De overeenkomst was en blijft slecht", aldus Steinitz. Hij zegt ondanks de teleurstelling te blijven samenwerken met onder meer de VS om een 'alomvattend akkoord' met Iran te bereiken.

Nog veel onduidelijk
Volgens Israël worden de internationale sancties behoorlijk versoepeld, terwijl de belangrijkste delen van het Iraanse nucleaire programma intact blijven. Israël vindt ook dat onduidelijke afspraken zijn gemaakt.

"We begrijpen bijvoorbeeld nog steeds niet wat intensivering van het toezicht op de nucleaire installaties van Iran precies betekent", aldus minister van Economische Zaken Naftali Bennett. Hij benadrukte dat juist de details voor Israël belangrijk zijn.

President Obama laat weten in gesprek te gaan met zijn Iraëlische collega Benjamin Netanyahu over het akkoord.

24 november 2013 06:38, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Akkoord Iran 'eerste stap naar oplossing'

Het akkoord over het nucleaire programma van Iran is een 'belangrijke eerste stap richting een veelomvattende oplossing'. Dat zei president Barack Obama van de Verenigde Staten afgelopen nacht in een televisieverklaring.

De deal opent een 'nieuwe weg naar een veiliger wereld'. Obama zei dat de islamitische staat is toegestaan nucleaire energie op te wekken, maar dat het akkoord moet voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken noemt het akkoord een 'groot succes'.

Recht op verrijking
Zarif liet wel weten dat het recht op verrijking 'door niemand kan worden ontnomen'. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken benadrukte in een toespraak dat zo'n recht niet wordt genoemd in de overeenkomst.

"De overeenkomst in Genève is een belangrijke stap in het behouden van vrede en veiligheid", reageerde de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. "Het mechanisme voorziet in de strikte controle van de verplichtingen en de waakzaamheid bij de toepassing ervan." EU-Buitenlandchef Catherine Ashton zei dat het akkoord de 'tijd en ruimte' biedt voor gesprekken over een sluitende oplossing.

 

24 november 2013 06:18, in:

Voorlopige nucleaire deal met Iran

Akkoord met Iran, wat is er afgesproken?

In een document van het Amerikaanse Witte Huis staat wat er met Iran is afgesproken over het nucleaire programma. De deal, die in beginsel voor zes maanden is, moet voorkomen dat Iran kernwapens maakt. En voor Iran levert de deal geld op, alleen de komende zes maanden al bijna 4,5 miljard euro. Bekijk de belangrijkste afspraken.

Wat is er afgesproken?

 • Iran mag uranium niet verder dan 5 procent verrijken.
 • De bouw van nieuwe kerncentrales wordt stilgelegd.
 • Een voorraad van met 20 procent verrijkt uranium wordt 'geneutraliseerd'. Het islamitische land heeft niet het recht gekregen uranium te verrijken.
 • De komende zes maanden moet Iran inspecteurs van de atoomwaakhond IAEA toelaten in onder meer kerncentrales, verrijkingsfabrieken en mijnen.

Wat krijgt Iran daarvoor terug?

 • Iran krijgt toegang tot 3 miljard euro aan buitenlandse tegoeden.
 • De internationale sancties voor goud, petrochemicaliën en auto's worden deels opgeheven.
 • De VS helpt Iran om humanitaire hulp, zoals medicijnen en voedsel, in het land te krijgen.
 • Sommige sancties op het transport en de verzekering van olie worden opgeheven.
 • Een groot deel van de economische sancties tegen Iran blijft van kracht, maar de VS belooft dat de komende 6 maanden in ieder geval geen nieuwe sancties worden opgelegd door de VS.

Bekijk hier de hele tekst van het akkoord (.pdf)

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Agreement in Geneva: first step makes world safer. More work now. -JK #IranTalks@StateDept (ministerie van Buitenlandse Zaken, VS) op Twitter