Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 augustus 2014 15:20, in:

IS rukt op in Midden-Oosten

IS verjaagd: afslachting voorkomen

Iraakse militairen hebben de blokkade van de terreurorganisatie Islamitische Staat rondom de stad Amerli doorbroken. Daarmee lijkt een bloedbad voorlopig te zijn voorkomen.

Na gevechten met IS-strijders aan de oostkant van Amerli zijn ze de omsingelde stad binnengetrokken. Daar zitten zo'n 13.000 mensen al meer dan twee maanden opgesloten, met een groot tekort aan water, eten en medicijnen.

De opmars van de regeringstroepen, die grotendeels uit (Koerdische) peshmerga's bestaan, begon gisteren. Volgens sommige bronnen is het de grootste militaire operatie sinds IS in juni flinke terreinwinst boekte in Irak. In het noorden en zuiden van de stad zijn nog gevechten gaande.

Vrees voor bloedbad
In Amerli wonen vooral sjiitische Turkmenen. Gewapende inwoners van de stad hebben IS-strijders tot nu toe zelf nog kunnen tegenhouden. De Verenigde Naties zeiden te vrezen voor een bloedbad als IS de stad in handen zou krijgen. De IS beschouwt de sjiitische Turkmenen als afvalligen.

De burgemeester van Amerli bevestigt dat Iraakse militairen in de stad zijn. Hij verwacht dat het lijden van de bevolking nu afneemt. Een inwoner van de stad zei tegen het Britse persbureau Reuters dat hij tanks van het Iraakse leger in de straten zag patrouilleren. "Ik ben heel blij dat we van die IS-terroristen af zijn die ons dreigden af te slachten."