Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Leger Egypte grijpt in

Leger Egypte grijpt in

Bij een ontsnappingspoging van gevangen aanhangers van het Moslimbroederschap zijn 38 mensen om het leven gekomen. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er doden zijn gevallen, maar noemt geen aantallen.

Bij een ontsnappingspoging van gevangen aanhangers van het Moslimbroederschap zijn 38 mensen om het leven gekomen. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er doden zijn gevallen, maar noemt geen aantallen.

Bij een ontsnappingspoging van gevangen aanhangers van het Moslimbroederschap zijn 38 mensen om het leven gekomen. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er doden zijn gevallen, maar noemt geen aantallen.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
18 augustus 2013 20:16, in:

Leger Egypte grijpt in

Betogers Den Haag: Morsi is Egyptische Mandela

Ook in Nederland is er woede over het bloedbad in Egypte. Honderden aanhangers van de afgezette president Morsi demonstreerden vanmiddag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. "Weg met het militaire regime. Tot hier en niet verder want wij zijn het volk. Revolutie tot aan de overwinning", scandeerden de betogers.

18 augustus 2013 20:14, in:

Leger Egypte grijpt in

'Mijn leger heeft gedaan wat het volk wil'

De Egyptische generaal Abdul Fatah al-Sisi is ervan overtuigd: zijn leger heeft gedaan wat het volk wil. "De wil van het Egyptische volk is vrij. Ze kunnen kiezen wie hen regeert. Het leger en de politie zijn de bewakers van die vrij wil," zei al-Sisi vandaag tijdens een speech.

18 augustus 2013 18:30, in:

Leger Egypte grijpt in

Kabinet Egypte in spoedzitting bijeen

Het Egyptische kabinet is in een spoedzitting bijeen. Ze zoeken een oplossing voor de crisis in het land. Er wordt onder andere gesproken over het voorstel om de Moslimbroederschap te verbieden. Volgens het kabinet zou de broederschap schuldig zijn aan het bloedbad afgelopen week.

18 augustus 2013 18:00, in:

Leger Egypte grijpt in

Morsi-aanhangers demonstreren in Den Haag

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben vanmiddag een paar honderd mensen gedemonstreerd tegen de gewelddadige onderdrukking van betogers van de Moslimbroederschap in Egypte.

De demonstranten, aanhangers van ex-president Mohammed Morsi, waren voor het merendeel Egyptenaren die in Nederland en België wonen, meldde de organisatie die zich Nederland tegen de Coup noemt.

De demonstranten veroordelen de machtsovername in Egypte. Een woordvoerder van de organisatie zei dat komende woensdag opnieuw wordt gedemonstreerd bij de Egyptische ambassade in Den Haag.

Volgens de politie is de demonstratie rustig verlopen en zijn er geen aanhoudingen verricht.

 

18 augustus 2013 11:12, in:

Leger Egypte grijpt in

Europa 'zeer verontrust' door geweld Egypte

Europa 'zeer verontrust' door geweld Egypte
EPA

De Europese Unie gaat de komende dagen haar relaties met Egypte heroverwegen. Alle Egyptische politieke krachten moeten zich inzetten om de democratie in het land terug te krijgen.

Dat schrijven president Herman Van Rompuy van de Europese Raad en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in een verklaring. Zij noemen het geweld in Egypte zeer verontrustend. Dat land is volgens Van Rompuy en Barroso een zeer belangrijke partner om de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te bewaren. Een verder oplopen van het geweld in Egypte zou niet alleen voor het Noord-Afrikaanse land, maar ook voor de buurstaten onvoorspelbare gevolgen hebben.

De 28 staten van de EU zullen er alles aan doen om een einde aan het geweld in het Arabische land te maken en de terugkeer naar het democratische proces te bevorderen, aldus Van Rompuy en Barroso.

18 augustus 2013 08:10, in:

Leger Egypte grijpt in

Egyptische regering in spoedzitting bijeen

Het Egyptisch kabinet komt vandaag in spoedzitting bijeen om de crisis in het land te bespreken. Ook wordt gesproken over het voorstel van premier Hazem el-Beblawi om de vergunning voor de Moslimbroederschap in te trekken.

Dat meldt de BBC. Vrijdag kostten gevechten tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi, die uit de broederschap is voortgekomen, en de veiligheidsdiensten aan zeker 173 mensen het leven. Ook zaterdag was er sprake van geweld. Aanhangers van Morsi beschoten vanuit de Fateh-moskee waarin zij zich hadden verschanst, de veiligheidstroepen. Daarop ontstond een vuurgevecht.

De moskee, waarin honderden aanhangers van de afgezette president zaten, werd ontruimd. Het is niet duidelijk of er doden en gewonden zijn gevallen.

17 augustus 2013 22:35, in:

Leger Egypte grijpt in

Moslimbroeders verdacht van moord

Zo'n 250 Moslimbroeders worden verdacht van moord, poging tot moord of terrorisme.

Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA zaterdag gemeld. Na de gevechten van vrijdag tussen de veiligheidstroepen en aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi, arresteerden de autoriteiten ruim 1000 sympathisanten van de Moslimbroederschap. Meer dan 170 mensen kwamen die dag om het leven door het politieke geweld, dat het land in tweeën scheurt.
 
Aanhangers van de Moslimbroederschap gingen vrijdag massaal de straat op uit woede over het optreden van de veiligheidsdiensten twee dagen daarvoor. Toen eiste het geweld zeker 600 levens.
 
17 augustus 2013 20:45, in:

Leger Egypte grijpt in

Toeristen merken weinig van onrust Egypte

Het geweld en het bloedvergieten in Egypte gaat onverminderd door. Ook vandaag werd er weer hard gevochten. Toch merken de duizenden Nederlandse toeristen in Egypte relatief weinig van de onrust in het land, zegt correspondent Roel Geeraedts.
17 augustus 2013 18:17
De Moslimbroederschap is een extremistische groepering. Egypte voert oorlog tegen het terrorisme. 
Adly Mansour waarnemend president Egypte
17 augustus 2013 17:31, in:

Leger Egypte grijpt in

Explosie bij consulaat Egypte in Libië

Bij het Egyptische consulaat in de Libische stad Benghazi is vanmiddag een explosief afgegaan. Het gaat om een kleine ontploffing die het gebouw in het noorden van het land licht heeft beschadigd.

De ramen van het gebouw zijn gesprongen, net als bij aangrenzende panden. Ook zijn zeker vijf auto's beschadigd, door een kleine bom die in een koffertje verstopt zat.

Een veiligheidsagent raakte gewond. De politie heeft het gebied afgezet.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“in Hurghada merkte je afgelopen week als toerist weinig v onrust in Egypte. Zeker als je op resort blijft. Maar helemaal rustig was het niet” @RGjournalist op Twitter

17 augustus 2013 15:04, in:

Leger Egypte grijpt in

Vuurgevechten in moskee in centrum Cairo

Aanhangers van de Moslimbroederschap en veiligheidstroepen van het leger beschieten elkaar in een moskee in Caïro. Dat zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters.

De Morsi-aanhangers opende het vuur op het leger vanuit een minaret. Het leger schoot daarop traangas de moskee in.

In de al-Fath moskee hebben zo'n 1000 aanhangers van de Moslimbroederschap verschanst. Ze voelen zich bedreigd door hun tegenstanders en hebben de toegang tot de moskee geblokkeerd.

17 augustus 2013 14:33, in:

Leger Egypte grijpt in

Reisorganisaties: Reisadvies Egypte is onduidelijk

Reisorganisaties vinden het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken onduidelijk. Het ministerie heeft gisteren het reisadvies naar Egypte aangepast aan en raadt alle niet-essentiële reizen naar het land af.

"Als het ministerie het niet veilig vindt, moet het alle reizen naar Egypte ontraden. Nu worden de reizigers en de touroperators opgezadeld met de vraag hoe essentieel een reis naar Egypte is", zegt Brancheorganisaties ANVR. 

17 augustus 2013 14:27, in:

Leger Egypte grijpt in

Neckermann stuurt extra personeel naar Egypte

Reisorganisatie Neckermann heeft extra personeel naar de Egyptische resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba gestuurd om daar vragen van vakantiegasten te beantwoorden.

Evenals Neckermann hebben ook andere organisaties zoals TUI (Arke, Holland International en Kras) en Corendon besloten voorlopig geen klanten meer naar de resorts te brengen.

Ze doen dat na een oproep van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag om af te zien van niet-essentiële reizen naar de resorts gezien de onrustige en instabiele situatie in Egypte.

Neckermann, TUI en Corendon vliegen vandaag en morgen met lege toestellen naar Egypte om daar toeristen op te halen. De organisaties benadrukken dat het gaat om reguliere vluchten. "Alleen heen zijn de vliegtuigen leeg omdat we geen vakantiegangers meer wegbrengen. Er is geen sprake van een evacuatie.

17 augustus 2013 14:11, in:

Leger Egypte grijpt in

Premier Egypte wil broederschap ontbinden

Premier Hazem el-Beblawi van Egypte heeft voorgesteld dat de vergunning voor de Moslim Broederschap wordt ingetrokken en dat zo een einde aan het bestaan van de organisatie wordt gemaakt. De regering onderzoekt nu of dat mogelijk is.

Beblawi heeft zijn voorstel gedaan aan de minister van Sociale Zaken, die over de vergunningen voor particuliere organisaties gaat.

Het ministerie van Gezondheidszorg maakte vandaag bekend dat het geweld gisteren in het Noord-Afrikaanse land aan 173 personen het leven heeft gekost. In het centrum van de hoofdstad Caïro vielen de meeste doden: 95. In heel het land vielen 1330 gewonden, van wie 596 door het geweld in Caïro.

17 augustus 2013 13:05, in:

Leger Egypte grijpt in

Situatie rond al-Fath moskee blijft gespannen

De situatie rond de al-Fath moskee in Caïro bij het Ramses plein blijft gespannen. Onder begeleiding van veiligheidstroepen hebben vreedzaam wat mannen en vrouwen naar buiten geleid. Ook is er een lichaam van een omgekomen activist afgevoerd. Er zitten naar schatting nog altijd ruim 1.000 Morsi-aanhangers binnen. 

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Net aangekomen in Hurghada. Tot nu toe alleen anti-coup graffiti gezien. Ook hier dus sporen van demonstraties van moslimbroeders” @RGjournalist op Twitter

17 augustus 2013 11:00, in:

Leger Egypte grijpt in

Moslimbroeders verschanst in Moskee Cairo

In de Egyptische hoofdstad Caïro hebben zo'n 1000 aanhangers van de Moslimbroederschap zich verschanst in de Al Fath moskee. Ze voelen zich bedreigd door hun tegenstanders, hebben de toegang geblokkeerd en durven niet naar buiten te komen. Hier beelden die ze zelf hebben gemaakt binnen in de moskee.

17 augustus 2013 07:35, in:

Leger Egypte grijpt in

Moslimbroeders belegerd in moskee Cairo

Honderden aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte zitten naar eigen zeggen als ratten in de val in de al-Fath moskee in Caïro. Ze beweren omsingeld te zijn door tegenstanders die proberen de moskee te bestormen.

De al-Fath moskee is de plek waar eerder deze week honderden lichamen lagen opgebaard nadat het leger woensdag met grof geweld de grote demonstraties in Caïro had beëindigd. Ook gisteren was de moskee de plek waar doden en gewonden van nieuwe rellen naartoe werden gebracht.

Nu dus zitten honderden aanhangers van de moslimbroederschap binnen. Ze durven niet meer naar buiten en hebben de toegangen tot de moskee geblokkeerd. Tegenstanders zouden de moskee hebben bestookt en zouden hem willen bestormen.

Op de live beelden van de Egyptisch TV lijkt het nu relatief rustig bij de moskee. Eerder vannacht waren er wel opstootjes. Er is oproerpolitie ter plaatste om de heethoofden uit elkaar te houden. 

17 augustus 2013 05:00

Leger Egypte grijpt in

Waarom het nieuws uit Egypte belangrijk is

Presentator Rick Nieman over wat hem opvalt in zijn privéleven en zijn werk.

Rick Nieman over waarom we ons best moeten doen om de gebeurtenissen die nu in Egypte gebeuren te begrijpen.

In de afweging die wij hier op de redactie van RTL Nieuws dagelijks maken over welk nieuws wij wel en welk nieuws we niet brengen, speelt in hoge mate mee hoe belangrijk dat nieuws is voor u, de kijker of lezer. Is het nieuws waar uw leven door wordt beïnvloed? Of nieuws dat zich afspeelt in uw beleveniswereld? Dan doen wij er verslag van.

"Het is onze taak om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van wat er in de wereld speelt, om beslissingen van onze politici te kunnen beoordelen"

Als het bijvoorbeeld gaat over de laatste cijfers over de economie of nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet, is er geen enkele discussie: doen. Dat raakt ons allemaal.

De dood en begrafenis van prins Friso is geen gebeurtenis die onze levens verandert, maar als een prominent lid van onze koninklijke familie overlijdt is dat een kwestie van nationaal belang. Iets waarbij vrijwel elke Nederlander een hoge mate van betrokkenheid voelt. Ook groot nieuws, dus.

Met het geweld in Egypte ligt dat ingewikkelder. Natuurlijk, vijfhonderd tot misschien wel duizenden doden is op zichzelf een schokkende gebeurtenis. En het feit dat de Nederlandse regering en de Europese Unie – die bestaan uit door ons gekozen politici – zich intensief met de gebeurtenissen in Egypte bemoeien, betekent dat wij een bepaalde afgeleide betrokkenheid hebben.

Immers, een Nederlands kabinet kan alleen bepaalde stappen ondernemen als het daarvoor voldoende draagvlak heeft in de samenleving. En dus is het onze taak, als burgers, om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van wat er in de wereld speelt, om zo de beslissingen van onze politici te kunnen beoordelen.

"Als de pers beter zijn best had gedaan en als het Amerikaanse volk meer interesse had getoond in de berichtgeving over Irak, had Bush nooit met zijn leugens kunnen wegkomen."

Wat er gebeurt als dat niet het geval is, hebben we in extreme vorm gezien tijdens het presidentschap van George Bush. Die bleef maar beweren dat Irak niet alleen massavernietigingswapens had, maar ook direct betrokken was bij de aanslagen van 11 september. Terwijl er voor die tweede bewering nog minder bewijs was dan voor de eerste.

Als de pers beter zijn best had gedaan en als het Amerikaanse volk meer interesse had getoond in de berichtgeving hierover, had Bush nooit met zijn leugens kunnen wegkomen. En was er misschien geen oorlog met Saddam gekomen, en had het Midden-Oosten er nu heel anders uitgezien…

Maar er is nog een andere reden waarom wij aandacht moeten besteden aan wat er in Egypte gebeurt.

Aanslagen als die van 11 september, of die in een disco op Bali, een theater in Moskou, op Spaanse treinen, de Londense metro, een appartementencomplex voor buitenlanders in Riyad, een school in de Russische Kaukasus, of een chique hotel in Mumbai, komen ergens vandaan.

Namelijk uit de intense haat die extremistische moslimfundamentalisten voelen voor alles wat Westers is.

En die haat wordt op dit moment weer op grote schaal gevoed in Egypte.

De Moslimbroeders die nu woedend zijn over het feit dat hun democratisch gekozen president is afgezet door een leger dat door het Westen wordt gesteund, zullen dat het Westen ernstig kwalijk nemen. Dat hun vrienden, broers en kinderen worden doodgeschoten met wapens die betaald zijn met Amerikaanse overheidssteun, zal ze het Westen nog meer doen haten.

"Als een land te belangrijk is voor Westerse strategische belangen, mag een dictatoriaal regime blijven zitten"

Dat betekent natuurlijk niet dat ze automatisch terroristen worden die ons gaan aanvallen.

Maar het vergroot wel de voedingsbodem voor anti-Westerse sentimenten. In de New York Times schreef een minister uit de regering van de afgezette president Morsi gisteren: "Elke dag groeit de indruk onder Egyptenaren dat de Amerikaanse retoriek over democratie hol en leeg is. En dat als het gaat over vrijheid, gerechtigheid en menselijke waardigheid, moslims moeten weten dat dat niet voor hen geldt."

Helemaal onterecht is dat sentiment niet: Amerika – met in z’n kielzog Europa – roept altijd om het hardst dat elk volk recht heeft op democratie. Die mooie woorden brengt het Westen lang niet altijd in praktijk: als een land te belangrijk is voor Westerse strategische belangen, mag een dictatoriaal regime blijven zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Saoedi-Arabië, China en – tot het echt niet langer ging –  ook voor oud-dictator Hosni Mubarak van Egypte.

Maar áls zo’n land dan toch een keer democratische verkiezingen houdt, zoals Egypte deed, moet je wel de gekozen regering respecteren. Ook als diens ideologie je absoluut niet bevalt. De demonstranten van de moslimbroederschap zingen niet voor niets in de straten: "Wij hebben een president gekozen, zij installeerden met tanks een marionet."

Of en op welke manier wij ooit hier de gevolgen gaan voelen van het anti-Westerse gevoel dat nu in Egypte snel groeit, weet niemand. De wegen van de geschiedenis zijn ondoorgrondelijk.

Maar denk even na over dit historische feit: Ayman al-Zawahiri, het ideologische brein van Al Qaeda en sinds de dood van Osama bin Laden de leider ervan, is een Egyptenaar. Hij groeide op in een zeer gegoede familie, en werkte als arts, zelfs nog in het Egyptische leger. Toen hij zich verzette tegen het regime, werd hij gearresteerd en zat hij een paar jaar vast in de gevangenissen van het Mubarak-bewind. Daar werd hij gemarteld, en toen hij weer vrijkwam was hij volgens vrienden ernstig geradicaliseerd.

"Ooit, op een dag, zullen we precies begrijpen waarom wat er nu in Egypte gebeurt voor ons belangrijk is."

De eerste politieke organisatie waarvan hij ooit lid was, was de Moslimbroederschap. Ja, dezelfde broederschap die nu demonstreert in de straten van Caïro.

Uit protest tegen het geweld van de huidige Egyptische regering, stapte oud-Nobelprijswinnaar Mohammed el-Baradei woensdag op als vice-president. In zijn ontslagbrief schreef hij: "Geweld leidt slechts tot meer geweld, en de enigen die baat hebben bij deze ontwikkelingen zijn extremistische groeperingen. Let op mijn woorden."

Ooit, op een dag, zullen we precies begrijpen waarom wat er nu in Egypte gebeurt voor ons belangrijk is. Tot die tijd moeten we er alvast aandacht aan besteden en proberen het te begrijpen.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Op Egyptische zender ONTV krijgen gearresteerde lui nu wapens in de hand gedrukt en in broek gestopt. Live op tv. Toneelstukje. Vrij schandalig” @RGjournalist, onze correspondent in Egypte op Twitter

16 augustus 2013 21:00, in:

Leger Egypte grijpt in

Reizen naar Egypte ontraden: krijg ik mijn geld terug?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Egypte aangepast en raadt alle niet-essentiële reizen naar het land af. Wat betekent dat voor jou, als je al een reis hebt geboekt of in Egypte bent?

Wat zijn niet-essentiële reizen?
Dat laat Buitenlandse Zaken over aan de beoordeling van de reiziger zelf. Reizen naar Egypte wordt ontraden, maar is niet verboden. Als je wil gaan om wat voor reden dan ook, is dat gewoon mogelijk, mits je een vlucht of reis kan boeken.

Vliegen de maatschappijen en reisorganisaties nog naar Egypte?
Ja, maar bijvoorbeeld Corendon, Arke, Kras en Holland International sturen alleen lege vliegtuigen om toeristen op te halen. Ook Neckermann laat mensen die een reis hebben geboekt naar Egypte voorlopig niet meer vertrekken.

Krijg je je geld terug als je reis naar Egypte niet doorgaat?
In de meeste gevallen wel. De grote reisorganisaties geven de reissom terug of bieden de mogelijkheid om een andere reis te boeken.

Volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) kunnen geplande reizen naar Egypte gewoon doorgaan. Mensen die vanwege de gespannen situatie niet meer naar het land willen, mogen kosteloos annuleren of omboeken. Dat geldt alleen voor pakketreizen. Wie een los ticket heeft geboekt en zelf een hotel heeft geregeld, heeft pech.

Als ik al in Egypte zit, moet ik dan zo snel mogelijk weg?
Nee. Er is nog geen sprake van repatriëring, dus je kan je vakantie gewoon afmaken als je dat wilt. Wel roept Buitenlandse Zaken reizigers op om na te denken of hun verblijf in Egypte echt noodzakelijk is.

Deze reisorganisaties vliegen geen mensen meer naar Egypte:

  • Arke
  • Kras
  • Holland International
  • Corendon
  • Neckermann

 

16 augustus 2013 20:22, in:

Leger Egypte grijpt in

ANVR: Geplande reizen gaan door

Geplande reizen naar Egypte gaan voorlopig gewoon door. Mensen die door de explosieve situatie in Egypte per se niet meer naar het land willen, mogen kosteloos annuleren of hun reis omboeken. Dat liet een woordvoerster van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen weten.

Het besluit is genomen na een vergadering van de calamiteitencommissie van het Calamiteitenfonds Reizen. "De garantieregeling blijft van kracht voor geboekte reizen naar de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba", aldus het fonds op zijn website.
 
16 augustus 2013 20:07, in:

Leger Egypte grijpt in

'Gevaarlijke bende in Cairo'

Voor- en tegenstanders van de Moslimbroederschap staan in Egypte lijnrecht tegenover elkaar. Vandaag zijn opnieuw doden gevallen bij onlusten. RTL Nieuws-correspondent Roel Geeraedts vreest dat de partijen er niet met woorden uitkomen en spreekt van een 'gevaarlijke bende' in de hoofdstad Caïro.

16 augustus 2013 20:00, in:

Leger Egypte grijpt in

Moslimbroederschap gaat door met protesten

Als het aan de Moslimbroederschap ligt, gaan de betogingen tegen het leger en de huidige regering nog een week door. De broederschap heeft een week van protestmarsen aangekondigd.

Vandaag gingen op verschillende plaatsen aanhangers van de broederschap de straat op om te protesteren tegen het hardhandig ontruimen van een plein in Caïro. Daar was een kamp van betogers die protesteerden tegen het afzetten van president Morsi. Bij confrontaties tussen het leger en de betogers vielen woensdag zo'n 600 doden.

Ook vandaag liepen betogingen uit op onlusten. Daarbij zijn op verschillende plekken in het land mensen omgekomen.

16 augustus 2013 19:19, in:

Leger Egypte grijpt in

Ook Corendon schrapt vluchten naar Egypte

Luchtvaartmaatschappij Corendon schrapt tot 11 oktober alle vluchten naar Egypte. Dat bevestigt een woordvoerder aan RTL Nieuws. Mensen die een reis naar Egypte hadden geboekt, krijgen de betaalde reissom terug of kunnen hun reis omboeken naar een andere bestemming.

Morgen vliegt een leeg vliegtuig naar het land om toeristen op te halen. Het gaat niet om een evacuatie maar om een geplande terugreis. 
Er zitten op dit moment 600 klanten van Corendon in Egypte. Normaal gesproken vliegt de luchtvaartmaatschappij drie keer week naar Egypte. 
16 augustus 2013 18:53, in:

Leger Egypte grijpt in

Neckermann schrapt alle reizen naar Egypte

De Nederlandse reisorganisatie Neckermann laat mensen die een reis hebben geboekt naar Egypte niet meer vertrekken. De maatregel geldt voorlopig tot 31 augustus. In totaal gaat het om zo'n 1600 mensen. Zij krijgen de betaalde reissom terug of kunnen hun reis omboeken naar een andere bestemming.

16 augustus 2013 18:51, in:

Leger Egypte grijpt in

Reisbranche denkt nog na over advies Egypte

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) denkt nog na over de gevolgen van het aangescherpte reisadvies voor Egypte. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Vakantiegangers die nu in Egypte zijn worden in ieder geval niet gerepatrieerd.

16 augustus 2013 17:43, in:

Leger Egypte grijpt in

Tientallen doden bij mars van de woede

Bij de protesten in Caïro zijn vandaag 50 doden gevallen. Dat melden de autoriteiten. Aanhangers van Morsi protesten in verschillende Egyptische steden tegen het gewelddadige optreden van het leger. Militairen grijpen hard in en gebruikten traangas tegen de demonstranten.

16 augustus 2013 17:40, in:

Leger Egypte grijpt in

Reizen naar Egyptische resorts nu ook ontraden

Het is niet meer veilig om te reizen naar Egypte. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle niet-essentiële reizen naar Egypte.

Eerder ontraadde het ministerie alleen de reizen naar grote steden. Toen achtte het ministerie het nog veilig genoeg om naar de resorts te gaan, maar nu raadt Buitenlandse Zaken dat ook af.

Wat dat inhoudt voor mensen die een reis hebben geboekt naar Egypte, zoekt de redactie nu uit.

16 augustus 2013 15:51, in:

Leger Egypte grijpt in

'Vier doden en veel gewonden bij demonstratie'

Een ooggetuige meldt dat er zeker vier mensen zijn omgekomen bij de vuurgevechten tussen de politie en Morsi-aanhangers in Caïro.

Volgens diezelfde getuige zijn er veel gewonden. De betogers demonstreren tegen het gewelddadige optreden van het gewelddadige optreden van de veiligheidsdiensten. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

16 augustus 2013 15:21, in:

Leger Egypte grijpt in

Vuurgevecht bij demonstratie Cairo

Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben bij de betoging in Caïro het vuur geopend op de politie. Agenten op hun beurt schieten terug, meldt RTL Nieuws-correspondent Roel Geeraedts.

Betogers die op de brug staan die leidt naar de demonstratie, springen er nu in paniek vanaf. Op het Ramsesplein, waar de demonstranten zich verzamelen, werpen aanhangers van Morsi barricades op.

16 augustus 2013 15:07, in:

Leger Egypte grijpt in

Politie schiet bij betoging Cairo

De politie in Caïro heeft schoten gelost bij een betoging van duizenden aanhangers van de verdreven president Mohamed Morsi. Ook is er traangas ingezet tegen de demonstranten.

Volgens ooggetuigen hebben demonstranten brandbommen gegooid naar een politiepost bij het plein waar de demonstratie is. De Egyptische staatstelevisie toont beelden van schutters op een brug in de buurt van de demonstratie. Onduidelijk is of het om voor- of tegenstanders gaat van de Moslimbroederschap.
        
 
4 jaar geleden
twitter thumbnail

“En toen ging het mis... Gevechten tussen Moslimbroeders en politie in Cairo. Day of Rage is nu echt begonnen” @RGjournalist - correspondent Roel Geeraedts op Twitter