We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Toestand Mandela

Toestand Mandela

Nelson Mandela verkeert nog altijd in een kritieke, maar stabiele toestand. De 95-jarige Mandela keerde begin september terug naar huis na een verblijf van bijna drie maanden in een ziekenhuis in Pretoria.

Nelson Mandela verkeert nog altijd in een kritieke, maar stabiele toestand. De 95-jarige Mandela keerde begin september terug naar huis na een verblijf van bijna drie maanden in een ziekenhuis in Pretoria.

Nelson Mandela verkeert nog altijd in een kritieke, maar stabiele toestand. De 95-jarige Mandela keerde begin september terug naar huis na een verblijf van bijna drie maanden in een ziekenhuis in Pretoria.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
05 september 2013 14:05, in:

Toestand Mandela

Energiebedrijf staakt; Mandela zonder stroom

Bij het gemeentelijk energiebedrijf in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg werd gisteren gestaakt. Gevolg: het huis van Nelson Mandela kwam zonder stroom te zitten.

De krant The Star meldt dat de stroom om 20:00 uur wegviel in wijk Houghton Estate, waar Mandela woont en wordt verpleegd. Een particuliere generator heeft de stroomvoorziening in zijn huis weer op gang gebracht. Later op woensdagavond plaatste de gemeente een grote generator die de wijk weer van stroom voorzag.

De 95-jarige Mandela keerde zondag terug naar huis na een verblijf van bijna drie maanden in een ziekenhuis in Pretoria. Zijn toestand is nog altijd kritiek.

22 juli 2013 14:05, in:

Toestand Mandela

Regering Zuid-Afrika: Mandela blijft vooruit gaan

Nelson Mandela vertoont volgens de Zuid-Afrikaanse regering 'aanhoudend herstel'.

De oud-president van Zuid-Afrika ligt al weken in het ziekenhuis. De behandeling slaat aan, de voormalig anti-apartheidstrijder inmiddels weer vooruit. Toen Mandela afgelopen donderdag zijn 95-jarige verjaardag vierde, zei zijn dochter al dat haar vader vooruit ging.

In de verklaring van de regering wordt benadrukt dat zijn toestand nog steeds kritiek is.

12 juli 2013 14:30, in:

Toestand Mandela

Vrouw Mandela maakt zich minder zorgen

"Iedereen wil natuurlijk weten hoe het met mijn man is. Wel, hij blijft goed reageren op de behandeling." Dat zei Mandela's vrouw Graca Machel tegen de Zuid-Afrikaanse tv-zender SABC.

"Ik kan u zeggen dat ik me nu minder zorgen maak dan een week geleden", voegde ze er aan toe. Mandela ligt nu vijf weken in het ziekenhuis. President Zuma had eerder ook al aangegeven dat Mandela goed op zijn behandeling reageert, maar dat zijn toestand nog wel kritiek is.

10 juli 2013 19:59, in:

Toestand Mandela

'Mandela reageert goed op behandeling'

'Mandela reageert goed op behandeling'

De toestand van Nelson Mandela is nog steeds kritiek, maar er zijn tekenen van herstel. Volgens president Zuma van Zuid-Afrika reageert 'Madiba' goed op de behandeling.

Mandela ligt een al meer dan een maand in een ziekenhuuis in Pretoria. President Zume bezocht de anti-apartheid-held vandaag in het ziekenhuis.

"Het is zeer bemoedigend om te zien dat Madiba goed reageert op zijn behandeling",  zei Zuma na zijn bezoek. "We vragen iedereen hem te blijven steunen en te overladen met liefde. Dat geeft hem en de familie kracht."

05 juli 2013 14:06, in:

Toestand Mandela

'Stop spugen in het gezicht Mandela'

'Stop spugen in het gezicht Mandela'

De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu roept de familie van Nelson Mandela op te stoppen met ruziemaken. In diverse media vergelijkt de bisschop, strijdmakker van Mandela in de strijd tegen apartheid, het gekibbel binnen de clan met 'spugen in het gezicht van Madiba'.

"Alstublieft, alstublieft, alstublieft, kunnen we even niet alleen aan onszelf denken", vraagt Tutu. "Jullie angst, is de angst van het land en van de wereld. We willen jullie omhelzen en jullie steunen, zodat onze liefde via jullie over Madiba schijnt". Madiba is de naam die Mandela in zijn clan heeft. Het is voor het eerst dat Tutu zich openlijk uitlaat over de situatie.

De tegenstellingen binnen de familie Mandela kwam deze week op een dieptepunt met een rechtszaak over de graven van drie kinderen van de vroegere president van Zuid-Afrika.

05 juli 2013 07:53, in:

Toestand Mandela

Zuma ontkent vegetatieve toestand Mandela

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ontkent dat anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela in een vegetatieve toestand verkeert.

Bij de rechtszaak die wordt gevoerd over de begraafplaats van Mandela doken gisteren medische documenten op waarin stond dat Mandela in een vegetatieve toestand verkeert. In de documenten staat dat Mandela's sterven nabij is. Zuma laat via een woordvoerder weten dat die berichten niet kloppen. Hij stelt dat de oud-president kritiek maar stabiel is.
 
Artsten stellen bij Amerikaanse persbureau AP dat hoe ouder een patiënt is en des te langer hij aan de beademing ligt, des te moeilijker het wordt om weer zelfstandig te kunnen ademen. Volgens die artsen, die de medische documenten hebben ingezien, is de kans groot dat Mandela te zwak is om nog van de apparaten af te halen. 
04 juli 2013 20:01, in:

Toestand Mandela

'Mandela in vegetatieve toestand'

Nelson Mandela ligt in vegetatieve toestand in het ziekenhuis. Zijn artsen hebben de familie geadviseerd de apparaten die hem kunstmatig in leven houden, stop te zetten. Dat staat volgens persbureau AFP in documenten in de rechtszaak van de familie tegen kleinzoon Mandla Mandela.

In de documenten zou staan dat Mandela in een 'permanente vegetatieve toestand verkeerd' en bij het ademen wordt geholpen door een hartlongmachine.  "De familie Mandela is door de behandelende artsen geadviseerd dat deze machine uitgezet wordt."

De rechtszaak gaat over de herbegrafenis van de lichamen van drie kinderen van Mandela. De rechter heeft bepaald dat de lichamen terug moeten naar de oorspronkelijke graven in Qunu, het geboortedorp van Nelson Mandela.

 

 

04 juli 2013 08:36, in:

Toestand Mandela

Lichamen kinderen Mandela opgegraven

De stoffelijke resten van drie kinderen van Nelson Mandela zijn opgegraven uit een landgoed van Mandela's kleinzoon Mandla. Dat meldt de BBC. Ze zullen worden teruggebracht naar hun oorspronkelijke graf.

Eerder op de dag had een rechter in het Zuid-Afrikaanse Mthatha 16 familieleden in het gelijk gesteld, die eisten dat de lichamen zouden worden teruggebracht. De 39-jarige Mandla, de officiële erfgenaam van Mandela, had de overblijfselen twee jaar geleden uit hun graven in het dorpje Qunu gehaald en verplaatst naar het 20 kilometer verderop gelegen Mvezo, zonder toestemming van de rest van de familie.

Nelson Mandela ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis vanwege een zware longinfectie. Hij zou kunstmatig in leven worden gehouden, melden diverse bronnen.

 

03 juli 2013 13:17, in:

Toestand Mandela

Kleinzoon Mandela verliest rechtszaak

Kleinzoon Mandela verliest rechtszaak

De lichamen van drie familieleden van Nelson Mandela moeten vandaag voor 15:00 opgegraven worden en terug worden gebracht naar Qunu, waar het huis van Mandela staat. Dat heeft de rechter bepaald.

Mandela's kleinzoon Mandla had de lichamen in 2011 zonder toestemming van zijn familie opgegraven en herbegraven in Mvezo, waar Mandela is geboren. De ernstig zieke Mandela heeft volgens zijn familie te kennen gegeven dat hij in Qunu begraven wilde worden, samen bij zijn al overleden zoons en dochter.

Geen tijd om te reageren
Volgens de advocaten van Mandla heeft gezegd dat zijn cliënt niet wist van de rechtszaak en geen tijd had om te reageren. Zij zeggen dat de beslissing van de rechtbank daarom niet geldig is.

In het graf in Mvezo zijn de oudste zoon van Mandela Makgato (overleden in 2005), zijn eerste dochter Makaziwe (als baby gestorven in 1948) en Mandela's tweede zoon Mabida Thembekile (overleden bij een auto-ongeluk in 1969). 

Mandela ligt al ruim drie weken in het ziekenhuis. De toestand van de voormalig president van Zuid-Afrika is stabiel, maar kritiek. 

02 juli 2013 11:19, in:

Toestand Mandela

Bidden en zingen voor Mandela

Een continue stroom van Zuid-Afrikanen bezoekt het Mediclinic Heart Ziekenhuis in Pretoria om steun te betuigen aan de zieke oud-president Nelson Mandela. Ze brengen bloemen, bidden of zingen voor de vrijheidsstrijder.

Mandela ligt in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis. Hij werd daar begin juni opgenomen met een longinfectie. 

30 juni 2013 16:10, in:

Toestand Mandela

Obama bezoekt cel Mandela op Robbeneiland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bezoek gebracht aan Robbeneiland in Zuid-Afrika, waar anti-apartheidsicoon Nelson Mandela 18 jaar gevangen zat.

Obama bezichtigde wederom de beroemde cel van Mandela, net als tijdens zijn bezoek als senator in 2006. Deze keer zijn zijn vrouw en beide dochters mee. Ze werden rondgeleid door een 83-jarige voormalige anti-apartheidsactivist.
   
Mandela zat in totaal 27 jaar gevangen voordat hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd. Ook de huidige president Jacob Zuma heeft op het eiland voor de kust bij Kaapstad vastgezeten.
 
4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Obama is vertrokken richting Kaapstad. Hij zal daar Robben Island bezoeken waar Mandela 18 jaar vast zat.” @Afrikaleeuw, Afrika correspondent RTL Nieuws op Twitter

29 juni 2013 16:48, in:

Toestand Mandela

Obama: Mandela is held en inspiratie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de 'morele moed' van Nelson Mandela geprezen. Hij noemde de voormalig Zuid-Afrikaanse president een inspiratie voor de wereld. Obama had vandaag een ontmoeting met familieleden van de 94-jarige Mandela. Wie er allemaal bij het gesprek aanwezig waren, is niet bekend.

"De strijd hier tegen de apartheid en voor vrijheid, Madiba's morele moed en de historische overgang van dit land naar een vrije en democratische natie zijn een persoonlijke inspiratie voor mij", zei Obama tijdens een persconferentie in Pretoria. Obama noemde Mandela ook een persoonlijke held.
 
Obama ziet volgens het Witte Huis mede op verzoek van de familie af van een bezoekje aan Mandela. Ook is een bezoek geschrapt uit respect voor 'de rust en het comfort' van Mandela wiens toestand volgens de laatste berichten wel verbetert. Mandela ligt al drie weken met een longaandoening in het ziekenhuis.
 
 
 

 

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Obama heeft nu ontmoeting met familie. Intussen schiet politie met rubberen kogels op demonstranten voor universiteit.” @Afrikaleeuw, Afrika-correspondent, op Twitter

29 juni 2013 13:01, in:

Toestand Mandela

Zuma: Hoop dat Mandela snel naar huis mag

De Zuid-Afrikaanse president Zuma zegt te hopen dat Nelson Mandela snel naar huis mag. Dat zegt hij in zijn laatste update over de gezondheid van de 94-jarige oud-president.

De toestand van Mandela is volgens Zuma stabiel, maar wel kritiek. 

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Obama gaat niet langs in het ziekenhuis, laat Witte Huis weten. Ontmoeting met familie Mandela vindt plaats achter gesloten deuren.” @afrikaleeuw op Twitter

29 juni 2013 09:43, in:

Toestand Mandela

Obama bezoekt Mandela niet in ziekenhuis

President Obama zal geen bezoek brengen aan de ernstig zieke Nelson Mandela in Pretoria. Hij zal wel met zijn vrouw Michelle Mandela's familie bezoeken.

"Uit eerbied voor de rust en gezondheid van Nelson Mandela en de wensen van de familie, zullen zij geen bezoek brengen aan het ziekenhuis", meldt het Witte Huis in een verklaring.

Obama is in Zuid-Afrika in het kader van zijn Afrikaanse rondreis. Hij kwam gisteren in het land aan.

28 juni 2013 21:06, in:

Toestand Mandela

Voet op Zuid-Afrikaanse bodem

Airforce 1 heeft de Obama's vanavond naar het Zuid-Afrikaanse Pretoria gebracht. De president werd onthaald door de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Relaties.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Obama geland in Zuid-Afrika. Werk aan de winkel. Morgen naar Soweto waar hij studenten ontmoet en hopelijk discussieert.” @RikReporter, Rik Konijnenbelt, op Twitter

28 juni 2013 17:38, in:

Toestand Mandela

Winnie: het gaat beter met Madiba

Volgens de ex van Nelson Mandela, Winnie, gaat het beter met de 94-jarige oud-president. Ze zegt erbij dat hij klinisch nog steeds niet is hersteld, maar er beter uit ziet dan een paar dagen geleden.

Excuses voor de slechte geluidskwaliteit.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Op de vraag: gaat Obama Mandela ontmoeten? "How on earth would I know that?! ", zegt ex-vrouw Winnie.” @Afrikaleeuw, Afrika correspondent RTL Nieuws op Twitter

28 juni 2013 16:53, in:

Toestand Mandela

Ex Mandela: 'Toestand enorm verbeterd'

De gezondheidstoestand van Nelson Mandela is 'enorm verbeterd'. Dit heeft zijn voormalige echtgenote Winnie Madikizela-Mandela gezegd. "Ik ben geen arts, maar ik kan zeggen dat hij in vergelijking met wat ik een paar dagen geleden zag, enorm vooruit is gegaan."

 
 
28 juni 2013 15:48, in:

Toestand Mandela

Obama over bezoek Mandela: Ik heb geen fotomomentje nodig

Het is nog niet zeker of de Amerikaanse president Barack Obama op bezoek gaat bij Nelson Mandela. Maar Obama zei vandaag dat hij niet op zoek is naar een fotomomentje met de zieke voormalig president van Zuid-Afrika.

"Het laatste wat ik wil doen is opdringerig zijn op het moment dat de familie bezorgd is over de toestand van Nelson Mandela,'' zei Obama toen hij Senegal verliet om naar Zuid-Afrika te gaan.

Obama denkt niet dat de toestand van Mandela de boodschap van de trip naar het land zal veranderen: "Ik denk dat de belangrijkste boodschap die we willen overbrengen niet direct aan hem is gericht maar aan zijn familie. We zijn ronduit dankbaar voor zijn leiderschap al deze jaren. Hij, zijn familie en zijn land zitten in onze gedachten en gebeden."

28 juni 2013 08:38, in:

Toestand Mandela

Nachtwake in Soweto voor Mandela

Nachtwake in Soweto voor Mandela

Zuid-Afrikanen hebben een nachtelijke gebedswake gehouden voor Nelson Mandela's voormalige woning in Soweto. Een grote menigte zong, bad en brandde de hele nacht kaarsen.

Het was de 20ste nacht in het ziekenhuis voor het 94-jarige symbool van de strijd tegen de apartheid.. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis met een longinfectie.
   
De Amerikaanse president Barack Obama is vandaag in Zuid-Afrika. Mogelijk komt het tot een bezoek van de eerste Afro-Amerikaanse president van de VS aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Of dat gebeurt, hangt af van de familie van Mandela, zegt een woordvoerder van Obama.

28 juni 2013 05:48, in:

Toestand Mandela

Obama wil Mandela graag bezoeken

Barack Obama reist vandaag van Senegal naar Zuid-Afrika. Hij hoopt daar de ernstig zieke Nelson Mandela te kunnen bezoeken.

"Ik heb het voorrecht gehad om Madiba te ontmoeten en te spreken. Hij is een held voor mij. Als hij overlijdt, is er één ding waarvan we zeker kunnen zijn: zijn nalatenschap zal altijd blijven bestaan."

   
De Amerikaanse president is op rondreis door Afrika. Hij kwam woensdagavond aan in Senegal. Een bezoek aan Mandela staat niet op het officiële programma. Het hangt van de familie van Mandela af of Obama hem zal bezoeken. "We gaan uit van de wensen van de familie."

27 juni 2013 21:36, in:

Toestand Mandela

'Bezoek Obama aan Mandela zou historisch zijn'

Het is nog niet duidelijk of de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag een bezoek zal brengen aan Nelson Mandela. Als dat gebeurt, zou dat een historische ontmoeting, zegt correspondent in Zuid-Afrika Arthur de Leeuw.

"De eerste zwarte president van Amerika en de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Beiden zijn ook nog eens winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. Dat zou een prachtig plaatje opleveren", zegt De Leeuw.

Eerder deze week liet de regering nog weten dat zo’n bezoek er waarschijnlijk niet in zit omdat ze Mandela alle rust en ruimte willen geven. "Maar nu het ietsje beter schijnt te gaan met Mandela, zit zo’n bezoek er misschien wel in."

Obama zal hoe dan ook stilstaan bij de gezondheidssituatie van Mandela en zal zeer waarschijnlijk een ontmoeting hebben met de kinderen en kleinkinderen van Mandela.

Rondreis door Afrika
Barack Obama is op rondreis door Afrika. Gisteravond kwam hij aan in Senegal. Zaterdag reist hij door naar Zuid-Afrika. Een bezoek aan de ernstig zieke Mandela staat niet op het officiële programma, maar medewerkers van Obama sluiten het niet uit. Ze zeggen dat de familie van Mandela daarover moet beslissen.

Obama is 'in gedachten en gebeden' bij de familie van Nelson Mandela. Mocht de oud-president van Zuid-Afrika sterven, dan zal zijn nalatenschap nog tijden voortleven, zei Obama in Senegal.

27 juni 2013 20:35, in:

Toestand Mandela

Kinderen en kleinkinderen Mandela ruziën over álles

Jong en oud, gekleurd en blank zingt en bidt voor Nelson Mandela. Zuid-Afrika is verbroederd. Maar dat kun je niet zeggen van de familie Mandela zelf.

Volgens Afrika-correspondent Arthur de Leeuw is 'het gedonder binnen die familie' gebruikelijk geworden in Zuid-Afrika. "De kinderen en kleinkinderen liggen vaak overhoop. Al maanden is er ruzie over geld en de erfenis van Mandela, terwijl de man nog nieteens dood is".

27 juni 2013 15:03, in:

Toestand Mandela

'Het gaat beter met Mandela'

De gezondheidstoestand van Nelson Mandela is vannacht verbeterd. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma gezegd in een verklaring na een bezoek aan Mandela in het ziekenhuis.

Zuma noemt de toestand van de oud-president 'kritiek, maar stabiel'. Mandela's kleindochter Ndileka gebruikte eerder op de dag dezelfde bewoordingen. Eerder vandaag zei een woordvoerder van Zuma juist dat het slechter ging met Mandela.

"Het ging veel beter met hem dan toen ik hem gisteren zag", zei Zuma. "We moeten bidden, maar ook doorgaan met ons werk en dagelijkse activiteiten zolang Madiba in het ziekenhuis is."

Zuma was donderdag voor de tweede keer binnen 24 uur bij Mandela.

27 juni 2013 13:48, in:

Toestand Mandela

President Zuma bezoekt Mandela in ziekenhuis

President Zuma bezoekt Mandela in ziekenhuis

De toestand van Nelson Mandela is nog steeds kritiek, zegt de Zuid-Afrikaanse regering. President Zuma brengt op dit moment een bezoek aan het ziekenhuis.

Zuma zou vandaag naar het buurland Mozambique reizen, maar hij heeft dat afgezegd. Hij bezocht Mandela gisteren ook al.

Ook familie van Mandela bezoekt hem in het ziekenhuis. Zijn oudste dochter Makaziwe zegt dat hij nog steeds reageert op aanraking. Ze dankte het publiek voor de steun die de familie ondervind. "Hij ademt en probeert zijn ogen te openen, maar het ziet er niet goed uit. De familie heeft hoop tot het laatste moment", zei Makaziwe Mandela.

'Mandela beademd'
Volgens verschillende media wordt de oud-president en apartheidsstrijder kunstmatig beademd. Mandela ligt al bijna drie weken met een longontsteking in het ziekenhuis.

Mandela worstelt al 2,5 jaar met longinfecties en is niet meer in het openbaar verschenen sinds het WK van 2010 in Johannesburg. 

27 juni 2013 13:20

Odes aan Mandela

open
 • slideshow
  Mandela kritiek

  De jeugsbeweging van het ANC brengt ode aan Mandela voor het ziekenhuis.

  Arthur de Leeuw
 • slideshow
  Mandela kritiek

  Elke paar minuten arriveren er wel weer mensen met bloemen. Alle rangen en standen vertegenwoordigd.

  Arthur de Leeuw
 • slideshow
  Mandela kritiek

  95 kinderen met net zoveel ballonnen zingen een liedje voor 'tata' (vader)

  Arthur de Leeuw
 • slideshow
  Mandela kritiek

  Deze man legt de laatste hand aan een portret van Mandela.

  Arthur de Leeuw

RTL Nieuws-correspondent in Afrika Arthur de Leeuw is bij het ziekenhuis in Pretoria waar Nelson Mandela al bijna drie weken ligt. Hij maakte deze foto's van de mensen die buiten het ziekenhuis wachten op nieuws en een ode brengen aan de Zuid-Afrikaanse oud-president. 

27 juni 2013 11:32, in:

Toestand Mandela

Kleindochter Mandela spreekt met de pers

De toestand van Nelson Mandela gaat op het ogenblik niet verder achteruit. Dat kan geconcludeerd worden uit de woorden van zijn kleindochter. Ze sprak met de pers die zich verzameld heeft voor het ziekenhuis waar Mandela ligt.

De kleindochter van de Zuidafrikaanse held kwam naar buiten om de mensen te bedanken voor hun steun en om aangeboden bloemen op te halen en mee naar binnen te nemen. 

'Mandela is stabiel. Zijn toestand is nog wel kritiek maar hij is stabiel', zei ze voor de camera van SKY-news kort voor ze weer naar binnen vertrok. 

27 juni 2013 10:34, in:

Toestand Mandela

Ruzie over begraafplaats Mandela beslecht

De stamoudste van Qunu, waar Mandela opgroeide, heeft toestemming gegeven aan de familie van Mandela om de lichamen van de zoons en dochter van Nelson Mandela te herbegraven in Qunu.

Makgatho (overleden aan aids in 2005), Thembekile (overleden bij een auto-ongeluk in 1969) en Makaziwe (in 1948 overleden toen ze 9 maanden was, een andere dochter werd naar haar vernoemd) liggen nu begraven in Mvezo, waar Mandela werd geboren. De stamoudste Nkosikazi Nokwanele Balizulu werd dinsdag benaderd door Mandela's dochter Makaziwe om toestemming te vragen, meldt City Press. 

De overblijfselen van de drie kinderen van Mandela lagen ooit al begraven in Qunu, maar zouden door zijn kleinzoon Mandla in 2011 opgegraven zijn en opnieuw begraven in Mveso. Hij zou hier geen toestemming voor hebben gevraagd. Mandla zou hopen dat zijn opa ook in Mveso begraven zou worden. Zo zou hij het onbekende dorp op de kaart willen zetten als lucratief bedevaartsoord.

De rest van de familie wil de familieleden nu weer in het familiegraf in Qunu begraven 'waar hij hoort', zegt stamoudste Balizulu. Hiermee loopt de familie mogelijk vooruit op een begrafenis van Mandela zelf op dezelfde begraafplaats. Daar zou Mandela zelf ook het liefst begraven willen worden. 

27 juni 2013 08:47, in:

Toestand Mandela

Toestand Mandela verder verslechterd

De toestand van Nelson Mandela is in de afgelopen 48 uur verder verslechterd. Dat heeft zijn woordvoerder Mac Maharaj tegen de BBC gezegd.

Volgens verschillende media wordt Mandela inmiddels kunstmatig beademd. De huidige president Jacob Zuma heeft een bezoek aan buurland Mozambique, dat voor vandaag was gepland, afgezegd.

De Zuid-Afrikaanse oud-president ligt in het ziekenhuis met een longinfectie. De gezondheidstoestand van het 94-jarige symbool van de strijd tegen apartheid wordt sinds afgelopen weekeinde kritiek genoemd.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Regeringswoordvoerder: "Gezondheidstoestand Mandela de laatste 48 uur verder achteruit gegaan." De regering geeft geen medische details.” @Afrikaleeuw op Twitter

27 juni 2013 08:37, in:

Toestand Mandela

Aussie-minister verklaart Mandela al dood

In Nederland hebben we al een stadsdeelraad die Nelson Mandela vroegtijdig dood heeft verklaard, in Australië viel die discutabele eer te beurt aan minister Gary Gray.

Gray vertelde zijn gasten van de Minerals Council of Australia tijdens een banket in het Australische parlement dat de beroemde Zuid-Afrikaanse anti-apartheidstrijder was overleden. "Ik bied hiervoor mijn onvoorwaardelijke excuses aan. Het spijt me diep dat ik informatie naar buiten heb gebracht waarvan ik dacht dat die betrouwbaar was", aldus Gray in een officiële verklaring.

De 94-jarige Mandela ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Pretoria. Hij zou kunstmatig worden beademd vanwege een zware longinfectie. Mandela heeft 27 jaar gevangen gezeten onder het blanke racistische regime in Zuid-Afrika. In 1990 kwam hij vrij. Vier jaar later werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

26 juni 2013 23:00, in:

Toestand Mandela

Zuma blijft in Zuid-Afrika om Mandela

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft zijn reis naar Mozambique geannuleerd. Zuma blijft in Zuid-Afrika vanwege de slechte toestand van oud-president Nelson Mandela.

Dat heeft Zuma laten weten via zijn officiële website. De president zou in Mozambique een top bijwonen over infrastructuur.

De huidige president heeft eerder vanavond zijn voorganger opgezocht in het ziekenhuis. Mandela is er nog steeds slecht aan toe. Zuma bedankte namens de familie alle Zuid-Afrikanen voor hun medeleven.

26 juni 2013 22:08, in:

Toestand Mandela

Mandela ligt aan de beademing

Anti-apartheidsicoon Nelson Mandela ligt aan de beademingsapparatuur. Zijn toestand is nog altijd kritiek maar stabiel.

Dat meldt een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering aan CNN. In een officiële verklaring heeft de regering laten weten dat de artsen hun best blijven doen voor zijn herstel en comfort. 

Rond het ziekenhuis in Pretoria zijn vele mensen op de been om Mandela een hart onder de riem te steken. Ze laten berichtjes achter en zingen hem toe.