Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Syrie na gifgasaanval

Syrie na gifgasaanval

Nederland wacht het onderzoek van de VN af voordat het een positie inneemt over ingrijpen in Syrië. Maar als er chemische wapens zijn gebruikt, kan dat niet zonder gevolgen blijven. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Highlights

Nederland wacht het onderzoek van de VN af voordat het een positie inneemt over ingrijpen in Syrië. Maar als er chemische wapens zijn gebruikt, kan dat niet zonder gevolgen blijven. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nederland wacht het onderzoek van de VN af voordat het een positie inneemt over ingrijpen in Syrië. Maar als er chemische wapens zijn gebruikt, kan dat niet zonder gevolgen blijven. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
28 augustus 2013 09:22, in:

Syrie na gifgasaanval

VN-inspecteurs weer aan de slag in Syrië

De VN-inspecteurs in Syrië zijn op weg naar een van de plekken in het oosten van Damascus waar vorige week chemische wapens zouden zijn ingezet.

Dat zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. De inspecteurs zijn maandag begonnen met het onderzoek. De VN'ers kwamen toen onder vuur te liggen. Gisteren konden ze hun hotel niet verlaten om veiligheidsredenen.

28 augustus 2013 08:33, in:

Syrie na gifgasaanval

'Groep Belgische jongeren op weg naar Syrië'

Tien jongeren uit het Belgische Vilvoorde zijn vertrokken naar de strijd in Syrië. Onder hen zijn vijf minderjarigen.

Dat zegt burgemeester Hans Bonte in Vlaamse media. 15 anderen zouden op het punt staan te vertrekken. Zij zijn al een paar dagen niet meer thuisgekomen.

Bonte is bang dat zelfs nog meer jongeren uit zijn gemeente gaan vechten in Syrië. Dat wordt pas duidelijk zodra de scholen na de vakantie weer beginnen. "Pas op 2 september zullen we echt de balans kunnen opmaken. De kans is groot dat er heel wat banken leeg blijven."

Geschat wordt dat al bijna 200 Belgische jongeren in Syrië vechten, onder wie 20 uit Vilvoorde. Tien tot 15 Belgen zouden gesneuveld zijn.

28 augustus 2013 07:14, in:

Syrie na gifgasaanval

Twitter en NY Times gehackt door aanhangers Syrie

Twitter en NY Times gehackt door aanhangers Syrie

De websites van Twitter en van de Amerikaanse krant The New York Times zijn gisteren lange tijd niet bereikbaar geweest. De sites werden aangevallen door hackers die het Syrische regime steunen.

Medewerkers van de krant mochten vanwege de 'storing' tijdelijk geen e-mails met gevoelige informatie meer versturen.

Steun Syrische regime
Volgens de woordvoerder is de aanval uitgevoerd door het zogeheten Syrische Elektronische Leger ‘of iemand die hard zijn best doet om op ze te lijken’.

Het Syrische Elektronische Leger steunt de regering van president Bashar al-Assad in Syrië en heeft al eerder websites gehackt. Eerder waren Thomson

Reuters, Associated Press en Al Jazeera slachtoffer van de groep hackers.

Twee weken geleden was de website van de krant ook al meer dan twee uur niet te bereiken.

27 augustus 2013 22:59, in:

Syrie na gifgasaanval

Omvang drama gifgasaanval duidelijk in ziekenhuis Damascus

In een ziekenhuis in het oosten van Damascus wordt de omvang van de gifgasaanval dramatisch duidelijk. In het ziekenhuis liggen 20 dode kinderen die niet geïdentificeerd kunnen worden, omdat ze geen overlevende familieleden hebben.

Dat meldt de Britse tabloid Daily Mail. Een woordvoerder van het ziekenhuis stelt in het dagblad dat alle familieleden van de kinderen zijn omgekomen bij de gifgasaanval. Het ziekenhuispersoneel heeft de slachtoffertjes daarom noodgedwongen nummers gegeven.

In het ziekenhuis worden nog 600 mensen behandeld voor de gevolgen van de aanval met chemische wapens. Bij de aanval zijn honderden mensen omgekomen. Volgens Artsen Zonder Grenzen gaat het om zeker 355 doden. Bronnen in Syrië noemen veel hogere dodentallen.

Volgens een medewerker zijn er in het ziekenhuis in het oosten van Damascus 145 mensen omgekomen. 35 van hen zijn nog niet geïdentificeerd.

 

27 augustus 2013 22:24
Er is geen twijfel dat onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in Syrië slachtoffer zijn geworden van chemische wapens. Er is geen twijfel wie verantwoordelijk is voor deze verschrikkelijke daad: het Syrische regime. 
Vice-president Joe Biden van de VS Biden over gifgasaanval Syrië
27 augustus 2013 19:24, in:

Syrie na gifgasaanval

VS wil regime Assad niet omverwerpen

Een eventuele militaire actie tegen Syrië zal niet het doel hebben om het regime van Assad omver te werpen. Dat heeft het Witte Huis laten weten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft telefonisch contact gehad met premier Stephen Harper van Canada over een eventueel ingrijpen in Syrië. Beide landen zijn het er over eens dat de inzet van chemische wapens door de Syrische regering vraagt om een "spoedige en krachtige reactie van de internationale gemeenschap".

Wat die reactie dan inhoudt, heeft het Witte Huis niet bekendgemaakt. Wel stelt Washington DC dat het land verschillende opties overweegt tegen Syrië, waaronder ook scenario's waarbij de VS geen geweld gebruikt.

27 augustus 2013 18:32, in:

Syrie na gifgasaanval

Patriotmissie Turkije gaat door

Mogelijk militair ingrijpen van het Westen in Syrië heeft geen gevolgen voor de Nederlandse Patriotmissie in Turkije. Bij het Zuid-Turkse Adana zijn twee Patriotsystemen gestationeerd met circa 250 Nederlandse militairen.

De missie moet de Turkse stad beschermen tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië. De Nederlandse Patriotraketten kunnen het Syrische grondgebied niet bereiken. Daarvoor zijn ze te ver verwijderd van de grens.
 
Het kabinet benadrukte het defensieve karakter van de missie toen het in december de Tweede Kamer op de hoogte stelde van het besluit om het raketverdedigingssysteem in te zetten. "De ontplooiing is van puur defensieve aard en dient niet om een vliegverbod af te dwingen of om offensieve operaties te ondersteunen."
 
Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP wilde toch weten of mogelijke Westerse militaire actie in Syrië invloed heeft op de aanwezigheid van Nederlandse Patriotraketten. Volgens hem is de afspraak "dat de Patriots terug naar Nederland komen wanneer Turkije offensief gaat deelnemen aan aanvallen op Syrië".
 
4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Hollande ronkt. "Frankrijk is klaar om de schuldige aan gasaanval te straffen". Gaat militaire hulp aan Syrische rebellen opvoeren.” @Bright99, Chef Buitenland RTL Nieuws, op Twitter

27 augustus 2013 16:50, in:

Syrie na gifgasaanval

'Westen ontkomt niet aan actie tegen Syrie'

Volgens defensiespecialist Ko Colijn van instituut Clingendael ontkomt het Westen niet meer aan militaire actie tegen Syrië. Volgens hem moet er wel worden ingegrepen in het land, nu het regime chemische wapens heeft gebruikt.

"Het Westen móet dit wel willen, want het gaat om een norm die we heilig hebben verklaard," aldus Colijn. "Chemische wapens staan al 100 jaar symbool voor de grootste verschrikkingen. Als je het gebruik toestaat, sta je in je hemd en ga je een eeuw terug in de tijd."
 
Voor een Irak-scenario vreest Colijn niet. De VS vielen dat land in 2003 binnen na beschuldigingen van het bezit van massavernietigingswapens. Het bewijs daarvoor rammelde en de wapens zijn nooit gevonden. "In Irak moest worden gezocht naar massavernietigingswapens, dat hoeft nu niet", aldus Colijn. Volgens hem zijn de opslagplaatsen bekend.
 
Spionnen in Syrië
Colijn denkt dat de stelligheid waarmee onder andere de VS beweren dat de Syrische president Assad vorige week zenuwgas heeft ingezet bij Damascus, is gebaseerd op informatie van de inlichtingendiensten. Volgens Colijn hebben Westerse landen "mensen op de grond" in Syrië. "Sinds november vorig jaar zijn er berichten dat Israëlische commando's opslagplaatsen in de gaten houden", aldus de defensiespecialist.
 
Ondanks de harde taal, staan Westerse landen volgens Colijn niet te springen om zich in de ingewikkelde Syrische burgeroorlog te mengen. De actie blijft volgens hem dan ook relatief beperkt. "Niets wijst erop dat de Amerikanen op grote schaal mobiliseren", zegt Colijn. De inzet van grondtroepen en ook het instellen van een no-flyzone zijn te grootscheeps en te duur. Wapenleveranties aan rebellen, zoals eerder wel toegezegd, zijn te riskant. Het oorlogstuig kan dan in handen vallen van radicale groeperingen, die ook in Syrië vechten.
 
Als het tot een aanval komt, zal die volgens Colijn een "symbolische strafactie of een waarschuwingsschot" zijn om Assad van verdere inzet van chemische wapens te weerhouden. "Het is zeker geen doel om de oorlog te beëindigen", aldus Colijn.
27 augustus 2013 16:39
Voorstanders van actie tegen Syrië moeten nu hun zaak maken: bewijzen laten zien, landen als Nederland overtuigen (passief) mee te doen. Dat kost tijd. Vanaf donderdag is een aanval op Syrië praktisch mogelijk. Let wel: dat betekent niet dat Obama meteen bevel geeft. 
Erik Mouthaan Correspondent VS
27 augustus 2013 16:27, in:

Syrie na gifgasaanval

'Frankrijk: Geen twijfel over gifgasaanval Assad'

Frankrijk zal zich na de gifgasaanval in Syrië 'niet onttrekken aan haar verantwoordelijkheden'. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat Frankrijk ervan overtuigd is dat president Assad achter de gifgasaanval zit.

"Het gebruik van chemische wapens, dat nu al maanden gebeurt en nu ook op grote schaal, is onacceptabel", zegt de bron.

Volgens Stefan de Vries, correspondent voor RTL Nieuws, denkt Frankrijk na over luchtaanvallen of bewapening van rebellen, ook zonder toestemming van de VN. "De eerdere operatie in Mali was natuurlijk een succes, net als ingrijpen in Libië. Dat heeft men als referentie." Maar volgens De Vries zijn er ook tegenstanders. "Front national zegt dat het westen zich gedraagt als 'een stelletje cowboys' en is dus tegen ingrijpen, net als de linkse partij Front de Gauche."

 

 
        
 
27 augustus 2013 16:14, in:

Syrie na gifgasaanval

Arabische Liga roept op om actie tegen Syrie

De Arabische Liga, een organisatie van 22 Arabische landen, houdt het Syrische regime verantwoordelijk voor de chemische aanval bij Damascus. De organisatie roept de VN-Veiligheidsraad op om actie te ondernemen om het geweld in het land een halt toe te roepen.

Dat maakte de Arabische Liga bekend na een bijeenkomst in Caïro over de situatie in Syrië. Daarmee lijkt de organisatie de Westerse landen te steunen die een aanval op Syrië overwegen. 
 
In een verklaring eist de Liga dat de daders achter de gifgasaanval berecht worden in een internationale rechtszaak. Volgens de organisatie is het Syrische regime al twee jaar bezig met een genocide tegen zijn eigen burgers.
27 augustus 2013 15:11, in:

Syrie na gifgasaanval

'Syrische bevolking dupe van mogelijke aanval'

SP-parlementariër Harry van Bommel is tegen een Westerse aanval op Syrië. Volgens hem zou het Syrische volk slachtoffer worden van zo'n actie. Van Bommel wil eerst het diplomatieke pad af, zegt hij tegen RTL Nieuws.

"Eerst moeten we onomstotelijk vaststellen wie de chemische aanval heeft uitgevoerd," aldus het Kamerlid. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil een onderzoek van de VN, Van Bommel is het daarmee eens. Het Kamerlid had gevraagd om het afbreken van het reces van de Tweede Kamer.

De SP'er wil niet dat Nederland betrokken wordt bij het conflict. "We hebben patriots gestationeerd in Turkije, langs de Syrische grens. Die moeten daar weg als de VS Syrië aanvalt. Anders raakt Nederland rechtstreeks betrokken bij de oorlog."

27 augustus 2013 14:45, in:

Syrie na gifgasaanval

Tweede Kamer terug van reces om Syrie

Tweede Kamer terug van reces om Syrie

De Tweede Kamer breekt het reces af vanwege de situatie in Syrië. Kamerleden komen eerder terug van vakantie, nu Westerse landen Syrië willen aanvallen.

De Kamerleden die hun vakantie afbreken zijn van de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer. De SP, ChristenUnie en D66 hadden gevraagd. Regeringspartijen VVD en PvdA stemden daarmee in.
 
De commissie komt morgen bijeen. Daar wordt een datum geprikt om met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken te overleggen over de ontwikkelingen in Syrië. Dat zal deze week nog zijn.
27 augustus 2013 14:40, in:

Syrie na gifgasaanval

China: Actie tegen Syrie onverantwoord

China is tegen een militaire actie in Syrië. Peking noemt een eventuele aanval gevaarlijk en onverantwoordelijk.

Het Chinese officiële staatspersbureau Xinhua haalt de Amerikaanse inval in Irak aan. De oorlog in Irak was in 2003 begonnen na Amerikaanse beschuldigingen dat het land massavernietigingswapens zou bezitten, maar die wapens zijn nooit gevonden.
 
27 augustus 2013 14:25, in:

Syrie na gifgasaanval

Amerikaans leger 'klaar voor aanval'

Amerikaans leger 'klaar voor aanval'

Het Amerikaanse leger is 'klaar' om op te treden tegen Syrië zodra president Barack Obama besluit tot een aanval. "Ready to go", zegt de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel tegen de BBC.

"We hebben materieel in stelling gebracht om elke optie die de president wil te kunnen vervullen." Hagel zegt dat de VS vier torpedobootjagers heeft liggen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Ook zijn er gevechtsvliegtuigen in de buurt. 
 
De minister zegt te verwachten dat inlichtingendiensten snel met bewijs komen dat de gifgasaanval niet het werk was van de oppositie, maar van leger van president Assad. Zijn collega John Kerry van Buitenlandse Zaken zei eerder dat er onmiskenbaar bewijs is dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet.
 

 

 
27 augustus 2013 14:11, in:

Syrie na gifgasaanval

'Militaire actie tegen Syrie binnen enkele dagen'

Westerse landen hebben tegen de Syrische oppositie gezegd dat een interventie in Syrië binnen enkele dagen zal plaatsvinden.

Dat zeggen bronnen die aanwezig waren bij een bijeenkomst van beide groepen, tegen persbureau Reuters.

De oppositie zou tijdens dat overleg ook een lijst met doelen voor een militaire actie hebben overhandigd aan de Westerse landen.

Het doel van militair ingrijpen tegen het Syrische regime is om te zorgen dat er geen verdere gifgasaanvallen tegen de burgerbevolking zullen plaatsvinden.

27 augustus 2013 13:53, in:

Syrie na gifgasaanval

Brits parlement terug van vakantie vanwege Syrie

Het Britse parlement komt donderdag terug van reces om de situatie in Syrië te bespreken.

Vandaag keerde de Britse premier David Cameron al terug van zijn vakantie.

Het Britse leger maakt 'noodplannen' voor een mogelijke militaire actie tegen Syrië als reactie op de inzet van chemische wapens door dat land.

Groot-Brittannië zou zinnen op een 'proportionele reactie'.

27 augustus 2013 12:47, in:

Syrie na gifgasaanval

Wat vinden de partijen in de Tweede Kamer van ingrijpen?

Militair ingrijpen in Syrië lijkt steeds dichterbij te komen. Wat gaat Nederland doen? Hier een overzicht van de standpunten van de politieke partijen in de Tweede Kamer.

VVD
Han ten Broeke: Zodra komt vast te staan dat er op grote schaal massavernietigingswapens zijn ingezet moet serieus worden nagedacht over militaire actie. Op het moment dat er militaire actie plaatsvindt moet Nederland daarover een helder standpunt innemen. Als dat deze week nog is moet de Kamer daarvoor eerder van reces terugkomen. De VVD heeft voorkeur voor de route via de Verenigde Naties. Maar we willen het lot van onze eigen veiligheid en de wereldveiligheid niet in handen leggen van een Russisch veto.

PvdA
Michiel Servaes: De PvdA staat achter minister van Buitenlandse Zaken Timmermans. Dat betekent dat de partij eerst het onderzoek van de VN-inspecteurs wil afwachten voordat ze met een oordeel komt. Wel vraagt de partij om een brief van Timmermans en Defensieminister Hennis waarin het kabinet moet uitleggen hoe het tegen de situatie in Syrie aankijkt. Ook wil de PvdA weten wat voor gevolgen een inval zou hebben voor de Nederlanders die in Turkije zijn vanwege de Nederlandse patriots in dat land. De PvdA vindt dat de Kamer nog niet terug hoeft te komen van reces, maar als er grote ontwikkelingen zijn, kan dat wel nodig zijn.

SP
Harry van Bommel: Eerst moet overtuigend worden aangetoond dat er chemische wapens zijn gebruikt en door wie voordat militair wordt ingegrepen. We hebben al eerder meegemaakt dat de Amerikanen het zeker wisten. En zelfs als duidelijk is wie er achter zit dan nog is het de Veiligheidsraad die moet beslissen tot ingrijpen. Als het tot militaire actie komt tegen Syrië ligt de vraag bij de Nederlandse regering of het daar politieke steun aan geeft. Mocht dat allemaal deze week gebeuren dan moet de Kamer eerder van reces terugkomen om zich daar over uit te spreken.

PVV
Geert Wilders: Ingrijpen in Syrië zinloos. En levensgevaarlijk. Niet doen dus. Laat ze zelf problemen oplossen. Wegblijven uit dat islamitische wespennest.

D66
Sjoerd Sjoerdsma: Belangrijk om te kijken of er een VN-mandaat kan worden verkregen voor eventuele militaire actie. Er loopt ook nog onderzoek, dat moeten we ook eerst afwachten. Mocht het de komende dagen toch komen tot militaire actie, dan moet de Kamer mogelijk eerder van reces terugkomen om zich daar over uit te spreken.

GroenLinks
Bram van Ojik: Ingrijpen in Syrië is onvermijdelijk. GroenLinks heeft wel de voorkeur om dat via de VN te doen. "We weten drie dingen zeker: dat Assad een grote voorraad chemische wapens heeft, dat hij het onderzoek naar de aanval van vorige week bewust heeft vertraagd en sporen heeft vernietigd en dat Assad er niet voor terugschrikt om misdaden tegen zijn eigen bevolking te plegen. Er moet dus een geloofwaardige strategie komen om de chemische wapens uit te schakelen.

CDA
Steun voor de lijn-Timmermans. Eerst moeten we VN-onderzoek afwachten. Mochten de Amerikanen zelf in actie willen komen dan willen we eerst een toelichting op basis van welke informatie zij dat doen. Maar het is te vroeg om te speculeren over eventuele volgende stappen. Ook te vroeg nog om te zeggen of de Kamer eerder van reces moet terugkomen of niet.

27 augustus 2013 12:33, in:

Syrie na gifgasaanval

VN-onderzoek gifgasaanval uitgesteld

De VN-inspecteurs in de Syrische hoofdstad Damascus gaan vandaag niet naar de gebieden waar ze onderzoek willen doen naar een vermeende gifgasaanval.

Het onderzoek wordt uitgesteld tot morgen, heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moualem bekendgemaakt.

Volgens Moualem is het niet de Syrische regering die de onderzoekers tegenhoudt. Rebellen zouden het onderling oneens zijn over de afspraken die zijn gemaakt over de veiligheid van de inspecteurs. De VN'ers kwamen op de eerste dag van hun onderzoek onder vuur te liggen van onbekende sluipschutters.

27 augustus 2013 12:32, in:

Syrie na gifgasaanval

Kamer mogelijk terug van reces bij ingrijpen in Syrie

Kamer mogelijk terug van reces bij ingrijpen in Syrie

De Tweede Kamer heeft net als minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans grote voorkeur voor een actie tegen Syrië met toestemming van de Verenigde Naties.

Mochten de Amerikanen toch buiten de VN om in actie komen dan moet Nederland zich daarover uitspreken: en wel of niet politieke steun geven aan die acties.

Mogelijk moet de Kamer daarvoor dan eerder van reces terugkomen, al willen de meeste partijen zich daar nog niet op vastleggen. Veel gehoord: we moeten de ontwikkelingen stap voor stap bezien.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Ingrijpen in Syrië zinloos. En levensgevaarlijk. Niet doen dus. Laat ze zelf problemen oplossen. Wegblijven uit dat islamitische wespennest.” @geertwilderspvv op Twitter

27 augustus 2013 11:49, in:

Syrie na gifgasaanval

Brits leger bereidt zich voor op actie Syrië

Het Britse leger maakt 'noodplannen' voor een mogelijke militaire actie tegen Syrië als reactie op de inzet van chemische wapens door dat land.

Volgens een woordvoerder van premier David Cameron overweegt Groot-Brittannië een 'proportionele reactie'.

Cameron heeft zijn vakantie afgebroken. Hij overweegt het parlement later op de dag bijeen te roepen.

De woordvoerder van Cameron liet verder weten dat aanvallen met chemische wapens in dat land 'absoluut weerzinwekkend' zijn en dat de internationale gemeenschap moet reageren.

27 augustus 2013 11:24, in:

Syrie na gifgasaanval

'Griekse vliegbases gebruiken bij actie tegen Syrië'

De Verenigde Staten willen bases in het zuiden van Griekenland gebruiken als het komt tot een militaire actie tegen Syrië.

Volgens de Griekse krant Kathimerini hebben de Amerikanen om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan.

Het zou gaan om de marinehaven Souda op Kreta en het vliegveld Kalamata. Kathimerini baseert zich op bronnen binnen de Griekse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Griekenland deed mee aan de Navo-operatie in Libie in 2011, waarvoor het ook vliegbases beschikbaar stelde. Vanwege de Turkse opstelling in het conflict in Syrie zou de internationale gemeenschap terughoudend zijn om gebruik te maken van vliegbases in dat land.

27 augustus 2013 11:10, in:

Syrie na gifgasaanval

Timmermans: Amerikanen en Fransen deel je informatie met ons

Timmermans: Amerikanen en Fransen deel je informatie met ons

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wil dat Frankrijk en de VS hun bewijzen voor een chemische aanval door het Syrische regime met andere bondgenoten, waaronder Nederland, delen.

Daarnaast vindt de minister dat er toch nog enige terughoudendheid nodig is. 'De VN-inspecteurs doen op het ogenblik hun werk in Syrië. Het is belangrijk dat ze dat in zo groot mogelijke rust kunnen doen. Daar hebben ons voor ingezet, daar hebben we voor gezorgd en dan moet je ze ook hun gang laten gaan.'

Mocht op wat voor manier dan ook blijken dat het regime van Assad verantwoordelijk is voor aanvallen met chemische wapens dan kan dat wat Timmermans betreft niet zonder consequenties blijven. 'Al is het alleen maar om een signaal te geven aan anderen in de wereld die dit soort rottigheid denken te kunnen uithalen'.

De minister benadrukt dat Nederland heel nadrukkelijk op een 'VN-spoor' zit. Hij zou het liefst zien dat er, indien nodig, een VN-mandaat komt voor ingrijpen in Syrië. Mochten andere landen als de VS beslissen zonder mandaat militaire maatregelen te nemen dan zal Nederland zich beraden of we daar aan mee doen op het moment dat die situatie zich voordoet. 

27 augustus 2013 09:53, in:

Syrie na gifgasaanval

Rebellen Syrië melden militaire transporten

Syrische rebellen maken melding van militaire transporten in de buurt van de hoofdstad Damascus.

Verscheidene konvooien zouden vannacht van en naar een legerbasis zijn gereden die in mei zou zijn gebombardeerd door Israël.

De basis op de berg Qasioun is gebruikt voor raketaanvallen op rebellenbolwerken in de omgeving van Damascus. Het is niet duidelijk of de door de rebellen gemelde verplaatsingen te maken hebben met de dreiging van een aanval door westerse landen.

27 augustus 2013 07:54, in:

Syrie na gifgasaanval

Amerika bespreekt Syrie met Australie en Israel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft overleg gehad met de Australische premier Kevin Rudd over mogelijk ingrijpen in Syrië.

Tegelijkertijd besprak de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice hetzelfde onderwerp met regeringsvertegenwoordigers van Israël.

Het Witte Huis liet weten dat Rudd en Obama hun zorgen hebben geuit over het gebruik van gifgas door het Syrische regime.

Rice sprak met een regeringsdelegatie uit Israël. Dat was een regulier overleg waarbij Syrië ook ter sprake kwam.

27 augustus 2013 07:08, in:

Syrie na gifgasaanval

'Snelle en korte militaire vergeldingsactie in Syrie'

Amerika overweegt een korte en snelle militaire interventie van maximaal twee dagen tegen Syrië als vergelding voor de gifgasaanval.

Dat zeggen Amerikaanse regeringsbronnen tegen de Washington Post.

De vergelding zal waarschijnlijk plaatsvinden door middel van kruisrakketten die worden afgevuurd van Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee op militaire doelen van het Syrische regime.

Het moment van de aanval is volgens de anonieme bronnen afhankelijk van drie factoren: het formeel afronden van een rapport over de betrokkenheid van het Syrische regime, overleg met westerse bondgenoten en het Amerikaanse congres en een internationale juridische grond voor de vergeldingsactie.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse president Barack Obama binnen enkele dagen met een verklaring komt over een vergeldingsactie.

27 augustus 2013 05:55, in:

Syrie na gifgasaanval

'Obama moet eerst bij Congres langs voor ingrijpen Syrie'

'Obama moet eerst bij Congres langs voor ingrijpen Syrie'

Het Amerikaans Congres vindt dat president Obama, voor hij actie onderneemt tegen Syrië, zijn beslissing aan hen voor moet leggen. Dat zegt de Republikeinse leider John Boehner.

Met name de Republikeinen in het Congres klagen dat ze te weinig informatie krijgen. Een groot deel van de Senaat is nu met reces, tot 9 september.
   
Een brede steun in het Congres voor een militaire interventie is voor Obama van belang, omdat de steun in het land niet groot is. Een opiniepeiling van zaterdag wees uit dat 60 procent van de Amerikanen vindt dat de VS zich niet in het conflict in Syrië moet mengen

27 augustus 2013 05:50, in:

Syrie na gifgasaanval

VS stelt overleg met Rusland over Syrië uit

Een ontmoeting tussen Russische en Amerikaanse diplomaten in Den Haag over de situatie in Syrië is uitgesteld.

De VS overweegt een militaire interventie in Syrië, waar Rusland fel op tegen is. Zolang de twee landen het daar niet over eens zijn, heeft een ontmoeting geen zin, zegt een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS heeft het gesprek dan ook uitgesteld

27 augustus 2013 00:25, in:

Syrie na gifgasaanval

'Het is menens voor de regering Obama'

"John Kerry lijkt met zijn statement aan te geven dat Amerika echt iets ziet in militaire actie." Dat zegt correspondent Erik Mouthaan. "De president heeft daar nog geen besluit over genomen, maar dit soort verklaringen wordt strak geregisseerd. Dus de regering Obama wil hiermee aantonen dat het ze echt menens is."

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“NL kiest nog geen partij. Timmermans wil eerst bewijs zien dat Assad gifgas heeft ingezet, zoals VS zegt. Wachten op uitkomst VN-onderzoek.” @JosHeymans op Twitter

26 augustus 2013 21:23, in:

Syrie na gifgasaanval

Kerry: Assad gebruikte chemische wapens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt zeker te weten dat het regeringsleger van Assad vorige week gifgas heeft gebruikt in de strijd tegen de rebellen.

De minister zegt meer informatie te hebben over de gifaanvallen en die gegevens de komende dagen te zullen delen met bondgenoten. Volgens Kerry zijn de feiten dan ook onbetwistbaar: er zijn chemische wapens gebruikt in Syrië. We weten, zegt Kerry, dat Assad deze wapens in bezit heeft.
 
Kerry zei de beelden van de gifaanval twee keer bekeken te hebben. "We kunnen menselijk lijden in Syrië niet negeren. Als vader krijg ik de beelden van dode kinderen niet meer uit mijn hoofd."
 
President Barack Obama zal volgens Kerry het bewind in Syrië verantwoordelijk houden voor het 'morele onfatsoen' om chemische wapens tegen de eigen bevolking te gebruiken. "Volgens elke maatstaf is dat onvergeeflijk", zei de minister. 
 

 

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Minister BuZa VS, Kerry, slaat felle toon aan over Syrisch tegenwerken VN-onderzoek. "Een misdaad en een cynische poging die te verhullen"” @ErikMouthaanRTL op Twitter

26 augustus 2013 20:53, in:

Syrie na gifgasaanval

'Scenario's voor militair ingrijpen Syrie al klaar'

"Het Pentagon heeft een lijst met mogelijke doelen in Syrië neergelegd op het bureau van president Obama", zegt correspondent Erik Mouthaan. De voorbereidingen voor een militaire interventie in Syrië zijn al in volle gang.

26 augustus 2013 20:22, in:

Syrie na gifgasaanval

Inspecteurs verzamelen 'waardevolle gegevens'

De VN-inspecteurs die vandaag zijn begonnen met het onderzoek naar mogelijke gifgasaanvallen in de buurt van Damascus, hebben waardevolle informatie verzameld. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gezegd.

In de zuidwestelijke voorstand Mouadamiya hebben ze belangrijke monsters genomen.
 
Morgen zetten de inspecteurs het onderzoek voort. Het is niet bekend of ze dan opnieuw naar Mouadamiya gaan. "Ze gaan in elk geval naar een plaats die in verband wordt gebracht met de vermoedelijke gifgasaanvallen van 21 augustus", zei de woordvoerder.
 
Hij verzekerde dat bewijs voor een gifgasaanval ook na verloop van tijd nog te vinden is.