We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 juli 2013 17:46

Ophef om vergelijking minister met orang-oetan

Roberto Calderoli, een senator van de Italiaanse Lega Nord, heeft zich de woede van de premier op de hals gehaald. Hij vergeleek de minister van Integratie met een orang-oetan.

Roberto Calderoli, een senator van de Italiaanse Lega Nord, heeft zich de woede van de premier op de hals gehaald. Hij vergeleek de minister van Integratie met een orang-oetan.

Roberto Calderoli, vicepresident van de Italiaanse senaat, liet zich bij een partijbijeenkomst nogal ongenuanceerd uit over de minister. "Ik ben dol op dieren", zei hij. "Beren en wolven, dat weet iedereen. Maar als ik naar foto's van Kyenge kijk, moet ik onherroepelijk denken aan een orang-oetan. Al zeg ik niet dat ze er één is."

'Buiten alle perken'
Premier Enrico Letta vindt de uitlatingen van Calderoli 'onacceptabel' en 'Volledig buiten alle perken'. Cecile Kyenge werd geboren in Congo, maar is een Italiaans burger. Ze was al eerder het slachtoffer van racisme, sinds ze in april begon als minister van Integratie.

Volgens Italiaanse media zou Calderoli verder hebben gezegd dat Kyenge 'in haar eigen land' minister moet worden. Sinds zij in de regering zit, zouden illegale immigranten worden aangemoedigd om naar Italië te komen, aldus de senator.

'Hij moet goed nadenken'
Kyenge heeft nog niet officieel gereageerd op de uitlatingen van Calderoli, maar liet het persbureau AGI weten dat hij maar eens goed moet nadenken hoe hij zich wil profileren. "Ik richt me niet tot hem als persoon, maar als vertegenwoordiger van een instituut." 

Calderoli is niet van plan verregaande conclusies te trekken uit zijn optreden. "Iedereen die er bij was, weet dat ik het niet zo heb bedoeld. Als minister Kyenge zich beledigd voelt, spijt me dat. Maar mijn opmerking was in een veel breder verhaal over haar beleid."

Topnieuws