Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Strijd in Oost-Oekraïne

In het oosten van Oekraïne lijken de troepen van de separatisten zich te verzamelen voor een nieuw offensief. Duizenden Russische soldaten, zogenaamd op verlof, zouden zich bij hen hebben aangesloten.

In het oosten van Oekraïne lijken de troepen van de separatisten zich te verzamelen voor een nieuw offensief. Duizenden Russische soldaten, zogenaamd op verlof, zouden zich bij hen hebben aangesloten.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
12 november 2014 22:03, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Staakt-het-vuren oosten Oekraïne in gevaar'

Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne is in acuut gevaar. Dat heeft plaatsvervangend ondersecretaris-generaal van de VN zojuist gezegd voor de Veiligheidsraad in New York.

"Daarbij heeft geen van de partijen geen enkele schuld. Maar wij zien de verantwoordelijkheid vooral bij de rebellen in Oost-Oekraïne", sprak Jens Anders Toyberg-Frandzen, plaatsvervangend ondersecretaris-generaal. Hij noemde de levering van zware wapens door Rusland een van de grootste problemen.

ZIE OOK:'Russische troepen zijn grens Oekraïne overgestoken'

Sinds 5 november geldt een staakt-het-vuren tussen de Oekraïense regering en pro-Russische separatisten. De wapenstilstand lijkt steeds meer alleen nog op papier te bestaan. Nadat begin november de separatisten controversiële verkiezingen hielden, verhevigde de strijd weer en wordt het verdrag steeds brozer.

Onrust vergroot
De NAVO liet vandaag weten dat Russische troepen met zwaar materieel de Oekraïense grens zijn overgestoken. De Russen zouden zwaar geschut bij zich hebben, zoals tanks, artillerie en luchtverdedigingssystemen. De Russen ontkennen overigens iedere betrokkenheid.

De regering in Kiev liet vandaag weten dat zij extra troepen naar het oosten van het land stuurt uit vrees voor een nieuw militair offensief van de pro-Russische separatisten. 

 

 

 

 

 

12 november 2014 14:55, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Russische troepen zijn grens Oekraïne overgestoken'

Volgens NAVO-generaal Philip Breedlove zijn Russische troepen met zwaar materieel de Oekraïense grens overgestoken.

Het zou gaan om zwaar geschut, onder meer met tanks, artillerie en luchtverdedigingssystemen. Dat heeft Breedlove zojuist laten weten, meldt BBC.  Om welke aantallen het gaat, is onduidelijk. Waarschijnlijk zijn de Russen al sinds vorige week vrijdag in Oekraïne.

De Russische minister van Defensie ontkent overigens dat Russische soldaten de grens hebben overgestoken.

ZIE OOK: Speciale status Oost-Oekraïne wankelt

De vrees is dat één van de twee partijen de aanval opent, waarna een toch al broos staakt-het-vuren geschiedenis is. Dat geldt sinds 5 september van dit jaar, maar er wordt nog regelmatig gevochten. Nadat begin november de separatisten controversiële verkiezingen hielden, verhevigde de strijd weer.

20 september 2014 07:13, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Akkoord over bufferzone Oost-Oekraïne

Vertegenwoordigers van de separatisten in het oosten van Oekraïne en van de Oekraïense en Russische regering hebben in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een akkoord gesloten.

ZIE OOK: Nederland kreeg kaarten pas ná missie MH17

Ze zijn het onder meer eens geworden over een bufferzone, meldt een vertegenwoordiger van Kiev. Beide partijen trekken hun troepen 15 kilometer terug, om zo een bufferzone van 30 kilometer te creëren. De OVSE zal toezien op de handhaving van de bufferzone.

12 september 2014 22:57, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Rusland stuurt weer hulpkonvooi naar Oekraïne

Een nieuw hulpkonvooi is vanavond laat vanuit Rusland Oekraïne ingereden. Een konvooi van 35 vrachtwagens stak bij Donetsk de grens over.

Persbureau Interfax meldt dat op basis van de Russische douane. De regering in Kiev heeft nog niet gereageerd.

ZIE OOK: EU en Oekraïne stellen handelsverdrag uit

Een eerder konvooi met 280 vrachtwagens stak in augustus zonder toestemming van Oekraïne de grens over. Vorige week ging een wapenstilstand in, die tot op heden redelijk wordt nageleefd.

 

11 september 2014 06:46, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Oekraïne verdedigt zich: 1500 kilometer geulen

Oekraïne is begonnen met de bouw van nieuwe vestingswerken langs de oostgrens met Rusland.

Dat meldt de persdienst van de Oekraïense 'anti-terreuroperaties' in Kiev. In de eerste fase worden op bevel van president Petro Poroshenko bijna 1500 kilometer aan geulen gegraven.

Ook komen er zeker 4000 schuilplaatsen en 8000 posities worden ingericht voor militaire technologie. Ook worden 'onneembare hindernissen' geplaatst.

07 september 2014 18:43, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

NAVO-landen ontkennen wapenlevering aan Oekraïne

De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en Noorwegen zijn niet van plan wapens te leveren aan Oekraïne.

Dat hebben  bronnen in die NAVO-landen vandaag verklaard. Aanleiding waren opmerkingen van een naaste medewerker van de Oekraïense president Petro Porosjenko. Die had op Facebook geschreven dat Washington, Parijs, Rome, Warschau en Oslo wapens gaan leveren aan Kiev.

05 september 2014 13:30, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Vredesoverleg Oekraïne van start

In een hotel in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, zijn gesprekken begonnen om een oplossing te vinden voor het conflict in Oost-Oekraïne.

De deelnemers zijn vertegenwoordigers van Oekraïne, de pro-Russische rebellen, Rusland en de Europese waarnemers van de OVSE.

Voormalig president van Oekraïne Leonid Koetsjma zei voorafgaand aan het overleg: "We komen allen voor vrede, dat is het belangrijkste, wij moeten een wapenstilstand overeenkomen." Maar de meesten wilden geen commentaar geven.

Gevechten in Marioepol
Die vrede lijkt voorlopig overigens nog ver weg. Pro-Russische rebellen zijn naar eigen zeggen de Oekraïense stad Marioepol binnengedrongen. Dat hebben de rebellen laten weten aan het Russische persbureau Interfax.

Het Oekraïense leger ontkent dat groepen rebellen in de stad zijn: "We hebben ze zelfs teruggedrongen."

Marioepol ligt tamelijk ver verwijderd van Donetsk en Loehansk, waar de strijd zich tot voor kort voornamelijk afspeelde. Volgens Oekraïne krijgen de rebellen steun van Rusland.

04 september 2014 14:17, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Duizenden Russische militairen in Oekraïne'

Rusland heeft duizenden militairen en honderden tanks en pantservoertuigen op Oekraïens grondgebied gestationeerd. Dat heeft een anonieme militaire functionaris van de NAVO gezegd in de wandelgangen van de NAVO-top in Newport.

De NAVO stelde eerder dat 'er veel meer dan 1000' Russische militairen in Oekraïne actief zijn, wat duidde op een belangrijke versterking van de Russische betrokkenheid bij het conflict in het buurland.

ZIE OOK: Vrede in Oekraïne? 'Dat wordt nog heel ingewikkeld'

Volgens de functionaris zijn er ongeveer 20.000 Russische militairen dicht bij de grens met Oekraïne gestationeerd.

02 september 2014 21:39, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Timmermans: Poetin is meester in escalatie

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft harde kritiek geleverd op de Russische president Vladimir Poetin.

"Poetin lijkt er iedere dag nog een schepje bovenop te doen", zei Timmermans. "Ik moet mij hoeden voor gepsychologiseer, maar het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie die nog niet de schoonheid van de-escalatie heeft ontdekt." De minister was vandaag in de H.J. Schoo-lezing die Elsevier jaarlijks organiseert.

Poetin voert volgens Timmermans in het conflict in Oekraïne een vernietigende lijn. En het lijkt er niet op dat hij van plan is daarvan af te stappen, zei de PvdA-minister.

ZIE OOK: Post Timmermans bekend, maar Rutte zwijgt

Volgens Timmermans denkt Poetin dat hij Europa kan overbluffen. "Poetin ziet onze cultuur als week en slap. Dit is een grote en voor Rusland uiterst kostbare inschattingsfout." Timmermans waarschuwde: "Een slappe houding van onze kant leidt tot nog meer minachting bij Poetin. Dan zegt hij glashard dat er geen Russische troepen zijn in Oekraïne, terwijl de bewijzen er zijn."

ZIE OOK: 'Russen vallen dorp Oekraïne binnen'

Tegelijk waarschuwde Timmermans ook dat Europa niet de fout mag maken door te denken dat het conflict in Oekraïne wel overwaait. Sterker, het conflict zou zich naar andere landen kunnen uitbreiden.

Timmermans denkt dat Poetin bang is dat zijn eigen bevolking met de Europese vlag zal demonstreren voor meer vrijheid en democratie. Inzet van politieke, diplomatieke en militaire instrumenten zijn volgens Timmermans meer dan ooit nodig om 'veiligheid, welvaart en waarden' te behouden.

31 augustus 2014 19:03, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Poetin: Separatisten moeten onderhandelen over eigen staat

De regering in Kiev moet met de pro-Russische separatisten in het oosten en zuiden van Oekraïne onderhandelen over een eigen staat, zegt de Russische president Vladimir Poetin

Poetin zie dat in een interview met de staatstelevisie. Poetin gebruikte opnieuw de term 'Nieuw-Rusland', dat door de opstandelingen wordt gebruikt voor de gebieden van de zelfgeproclameerde 'Volksrepubliek Donetsk' en 'Volksrepubliek Loehansk'. Het Kremlin voegde daar later aan toe dat Poetin niet bedoelde dat Oost-Oekraïne onafhankelijk moet worden. 

Pro-Russische separatisten zouden vandaag naar eigen zeggen ruim 220 Oekraïense militairen hebben vrijgelaten. Het gaat om militairen en leden van de nationale garde. De krijgsgevangenen in de oostelijke regio Donetsk zouden aan de Oekraïeners zijn overgedragen. De autoriteiten in Kiev hebben de vrijlating nog niet bevestigd.

 

31 augustus 2014 11:47, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Rebellen laten Oekraïense militairen vrij'

Pro-Russische separatisten in Oekraïne hebben naar eigen zeggen ruim 220 Oekraïners militairen vrijgelaten.

Het gaat om militairen en leden van de nationale garde. De krijgsgevangenen in de oostelijke regio Donetsk zouden aan de Oekraïeners zijn overgedragen. De autoriteiten in Kiev hebben de vrijlating vooralsnog niet bevestigd.

Eerder op de dag was al bekend dat Rusland en Oekraïne krijgsgevangenen hebben geruild.

 

31 augustus 2014 09:07, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Opnieuw Russisch hulpkonvooi naar Oekraïne

Rusland heeft opnieuw ongeveer 280 vrachtwagens gevuld met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne. De Russische staatstelevisie meldt vandaag dat het konvooi in de Russische regio Rostov wacht voor het de oversteek kan maken.

In de trucks zitten onder meer levensmiddelen, drinkwater en medicijnen voor de hulpbehoevende bevolking in het Oekraïense crisisgebied. De hulpgoederen zijn per trein aangeleverd en daarna in de vrachtwagens overgeladen. Het tijdstip van de grensoversteek en de route die het konvooi daarna aflegt, zijn nog niet bekendgemaakt.

Rusland liet Oekraïne een week geleden al weten dat het van plan was opnieuw een konvooi met hulpgoederen naar Oost-Oekraïne te sturen. 

Afspraken
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko zouden dinsdag tijdens hun ontmoeting in Minsk afspraken hebben gemaakt over de nieuwe hulptoevoer. In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou Poetin dit hebben toegezegd. 

"De humanitaire situatie (in het oosten van Oekraïne) wordt niet beter, maar slechter", zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken toen.

ZIE OOK: VS staat achter nieuwe EU-sancties tegen Rusland

Een groot Russisch hulpkonvooi stak anderhalve week geleden zonder toestemming van Oekraïne de grens over. Oekraïne noemde dat een invasie, maar ondernam niets tegen de vrachtwagens. Het konvooi keerde een dag later terug in Rusland.

 

31 augustus 2014 07:19, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

VS staat achter nieuwe EU-sancties tegen Rusland

De VS juicht het besluit van de Europese Unie toe om nieuwe economische sancties tegen Rusland voor te bereiden.

Het Witte Huis zegt daar samen naar te willen kijken. De EU kondigde gisteravond aan uiterlijk volgende week met nieuwe sancties te willen komen wegens de Russische agressie tegen buurland Oekraïne.

De Oekraïense president Petro Porosjenko moedigde dat besluit direct aan. "Ik denk dat we heel dicht bij een situatie zijn die straks niet meer om te draaien is", zei Porosjenko. "Die situatie is een totale oorlog." Volgens hem is de situatie in Oekraïne de afgelopen dagen verslechterd.

Slowaaks veto
Premier Robert Fico van Slowakije ziet daarentegen helemaal niets in nieuwe strafmaatregelen. Ze zouden averechts werken. Hij vindt nieuwe sancties 'betekenisloos' en wil eerst afwachten of de bestaande sancties effect hebben.

Fico dreigt dan ook een veto uit te spreken tegen nieuwe acties die de Slowaakse economie treffen. Slowakije is voor zijn gasproductie grotendeels afhankelijk van Rusland.

 

30 augustus 2014 11:17, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Gevaar voor kernramp door gevechten Oekraïne'

Atoomexpert Tobias Münchmeyer waarschuwt: de gevechten in het oosten van Oekraïne vormen een gevaar voor een kerncentrale in de regio.

Het gaat om de centrale in de buurt van de stad Enerhodar, zo'n 200 kilometer van het front. Deze centrale is de grootste van Europa.

ZIE OOK: Oekraïne houdt kaarten eerste zoekactie MH17 achter

Münchmeyer, die werkt voor Greenpeace, zegt in de Duitse krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung dat de centrale niet bestand is tegen eventuele inslagen van raketten.

Ook is hij bang dat de elektriciteitsvoorziening in de regio wordt platgelegd. Daardoor zou het koelsysteem van de reactor kunnen uitvallen, met alle gevolgen van dien. 

29 augustus 2014 10:44, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Poetin prijst separatisten in 'Nieuw-Rusland'

Voor het eerst heeft de Russische president zich rechtstreeks gericht tot de separatisten. Vladimir Poetin prees de inzet van de pro-Russische troepen in Oost-Oekraïne.

Poetin rept over 'grote successen voor de milities' in het gebied, tegen het 'dodelijke gevaar van de Oekraïense troepen tegen de burgerbevolking', schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op de website. Bijzonder is dat hij niet de vertegenwoordigers van de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk aanhaalt, maar het heeft over de opstandelingen in 'Nieuw-Rusland'.

In dezelfde verklaring draagt Poetin de separatisten op om een humanitaire corridor te openen, zodat omsingelde Oekraïense regeringssoldaten zich kunnen terugtrekken.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Marioepol, havenstad in Oost-Oekraïne kende een rustige nacht.” @@JeroenAkkermans, correspondent in Oekraïne op Twitter

29 augustus 2014 07:08, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Omsingelde militairen Oekraïne mogen weg'

Oekraïense militairen die in het oosten van hun land ingesloten zijn geraakt, krijgen volgens rebellenleider Aleksander Zachartsjenko de kans het gebied te verlaten.

Voor de omsingelde militairen wordt een 'humanitaire corridor' geopend. Dat kondigde Zachartsjenko aan op de nieuwszender Rossiya 24 TV. Soldaten die ervan gebruik willen maken, moeten wel hun pantserwagens en munitie achterlaten.

ZIE OOK: 'Russische invasie oosten Oekraïne'

Het instellen van de corridor volgt op een oproep die de Russische president Poetin vanochtend deed. Hoge Oekraïense militairen zeggen daaruit af te leiden dat de strijdende separatisten in het oosten 'rechtstreeks vanuit het Kremlin worden geleid'.

Moskou ontkent nog steeds zijn betrokkenheid bij de strijd in het oosten van Oekraïne, hoewel verschillende bronnen getuigen van het tegendeel.

28 augustus 2014 20:04, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Timmermans: Poetin niet van koers van confrontatie af te krijgen

Militaire middelen zullen volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken geen oplossing leveren, maar de ellende in Oekraïne juist vergroten.

Dat heeft Timmermans op zijn Facebookpagina laten weten. Hij noemt de ontwikkelingen in Oekraïne 'zeer zorgelijk'. "Er moet worden onderhandeld, wie dat niet mogelijk wil maken, zal daarop worden afgerekend."

Zie ook: 'Nederland doet te weinig tegen de Russen'

Timmermans: "Veel berichten van toenemend oorlogsgeweld, waarbij de separatisten steeds openlijker steun ontvangen vanaf de andere kant van de Russische grens. Noch de afspraken in Berlijn, noch de ontmoeting in Minsk lijken president Poetin van de koers van confrontatie af te krijgen. Daarmee staat hij een oplossing in de weg."

Zie ook: Oost-Oekraïne gebukt onder zware gevechten

Rusland zelf ontkent dat er Russische militaire eenheden in het oosten van Oekraïne zijn. Berichten daarover hebben 'geen enkele relatie met de werkelijkheid', liet het ministerie van Defensie weten volgens Interfax. 

 

28 augustus 2014 18:44, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Nederland doet te weinig tegen de Russen'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dinsdag een debat met het kabinet over de aanwezigheid van Russische troepen in Oekraïne.

 De Europese Unie en Nederland moeten volgens hem komen met een heldere strategie tegenover het Russische militaire machtsvertoon. Volgens NAVO-bronnen zouden inmiddels 1000 Russische soldaten vechten in Oekraïne.

Sjoerdsma: "Europa en Nederland zetten te weinig tegenover de voortdurende provocaties aan Russische zijde." De Russische president Vladimir Poetin deinst er niet voor terug om in militair opzicht steeds weer grenzen te overschrijden, zegt Sjoerdsma. "Europa en Nederland kunnen dit gevaar niet onbeantwoord laten."

Meer sancties
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt vandaag dat de Europese leiders zaterdag tijdens de extra Europese top in Brussel ook over mogelijke uitbreiding van de sancties tegen Rusland praten. 

ZIE OOK: Foto's: Oost-Oekraïne gebukt onder zware gevechten 

De staatshoofden en regeringsleiders krijgen het daardoor nog drukker dan eerder al verwacht. Het is de bedoeling dat ze het eens worden over een nieuwe buitenlandchef en een opvolger voor EU-president Herman Van Rompuy. Verder zal er iemand aangewezen worden die gaat fungeren als voorzitter voor eurotoppen.

 

28 augustus 2014 17:30

Oost-Oekraïne gebukt onder zware gevechten

open
 • slideshow
  Zware gevechten in Oost-Oekraïne

  Het is volgens Oekraïne een regelrechte invasie: de kolonne Russische strijders die de afgelopen dagen opdook in het oosten van het land. De zelfstandige Russische troepen richten een hoop ravage aan.

 • slideshow
  Zware gevechten in Oost-Oekraïne

  Er wordt met zwaar geschut geschoten. Oekraïne kan met moeite op tegen de tegenstander.

 • slideshow
  Zware gevechten in Oost-Oekraïne

  Rebellen zouden de stad Novoazovsk hebben ingenomen. Daarbij zouden ze zijn geholpen door het Russische leger.

 • slideshow
  Zware gevechten in Oost-Oekraïne

  Leden van een Oekraïens vrijwilligersbataljon op een truck met staalplaten. Ze patrouilleren bij Novoazovsk.

 • slideshow
  Zware gevechten in Oost-Oekraïne

  Rook stijgt op uit het dorp Starabechevz. Dat ligt 30 kilometer van Donetsk.

 • slideshow
  Zware gevechten in Oost-Oekraïne

  Een vrouw kijkt naar de beschadigingen aan haar bakkerij. Samen met buurtbewoners probeert ze de bakkerij te redden.

Zo'n duizend zwaarbewapende Russische militairen zijn het oosten van Oekraïne binnengevallen. Er wordt zwaar gevochten. Een echte oorlog ligt op de loer.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Op weg naar Mariupol. Benzinepompen open. Benzine wordt hier nog niet uit voorzorg gehamsterd” @JeroenAkkermans (Correspondent Jeroen Akkermans) op Twitter

28 augustus 2014 13:58, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

NAVO: Zeker 1000 Russische soldaten in Oekraïne

De NAVO bevestigt dat zeker 1000 Russische militairen Oekraïne zijn binnengetrokken.

De Oekraïense gezant bij de OVSE in Wenen maakte eerder vanmiddag al duidelijk dat in het oosten van het land sprake is van een 'directe Russische invasie'. De veiligheids- en defensieraad van Oekraïne is in spoedzitting bijeengeroepen.

ZIE OOK: 'Russische invasie oosten Oekraïne'

Pro-Russische rebellen zouden, gesteund door Russische militairen, inmiddels de stad Novoazovsk en een aantal omliggende plaatsen hebben ingenomen. Gisteren leken die nog in handen van het Oekraïense regeringsleger.

28 augustus 2014 13:38, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Russische invasie oosten Oekraïne'

In het oosten van Oekraïne is sprake van een 'directe invasie' van Russische troepen. Dat zegt de vertegenwoordiger van Oekraïne bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen.

De Russische gezant bij de OVSE zei eerder nog dat Russische troepen de Oekraïense grens 'op geen enkele plek' zijn overgestoken.

ZIE OOK: Defensieraad Oekraïne in spoedzitting bijeen

De stad Novoazovsk zou volgens de Oekraïense gezant intussen, net als een aantal omliggende plaatsen, zijn ingenomen door Russische militairen.

28 augustus 2014 12:37, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Defensieraad Oekraïne in spoedzitting bijeen

President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft de nationale veiligheids- en defensieraad met spoed bijeengeroepen. Dat gebeurt in verband met 'Russische troepenbewegingen' in het oosten van het land.

De raad heeft het leger teruggetrokken uit de stad Novoazovsk om het leven van de militairen te sparen. Volgens de BBC hebben pro-Russische separatisten de stad, in het zuidoosten van Oekraïne, inmiddels ingenomen.

ZIE OOK: 'Vakantievierende' Russen vechten mee met rebellen

De Oekraïense militairen worden ingezet bij de verdediging van de strategisch gelegen havenstad Marioepol, waarheen de separatisten zouden oprukken. Porosjenko stelt zijn werkbezoek aan Turkije uit in verband met de dreigende situatie.

28 augustus 2014 10:45, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Vakantievierende' Russen strijden mee met rebellen

Pro-Russische rebellen krijgen in hun strijd tegen Oekraïne hulp van duizenden Russische soldaten. Sommigen hebben zelfs verlof genomen om te kunnen vechten, zegt rebellenleider Aleksander Zachartsjenko.

Hij heeft het over 3000 tot 4000 Russische militairen. "Ze brengen hun vakantie liever met ons, broeders die vechten voor hun vrijheid, door dan op het strand", zei de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Zachartsjenko zei deze maand in een andere video op internet al dat de separatisten door Rusland worden gesteund met materieel en zo'n 1200 strijders. Volgens het Kremlin zijn dat hooguit vrijwilligers die op eigen initiatief naar Oekraïne trekken.

Het interview staat op de website van een Russische staatstelevisiezender.

27 augustus 2014 21:14, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Rus bekent leveringen materieel in Oekraïne'

Een Russische militair zou bekend hebben dat zijn eenheid Russisch militair materieel leverde aan pro-Russische separatisten.

Dat melden Oekraïense media op basis van een verklaring van de Oekraïense veiligheidsdienst. De Russische militair zou de wapenleveranties hebben bekend nadat hij in Oekraïne gearresteerd werd.

ZIE OOK: Onderzoek MH17 doelbewust belemmerd

Oekraïne beschuldigt Rusland er al langer van dat het de separatisten in het oosten van het land steunt, onder andere met materieel. Westerse journalisten van onder andere The Guardian zagen eerder deze maand 23 Russische legertrucks Oekraïne binnenrijden. Rusland heeft de wapenleveranties tot nu toe ontkend.

ZIE OOK: In beeld: Separatisten stellen krijgsgevangenen ten toon

26 augustus 2014 13:14, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Kiev: 16 grenswachten en militairen gedood

Bij een aanval met Russische helikopters op een grenspost bij Loehansk zijn gisteren vier grenswachten omgekomen. Dat zei een woordvoerder van het Oekraïense leger.

Bij de aanval zouden ook drie grenswachten gewond zijn geraakt. Volgens de woordvoerder zijn de afgelopen 24 uur twaalf Oekraïense militairen bij gevechten omgekomen.

Het leger claimt twaalf Russische pantserwagens in de buurt van de stad Novoazovsk te hebben verwoest. Daar raakten Oekraïense grenswachten gisteren in gevecht met een colonne gepantserde voertuigen van de pro-Russische rebellen.

ZIE OOK: Half miljoen naar Oost-Oekraïne

24 augustus 2014 14:55

In beeld: Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

open
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Terwijl in de hoofdstad Kiev de onafhankelijkheidsdag gevierd wordt hebben rebellen in Donetsk een eigen parade gehouden.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Hier geen pracht en praal, maar een optocht van krijgsgevangenen.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Volgens ooggetuigen liepen enkele tientallen mannen gedwonen door de hoofdstraten van Donetsk.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Mensen riepen 'fascisten' naar de gevangenen, die met hun hoofd gebogen liepen.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Velen waren ongeschoren en zagen er onverzorgd uit.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Sommigen droegen een militair uniform, anderen waren in burgerkleding.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  Ooggetuigen zeggen dat er een veegwagen achter de mars reed om te route schoon te maken.

  EPA
 • slideshow
  Separatisten stellen krijgsgevangen tentoon

  De pro-Russische rebellen protesteerden met de tocht tegen de onafhankelijkheidsdag die Oekraïne vandaag viert.

  EPA
23 augustus 2014 08:31, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

EU: Moord op Litouwse consul is terreurdaad

De Europese Unie heeft fel gereageerd op de moord op de honorair consul van Litouwen in Oost-Oekraïne.

De moord is een 'terreurdaad' die is uitgevoerd door 'illegale gewapende groepen in Loehansk'", zegt de EU in een verklaring.

Straf niet ontlopen
De Litouwse gezant Mykola Zelenec zou zijn ontvoerd en gedood in de Oost-Oekraïense stad Loehansk. De EU spreekt over een 'brute moord' en benadrukt dat de daders hun straf niet mogen ontlopen.

ZIE OOK: 'Republiek' Donetsk voert doodstraf in

De dood van Zelenec laat volgens de EU zien dat direct stappen moeten worden genomen om een einde te maken aan het geweld. "Nu, meer dan ooit, moet een duurzame politieke oplossing worden gevonden om zinloos verlies van levens in de toekomst te voorkomen", zegt de EU.

23 augustus 2014 00:03, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Litouwse gezant in Oekraïne vermoord

Mykola Zelenec, de honorair consul van Litouwen in de Oost-Oekraïense stad Loehansk, is vermoord door 'terroristen'.

Dat heeft de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Linas Linkevicius, bekendgemaakt. Met de term 'terroristen' neemt hij het woord over waarmee de Oekraïense regering de pro-Russische separatisten in het oosten van het land aanduidt.

Volgens Linkevicius is de honorair consul ontvoerd en daarna 'op brute wijze gedood'. De separatisten hebben nog niet op de dood van de gezant gereageerd.

ZIE OOK: VN-topman zeer bezorgd over spanningen Oekraïne

Litouwen behoort tot de EU-landen met de felste kritiek op de Russische steun aan de separatisten in Oekraïne. Het Baltische land maakte zich in 1991 los van de door Rusland gedomineerde Sovjet-Unie.

19 augustus 2014 09:31, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Zeker 15 vluchtelingen gedood in Oost-Oekraïne'

Tot nu toe zijn 15 lichamen gevonden op de plek in Oost-Oekraïne waar gisteren vluchtende burgers met raketten en mortieren onder vuur werden genomen.

Dat zegt een Oekraïense legerwoordvoerder. Er wordt verder gezocht naar slachtoffers.

Volgens de regering in Kiev hebben pro-Russische rebellen het vluchtelingenkonvooi beschoten. De rebellen leggen op hun beurt de schuld van de aanval bij het regeringsleger.

18 augustus 2014 15:10, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Republiek' Donetsk voert doodstraf in

De zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk gaat voortaan de doodstraf uitvoeren.

Dat zegt de republiek zelf op VKontakte, de Russische variant van Facebook. Volgens Vladimir Antyufeyev, een rebellenleider, gaat het niet om wraak maar om 'de hoogste graad van sociale bescherming'.

ZIE OOK: Donetsk bijna weer in Oekraïense handen

De doodstraf kan alleen worden opgelegd door een militair tribunaal. De straf kan worden opgelegd voor verraad, spionage, sabotage en als je iemand van de leiding van de 'Volksrepubliek' om het leven probeert te brengen.

18 augustus 2014 12:48, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

Rebellen: Oekraïne schoot zelf op vluchtelingen

Rebellenleider Andrej Poergin ontkent dat de opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de aanval op een konvooi Oekraïense vluchtelingen.

Hij legt de schuld bij Oekraïne zelf. Poergin, de 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, zegt dat de rebellen helemaal niet de militaire capaciteit hebben om zo'n aanval te doen.

"De Oekraïeners hebben zelf de weg constant gebombardeerd."

ZIE OOK: 'Pro-Russische rebellen schieten op vluchtelingen'

Oekraïne geeft de pro-Russische separatisten de schuld. Volgens een Oekraïense legerwoordvoerder zijn er waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen. Een aantal kon hij niet geven. Mensen zouden zijn verbrand in hun auto's.

18 augustus 2014 11:38, in:

Strijd in Oost-Oekraïne

'Pro-Russische rebellen schieten op vluchtelingen'

Pro-Russische rebellen zouden in Oost-Oekraïne een colonne vluchtelingen uit de regio Loehansk hebben beschoten. Dat meldt het Oekraïense persbureau Interfax.

De beschietingen zouden zijn gedaan met Grad-raketten en mortiergranaten. Volgens een legerwoordvoerder zijn er waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen. Een aantal kon hij niet geven.

ZIE OOK: 'Het lijkt steeds meer op oorlog tussen Rusland en Oekraïne'

Mensen zouden zijn verbrand in hun auto's. De vluchtelingen zouden afkomstig zijn uit Novosvitlivka en Chriasjoevate. De rebellen hebben nog niet gereageerd.